4 tipy, jak (ne)zrychlíte stavbu svého domu

4 tipy, jak (ne)zrychlíte stavbu svého domu Zdroj: Shutterstock

4 tipy, jak (ne)zrychlíte stavbu svého domu

Dům si stavíte jednou za život, takže musí být bez vad na kráse. Stavba domu je ale dlouhodobý a náročný proces, který vyžaduje pečlivou přípravu, kvalitní materiály a spolehlivé dodavatele. Pokud se chcete vyhnout situaci, že se výstavba zdrží kvůli nejrůznějším nepříjemnostem, máme pro vás čtyři tipy.

1. Když (ne)máte prováděcí dokumentaci

Před samotnou stavbou domu byste měli mít:

  1. stavební povolení,
  2. ucelený projekt včetně prováděcí dokumentace.

Většina lidí staví rodinný dům jen podle projektu, který předložila pro schválení stavebního povolení. Ten ale na rozdíl od prováděcí dokumentace neobsahuje návrh provedení detailů, vnitřních instalací, důležité podrobnosti o topení a informace o použitých materiálech, postupech a technologiích. 

Když vám prováděcí dokumentace chybí, řemeslníci musí improvizovat. To se jim ale málokdy podaří a váš dům bude mít mouchy. Takhle vznikají vícenáklady, s kterými jste v rozpočtu nepočítali. U menšího dvoupodlažního rodinného domu může jít o částku, která klidně přesáhne i 500 000 Kč!

2. Když (ne)pracujete se stavebnicí

Vždycky je důležité vybrat ty správné stropy, střechu, cihly a mnoho dalšího. Vaším cílem také musí být snížení výskytu tepelných mostů. Vzniká například tak, že se v daném místě konstrukce setkají různé materiály s odlišnými tepelnými vlastnostmi. Vedle nepříjemného pocitu studeného vzduchu se na tepelných mostech kondenzuje pára, což je ideální živná půda pro plísně.

Pokud stavíte ze stavebních komponentů od jednoho výrobce, máte větší jistotu, že výsledný dům bude správně izolovaný a nebudou ho trápit tepelné mosty. Vedle úspory energií vám to pak ušetří i nervy. Komponenty od jednoho výrobce si navzájem rozumí,“ říká Eliška Smolová ze společnosti HELUZ.

Do stavebnicového systému patří i následující typ doplňkových cihel, díky kterým si zásadně urychlíte stavební práce.

Stavebnicový systém urychluje stavbu, více na smysluplnycelek.czStavebnicový systém urychluje stavbu, více na smysluplnycelek.cz | Shutterstock

3. Když (ne)používáte doplňkové cihly

Doplňkové cihly vyřeší složitější detaily v rozích konstrukce, ostění a parapetech. Stavební projekty jsou díky nim jednodušší. Cihly nemusíte ořezávat na menší kusy, aby se vám někam vešly. Když použijete stavebnicový systém jednoho výrobce, hlavní a doplňkové cihly do sebe perfektně zapadnou. Doplňky v obvodovém zdivu zabírají až 10 % objemu, přesto můžou zásadně ovlivnit kvalitu života uvnitř domu.

TIP:

Získejte doplňkové cihly HELUZ ZDARMA! Pro využití akční nabídky se jednoduše stačí zaregistrovat na webu do 31. srpna 2023. Více informací najdete zde.

Pro využití akční nabídky se zaregistrujte do 31. srpna 2023 na heluz.cz/akcePro využití akční nabídky se zaregistrujte do 31. srpna 2023 na heluz.cz/akce | HELUZ

4. Když (ne)znáte souvislosti

V informacích je ohromná síla. Proto vám doporučujeme, abyste jich před stavbou nasbírali co nejvíce. I když dům nebudete stavět holýma rukama, ale zaplatíte si stavební firmu, znalosti se vám budou hodit. Málokterá firma totiž férově přizná, že pochybila, když si toho sami nevšimnete.

Naše tipy na konec:

  1. Prováděcí příručku pro zdění obvodové konstrukce najdete zdarma zde.
  2. Kompletní video příručku pro svépomocníky najdete na tomto YouTube kanálu.
  3. Zjistěte si, za jakých okolností získáte doplňkové cihly úplně zadarmo. Více o časově omezené akci zjistíte zde.
  4. Tam, kde do sebe všechno zapadá, není prostor na chyby. HELUZ proto vyvinul vybroušenou stavební soustavu, se kterou postavíte celou obálku budovy bez slabých míst. Více informací najdete zde.