Zdroj: RELAXworld, a.s.

Jak vybrat sluneční brýle na festivaly, sport nebo dětské radovánky?

Přichází léto a s ním i více slunečních dní, které trávíme venku. Sluneční paprsky ale dávají zabrat očím. Ať už vyrážíte za sportem, na letní festival nebo sháníte brýle pro vaše dítě, nakupujte je s předstihem. Brýle sehnané na poslední chvíli v tržnici nemusí být dostatečně kvalitní. Poradíme, podle čeho je poznáte a jaký tip vybrat.

Základem je UV filtr, který má alespoň 400 nanometrů a pohltí téměř 100 % škodlivého ultrafialového záření. Vybírejte také podle kategorií ochranného filtru, který určuje propustnost světla. Celkem jsou 4, nejslabší označený číslovkou 0 chrání oči minimálně, propouští totiž 80 až 100 % svitu. O něco lépe je na tom kategorie 1, která má propustnost 43 až 80  %. Nejúčinnější je ale tmavý filtr alias kategorie 3, která díky propustnosti 8–18 % chrání zrak dostatečně. Všechny kategorie ale poskytují ochranu proti UV záření, minimálně v hodnotě 400 nanometrů. 

Ve víru festivalu

Pokud se chystáte na rozjařený hudební festival, který trvá i několik dní, odvažte se. Dojem uděláte v ležérních brýlích typu lenonky, pojmenované po členu Beatles Johnu Lennonovi. Ty sluší, jak ženám, tak i mužům.

Míříte-li na prestižní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, sáhněte po elegantních brýlích. Ženy zaujmou v kočičím tvaru brýlí, které podtrhnou jejich ženskost. Pokud vašemu tvaru obličeje nelichotí, oslňte barvou nebo tvarem obrouček. V každém případě se snažte brýle sladit se svým outfitem.

RELAXworld, a.s.

Pánové zase vyniknou v brýlích se čtvercovým nebo obdélníkovým tvarem. Pozornost okolí přitáhnou i v legendárních pilotkách.

Pro nadšené sportovce  

Nezáleží na tom, jestli běháte, hrajete tenis nebo jste propadli cyklistice. Ve všech případech potřebujete sluneční brýle určené přímo na sport, které vás ochrání nejen před UV zářením, ale i létajícím hmyzem nebo před pády. Skla by měla být vyrobená z odolného polykarbonátu, který se při pádu na zem nerozletí na tisíc kousků a neporaní vám oči.

Brýle by také měly dobře sedět, v čemž sportovcům pomůže i upravitelný nosník, který se přizpůsobí každému typu nosu. Volte také lehčí brýle s automatickým samozabarvováním čoček.

RELAXworld, a.s.

Pro nejmenší

Ještě větší důraz je potřeba dbát při výběru dětských brýlí. Děti totiž mají širší zornici a průhlednější čočku než dospělí. Proto jsou pro ně vhodné brýle s filtrem 3, které je ochrání před UV zářením. Čočky usazené ve skle by měly být stejně jako u sportovců vyrobené z odolného polykarbonátu. Ten vydrží dětské skotačení a neposednost.

RELAXworld, a.s.