KB SmartSolutions přináší revoluci v bankovnictví

KB SmartSolutions přináší revoluci v bankovnictví Zdroj: Shutterstock

KB SmartSolutions přináší revoluci v bankovnictví

Být bankou budoucnosti – takový cíl si před časem dala Komerční banka. A díky partnerství její dceřiné společnosti KB SmartSolutions s dynamicky se rozvíjejícími start-upy z oblasti financí (neboli fintechy) se jí to daří. Během tří let zahájila spolupráci hned s několika fintechy i velkými lokálními hráči. A svou misi naplňuje i prostřednictvím vlastních fintechů, které staví od nuly. 

V roce 2019 Komerční banka založila KB SmartSolutions. Jejím úkolem je nalézat společnou řeč mezi regulovaným bankovním domem a mladými fintechy. „Naším mottem je ,Stavíme banku budoucnosti' a k tomu potřebujeme odvážné partnery. Všechna chytrá řešení přece nevymyslíme sami,“ vysvětluje jednatel KB SmartSolutions Patrik Nový. Takřka revoluční počin Komerční banky tak přináší rozvojové příležitosti mladým firmám, jež právě taková řešení mají. Partnery KB SmartSolutions se stala již řada start-upů se specifickým technologickým řešením, díky němuž banka může svým klientům nabídnout digitální, jednoduché a user-friendly řešení. 

Od nemovitostí po e-shopy 

Své partnery si KB SmartSolutions pečlivě vybírá. První podmínkou je jejich zaměření na finanční oblast. Již v roce 2020 banka majetkově vstoupila do tří unikátních českých start-upů: Upvest, jehož prostřednictvím lze jednoduše investovat do nemovitostí, Platební instituce Roger, která si poradí se zkrácením splatnosti faktur, a Lemonero, jež pomáhá financovat e-shopy. Postupem času přibyly i další spolupráce, např. s Fidoo zaměřeným na automatizaci firemních výdajů zaměstnanců, dále s on-line fakturací a účetnictvím pod hlavičkou iÚčto nebo se start-upem Firma pro vás, který vám pomůže zahájit podnikání třeba z obýváku. „Jsme přesvědčeni o tom, že v Česku existuje dostatek kvalitních projektů, s nimiž si umíme představit budoucí spolupráci. V hledáčku máme další oblasti a akvizice, na které bychom se chtěli v dalších obdobích zaměřit,“ uvádí Patrik Nový.  

Start-upy i vlastní byznys 

Rok 2021 se pro KB SmartSolutions vydařil i z pohledu start-upů, které banka staví od nuly a testuje jejich úspěšnost na trhu. Takovým projektem je společnost Finbricks. Jedná se o openbanking službu pomáhající klientům získat přístup k základním bankovním operacím u všech jejich bankovních institucí skrze jediné jednoduché rozhraní. Za posledních 12 měsíců společnost významně vzrostla, aktuálně pokrývá služby jedenácti klíčových českých bank a pracuje na pokrytí Slovenska, kde má připojeno již pět bank. Úspěšným příkladem je i KB Advisory. Tato společnost poskytuje poradenství pro financování a technickou přípravu udržitelných projektů a nově také komplexní poradenství pro oblast ESG. V roce 2021 dosáhla revenues ve výši 5,9 milionu Kč.