Bye-bye nový Máj: Tvůrci normalizačního obchoďáku chtějí jeho rekonstrukci. Nepovoluje se

Byla to jedna z nejpublikovanějších staveb v zahraničním tisku, která vznikla na území Československa. Výkladní skříň režimu, jejíž fasáda vzdávala hold meziválečnému funkcionalismus, zatímco v interiéru kontrastovaly prvky hi-tech po vzoru pařížského Centre Pompidou. Nemluvě o materiálové vytříbenosti a kvalitě provedení, které v době normalizačního opovržení všemi západními výdobytky překvapivě nezajišťovali socialističtí dělníci, ale švédské svatební firmy. Dnes je toho všeho o přežití bojující obchodní dům Máj jen omšelou připomínkou pod ochranou památkářů, která brání jeho modernizaci.

Obchodní dům Máj byl v 70. letech chloubou moderní architektury, na kterou upozorňovala řada zahraničních odborných médií. Západních pochopitelně, východní periodika mlčela, protože pro ně byli příliš kontroverzní, jak jeho architekti John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš, kteří si odmítli nechat svázat ruce totalitním režimem, tak fakt, že se na jeho výstavbě podíleli kapitalisté.  

„Dům měl při pohledu zdálky určitou razanci a těžkost, ale zblízka se vyznačoval některými jemnými detaily a lehkostí. Žlutá oplechovaná barva, šrafované panely ze Švédska – to všechno byly věci, které v tehdejším socialismus byly nezvyklé a měly svůj význam. Ale myslím si, že dneska už to nikoho nedojme, nikdo si to zblízka prohlížet nebude a nebude to považovat za významné a ochrany hodné,“ hodnotí architekt Adam Gebrian v další epizodě pořadu Gebrian: Plus/Minus přínos budovy, kterou poznamenal nejen zub času, ale i stavební úpravy v jejím okolí. Současná nepříliš reprezentativní podoba vnějšku i vnitřku stavby, která se nachází v mimořádně atraktivní lokalitě, by proto zasloužila změnu. Usilují o ni dva ze třech původních autorů, zatím neúspěšně, což je podle Gebriana nepochopitelné. S přesvědčením, že někdy je potřeba ochránit dům proti vůli jeho autora, nesouhlasí.

Jak by mohl Máj vypadat, sledujte ve videu v úvodu článku a na to, co dalšího dlouholetý kritik veřejného prostoru odmítá, nebo naopak kvituje, se podívejte v jeho pořadech Gebrian: Plus/Minus a Překvapivé stavby na Mall.tv.