Thajský obchodní dům s marihuanou v Bangkoku

Thajský obchodní dům s marihuanou v Bangkoku Zdroj: profimedia

Marihuana.
Marihuana.
2
Fotogalerie

Stane se Thajsko marihuanovým poutním místem pro celý svět?

V barevné záplavě neonových nápisů, které osvětlují Sukhumvit Road, nejvíce navštěvovanou ulici v Bangkoku, se objevil nový zelený symbol. Náhlá všudypřítomnost pěticípého listu marihuany v křiklavě zelené barvě naznačuje, že od loňského června, kdy bylo konopí dekriminalizováno, došlo v Thajsku k velkolepému rozmachu podnikání spojeného s trávou.

Thajská vláda od loňského června povolila domácí pěstování i držení konopí. Nyní je v zemi více než 5000 obchodů s marihuanou. Vláda totiž rostlinu odstranila ze seznamu zakázaných látek. Na rekreační užívání marihuany se to ale vztahovat nemělo, tímto krokem chtěla vláda především podpořit výrobu léků a potravin s konopnými výtažky, jenže…

Nový konopný režim je tak trochu politickou náhodou. Anutin Čarnvirakul, šéf jedné z větších thajských politických stran, udělal z dekriminalizace konopí důležitou součást svého programu pro volby v roce 2019. Když ve volbách uspěl a stal se ministrem zdravotnictví, odstranil marihuanu ze seznamu zakázaných látek. Jenže v tamním parlamentu byla po volbách poměrně nestabilní situace a už se nepodařilo prosadit zákon, který by upravoval podmínky nakládání s touto látkou. A tak došlo k živelnému rozmachu. Jisté je, konzumace konopí je legálně povolena všem osobám starším 20 let, kromě těhotných a kojících. Turisté ale nemohou do země vstoupit ani ji opustit, pokud mají u sebe jakoukoli část rostliny nebo její semena.

Je to matoucí

Kromě nezpracované květiny nesmí žádný produkt obsahovat více než 0,2 procenta THC, psychotropní látky obsažené v konopí, a nesmí se prodávat online. Přesto lze na internetu najít dodavatele, kteří nabízejí silné weed brownies a gumové bonbony s vysokým obsahem THC, které vám do hodiny doručí až ke dveřím. Konopí se sice nesmí prodávat osobám mladším 20 let, ale kurýři věk osob nijak zvlášť nekontrolují. 

Pro Thajce je rozkvět obchodu s trávou matoucí. Mnozí z nich vyrostli v zemi, kde byly všechny drogy označovány za absolutní zlo. Přitom do konce 70. let 20. století byla marihuana hojně pěstována horskými kmeny v severním Thajsku, v oblasti známé jako Zlatý trojúhelník, která byla zdrojem velké části světové produkce opia. Marihuana se v severovýchodním Thajsku také hojně používala jako bylina a přísada do kuchyně.

Když sem v 60. letech 20. století přijeli američtí vojáci odpočívat během vietnamské války, objevili thajskou marihuanu. Spolu s heroinem se začala šířit do světa, především do USA. S koncem války ve Vietnamu vyvíjely USA na Thajsko nátlak, aby omezilo výrobu drog. V roce 1979 země přijala rozsáhlý zákon o drogách, který stanovil přísné tresty za jejich užívání a prodej, včetně trestu smrti. K tomu se přidalo šíření pervitinu z Myanmaru v 90. letech, což vedlo k dalšímu zesílení represí. Výsledkem byly ale také přeplněné věznice, což zase vedlo k dnešnímu uvolnění. 

Zase jinak?

„Je to nepřehledné, ale to je Thajsko a myslím, že bez této náhlé liberalizace by k tomu vůbec nedošlo," řekla v jedné z reportáží BBC Kitty Chopakaová, zakladatelka společnosti Chopaka, která nabízí poradenství v oblasti marihuanového průmyslu. „Potřebujeme regulaci. Stanovit, co se smí a co ne," říká paní Chopakaová. „Způsobuje to spoustu zmatků, spousta lidí neví, co mohou dělat, za co mohou utratit peníze.” V tomto uvolněném prostoru existují určitá pravidla, ale jejich dodržování se prosazuje nahodile, pokud vůbec. Ne všechny výdejny mají licenci, kterou musí ze zákona mít. Měli by také evidovat původ všech svých konopných květů a osobní údaje každého zákazníka.

V neděli 14. května se budou konat další parlamentní volby. Je možné, že v novém parlamentu bude prodej konopí upraven a stejně tak je možné, že se k moci dostanou strany, které ho chtějí zakázat.