Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Vyšší příspěvek na bydlení: Dosáhnete na něj i vy!

Od října 2022 zvýšila vláda příspěvek na bydlení tím, že zvýšila normativní náklady, ze kterých se dávky na bydlení počítají. Stát si tak slibuje, že bude příspěvek na bydlení opravdu odpovídat reálným nákladům na bydlení a pomůže více domácnostem, které finanční pomoc opravdu potřebují. Pojďte zjistit, zda na něj máte nárok i vy!

Co je to příspěvek na bydlení?

Příspěvek na bydlení často lidé nazývají jako dávky na bydlení. Ty slouží na zaplacení nákladů, které jsou přímo spojené s bydlením – nájem, energie, voda, topení, ale také třeba platba za komunální odpad.

Ještě donedávna nebylo úplně jednoduché si příspěvek na bydlení zařídit. Stát ale společně s celkovým navýšením příspěvku na bydlení také zjednodušil celý proces vyřízení. Od 1. října 2022 tak musíte doložit své náklady na bydlení a příjmy jen 2× za rok.

Zvýšily se i normativy, ze kterých se dávka počítá. Normativy jsou státem stanovené předpokládané náklady na bydlení podle toho, kolik osob žije v domácnosti a v jaké lokalitě bydlí.

Jak poznáte, že máte nárok na příspěvek na bydlení

Abyste příspěvek na bydlení dostali, musíte splnit tyto podmínky:

  • Vaše náklady na bydlení přesahují 30 % (v Praze 35 %) čistých příjmů celé domácnosti.
  • Vaši výslednou částku příspěvku pak ovlivňují také normativní náklady na bydlení, o kterých jsme psali výše.

TIP: Zdají se vám tyto výpočty složité? Ověřte si hned teď, že máte nárok na příspěvek na bydlení pomocí naší kalkulačky. Stačí jen kliknout na: příspěvek na bydlení kalkulačka.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

V roce 2022 mají nárok na příspěvek na bydlení ti, co bydlí:

  • ve vlastním domě nebo bytě
  • v družstevním bytě
  • v nájmu nebo podnájmu
  • v rekreačním objektu (chalupa, chata), který vlastní
  • v bytě na základě věcného břemene

Nárok na příspěvek máte i v případě, že splácíte na svůj dům (nebo byt) na hypotéku. Jen berte v potaz, že se měsíční splátky nezapočítávají do nákladů na bydlení.

Jak vysoký příspěvek teď můžete dostat?

Udělejte si srovnání díky modelovému příkladu: Jana žije s malým dítětem v menším městě v nájemním bytě s plynovým topením. Měsíčně si vydělá 14 975 Kč, pobírá ještě přídavek na dítě v hodnotě 1 270 Kč. Její roční faktura za plyn narostla z 28 000 Kč na 48 000 Kč. Skutečné náklady na bydlení přesáhly měsíčně 15 000 Kč, ale po zdražení plynu musí každý měsíc zaplatit 16 500 Kč. Její výše příspěvku na bydlení před 1. říjnem 2022 byla 4 443 Kč. Od října 2022 však dostane 8 942 Kč.

Co všechno musíte udělat, abyste příspěvek na bydlení dostali?

Splňujete podmínky? Máte z části vyhráno. Teď musíte ještě vyplnit žádost o příspěvek na bydlení a k ní přiložit dokumenty, kterými dokládáte výše svých příjmů a náklady na bydlení:

  • Musíte doložit své čisté příjmy – výplatní páskou, daňovým přiznáním. Nezapomeňte také na přídavky na děti, na výživné a další příspěvky.
  • Přiložte i potvrzení o nákladech na bydlení, které platíte (náklady na energie, náklady za služby).
  • Měli jste v předchozím období nedoplatek nebo přeplatek? Pak doložte i vyúčtování služeb a energií.
  • Pokud bydlíte v nájmu, zahrňte i nájemní smlouvu.
  • Máte děti starších 15 let? Poproste je, aby si ve škole zažádaly o potvrzení o studiu.

Veškeré informace vám zodpoví i úřad práce, pod který spadáte. Nebo se podívejte na stánky MPSV (Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR), kde najdete i formulář žádosti o příspěvek. Žádost pak můžete podat fyzicky na pobočce příslušného úřadu práce nebo online prostřednictvím:

  • Portálu MPSV, na který se přihlásíte pomocí bankovní identity.
  • Datové schránky (žádost a dokumenty jenom pošlete, nic podepisovat nemusíte).
  • E-mailu (musíte ale disponovat elektronickým podpisem).