Zdroj: Shutterstock

Ve stínu bývá až o několik °C méně než na přímém slunci
Studený obklad je jedním z nejrychlejších řešení, jak se zchladit
Summer Affair je nefiltrovaný Juicy Pale Ale, který bude k dostání pouze v létě
Summer Affair má svěží letní chuť po tropickém ovoci s lehkým nádechem chmelu
8
Fotogalerie

3 tipy, jak si užít dovolenou i v těch největších vedrech

Sluníčko, moře a opalování. Na jednu stranu vysněná dovolená, na druhou sužující vedra. Mrkněte na tipy, které vás zchladí i v největší výhni.

Čeho je moc, toho je příliš. Když teploty vyšplhají až do nebeských výšin, nic se člověku nechce. Je vám horko a pot vám teče všude po těle. Pokud si nedáte pozor, můžete se pěkně přehřát.

Když teploměry praskají

Trávíte dovolenou u vody? Pak byste měli vědět, že sluníčko nejvíc pálí mezi 10. a 16. hodinou. Pokud se nechcete nechat usmažit, zaplujte do stínu. K vodě ideálně vyrazte brzy ráno nebo až k večeru.

Ve stínu bývá až o několik °C méně než na přímém slunciVe stínu bývá až o několik °C méně než na přímém slunci | Shutterstock

Věděli jste, že…

si můžete ulevit i správně zvoleným oblečením? Oblečte si volnější střihy a prodyšné materiály. Len a merino vlna odvádí vlhkost a teplotu. Zabraňují navíc nepříjemnému zápachu, kterým byste byli jinak cítit na sto honů.

Jestli je vám i ve vzdušném oblečení horko, sáhněte po studeném obkladu. Přiložte si ho na:

  • krk – tudy prochází cévy, které vedou do hlavy, díky tomu se ochladíte bleskurychle
  • zápěstí – díky tenké kůži se chlad dostane k cévám okamžitě

Studený obklad je jedním z nejrychlejších řešení, jak se zchladitStudený obklad je jedním z nejrychlejších řešení, jak se zchladit | Shutterstock

  • předloktí – odtud doteče do rukou ochlazená krev a vám se ihned uleví
  • nohy – navlhčený ručník omotaný kolem nohou oceníte obzvlášť při stanování, pomůže vám usnout raz dva

Tip: Pokud rádi pijete pivo, můžete se v létě zchladit osvěžujícími variantami. Svrchně kvašená piva typu ALE mají citrusové aroma, které pocit osvěžení ještě posílí. Ochutnejte například novinku od Budvaru Summer Affair.

Štěstí přeje vychlazeným

Horko má na vaše tělo jeden nepříjemný efekt. Nadměrným pocením přicházíte o ionty, které tolik potřebujete. Doplníte je iontovými nápoji i minerálkami. Sáhnout ale můžete i po pivu. 

Pro svou svěží chuť jsou v poslední době oblíbená piva typu ALE. Často však obsahují vyšší procento alkoholu. Pokud chcete lehčí variantu, vyzkoušejte Summer Affair od Budvaru. S obsahem alkoholu 4,2 % je srovnatelný se standardní desítkou. Chuťově je přitom velmi výrazné. Osvěžující účinek posiluje vysoká hořkost z chmelu.

Summer Affair je nefiltrovaný Juicy Pale Ale, který bude k dostání pouze v létěSummer Affair je nefiltrovaný Juicy Pale Ale, který bude k dostání pouze v létě | Budějovický Budvar, národní podnik

Tip: Cestujete autem? Přibalte si autoledničku, kde vydrží pití studené. Případně využijte chladicí vložky, které položíte na vršek plechovky, kde se drží nejvíc tepla.

Pohlídat si příjem tekutin je důležité. Pozor ale, abyste nepodcenili jídlo. V horku se obecně lidem moc jíst nechce. Přitom některé pokrmy vás dokážou parádně zchladit. Připravte si něco lehkého. Ideální je zeleninový nebo ovocný salát. Z mas volte kuřecí nebo rybu. Jídlo spárujte s domácí melounovou limonádou s ledem a mátou nebo slabším pivem. 

Pravé české osvěžení 

Letní limitovaná novinka Budějovického Budvaru ve spolupráci s předním českým minipivovarem CLOCK je neskutečně osvěžující a šťavnatá. Summer Affair voní po tropickém ovoci a má jemný chmelový nádech. Pořídíte ho pouze v létě ve vybraných provozovnách a řetězcích. Nesmí vám chybět na žádné dovolené.

Chcete se osvěžit? Ochutnejte nový Summer Affair.

Summer Affair má svěží letní chuť po tropickém ovoci s lehkým nádechem chmeluSummer Affair má svěží letní chuť po tropickém ovoci s lehkým nádechem chmelu | Budějovický Budvar, národní podnik

Upozornění: Alkoholické nápoje můžou konzumovat pouze osoby starší 18 let.