Zdroj: AUREA Numismatika a.s.

Mince jako vášeň i investice

Sběratel starých mincí, majitel největší aukční síně AUREA Numismatika, Roman Veselý dostal své první mince od dědečka už ve svých 8 letech. V 18-ti letech vstoupil do České numismatické společnosti a začal se o mince a jejich historii zajímat vážněji. V té době by ho ani nenapadlo, že se jednou numismatice bude věnovat profesionálně, a že mu rukama budou procházet kousky, o kterých si myslel, že jsou jen v muzejních sbírkách.

Jak došlo k založení aukční firmy AUREA Numismatika?

Na jaře v roce 2000 jsme seděli s mým kamarádem a sběratelem Františkem Křesťanem, debatovali jsme o aukcích a napadlo nás ji také uspořádat. A v prosinci jsme na Žofíně naši první sálovou aukci uskutečnili, byl to velký úspěch, sál byl plný lidí. Podařilo se nám totiž získat do aukce kvalitní sbírku tolarů, která přilákala sběratele i ze zahraničí. V roce 2002 jsme otevřeli obchod v Korunní ulici na Vinohradech, kde jsme už 20 let. V té době se k nám přidalo několik spolupracovníků, také sběratelů, kteří jsou s námi dodnes. Je to zřejmě proto, že u nás jde v první řadě o velkého koníčka a až v druhé řadě o byznys.

Změnil se nějak během let přístup k numismatice?

Dříve se sbíralo jen pro radost a s láskou ke starým mincím. Dnes začínají převládat především klienti, kteří berou nákup mincí a bankovek pouze jako výbornou a výhodnou investici. S těmito klienty také pracujeme, doporučujeme a sestavujeme jim sbírku pouze jako investiční portfolio.

AUREA Numismatika a.s.

Doporučil byste tedy mince jako čistou investiční příležitost?

Jednoznačně ji doporučuji, nejprve je ale dobré mít alespoň základní znalosti problematiky, nebo se nebát poradit se se zkušenými odborníky. My svým klientům s nákupy radíme, doporučujeme jim vhodné kousky a nebojíme se jim pochybné investice rozmluvit.

Jakým vývojem prošel obor po revoluci?

Lidé v té době potřebovali peníze na rozjezd podnikání, takže začali prodávat sbírky, které vlastnili, zdědili či restituovali. A náhle zjistili, že jsou v nich uložené překvapivě velké peníze. Na trhu se najednou začaly objevovat úžasné i velmi vzácné mince a trh se začal prudce rozvíjet. Pomohla tomu i možnost cestování, nákup v cizině a kontakt se zahraničními sběrateli.

AUREA Numismatika a.s.

Z čeho máte největší radost?

Když mohu pomoci klientovi sehnat minci či bankovku, po které dlouho touží a chce s ní obohatit svoji sbírku. Protože sám znám ten úžasný pocit.

Narazil jste v tom množství i na falešné mince?

Samozřejmě. Kdo se sbírání věnuje dlouhodobě, s velkou pravděpodobností falešnou minci pozná, obzvlášť pokud je z oblasti, které se věnuje. Je potřeba se stále vzdělávat a sbírat další zkušenosti, protože padělatelé také nezahálí a neustále se zlepšují. My si v naší firmě AUREA Numismatika hodně zakládáme na tom, že na veškerý materiál, který si od nás klienti koupí, jim poskytujeme celoživotní záruku na pravost.

AUREA Numismatika a.s.

Kdo je nejčastějším návštěvníkem vašeho obchodu?

Nejčastěji jsou to samozřejmě sběratelé či klienti, kteří najdou v šuplíku zapomenuté mince nebo bankovky. A také klienti, kteří chtějí prodat své sbírky. Těm ji zdarma oceníme a dohodneme se s nimi, zda ji chtějí prodat napřímo, nebo ji prodáme v nejbližší aukci. 

Jak taková aukce probíhá?

My pořádáme aukce sálové, které se přenáší na internet v reálném čase, nebo jen internetové. Každé aukci předchází poměrně náročná práce a příprava, kdy je potřeba každou jednotlivou položku nafotit, určit, popsat a zanést do našeho aukčního systému. Jen pro představu, v našich posledních červnových aukcích jsme měli více než 5 000 položek. Klienti z celého světa můžou k jednotlivým položkám vkládat své maximální limity, nebo přihazovat na vybrané položky on-line v průběhu aukce. Dražitelé v sále přihazují osobně, nebo jsou přítomni na telefonu. Je to hodně vzrušující a adrenalinová záležitost.