Zdroj: VLADEKO spol. s r.o.

Udit můžete klidně i u sebe na zahrádce

Uzené produkty mají Češi rádi více než je zdravé a je to poznat na našich postavách. Je pravda, že dopřávat si denně párečky nebo klobásky není zrovna nejdietnější, nicméně jednou za čas to nemůže zaškodit. Problém je, že nakoupit u nás něco opravdu kvalitního je skoro nemožné, alespoň tedy v supermarketech. Proto si mnoho lidí s oblibou kupuje domácí výrobky od svého řezníka, případně přímo od souseda, co se věnuje uzení.

Kupovat nebo vyrábět?

A zde se dostáváme na pomyslnou křižovatku. Je lepší kupovat sice skvělé, avšak přeci jen trochu dražší domácí uzeniny či se pokusit o výrobu něčeho vlastního? Hodně záleží na tom, jak moc velký vztah máte k výrobě jídla a jestli tomu chcete vůbec věnovat dostatek volného času. Toho je hlavně ze začátku investovat trochu více.

Je pravda, že pokud o této problematice mnoho nevíte, určitě vás bude samostudium nějaký ten čas stát, nicméně nakonec se vám i tak může podařit vytvořit skvostné výrobky, nad kterými se budete olizovat vy i vaši nejbližší.

Výhodou dneška navíc je, že nemusíte čerpat informace pouze z knížek, případně ze strohých internetových encyklopedií. Můžete se učit třeba prostřednictvím sociálních sítí.

Uzení na internetu

Dnes se na sociálních sítích dávno nerozebírá pouze politika či celebrity nebo sport, ale díky možnosti založit si na Facebooku skupiny s jakýmkoliv zaměřením je možné i tímto způsobem alespoň trochu přičichnout k uzení, i když pouze prostřednictvím internetového prohlížeče.

Právě o tomto tématu existuje celá řada skupin, stačí se do některé z nich přihlásit. Určitě tam získáte celou řadu zajímavých podnětů a narazíte na velice užitečné tipy, jež následně využijete v praxi.

Samostatnou kapitolou je pak YouTube, kde lze snadno nalézt názorná videa, jak se udí. Pouze jejich sledováním díváním je tak možné dozvědět se vše potřebné, a to dokonce i v češtině. Samozřejmě, že převažují hlavně videa v anglickém jazyce, nicméně některá mají dokonce i české titulky.

Výběr surovin

Pokud to s uzením myslíte opravdu vážně, určitě byste se měli do tohoto dobrodružství pustit co nejdříve. A začít byste měli u masa.

Je jedno, jestli zvolíte drůbeží, nebo spíše dáváte přednost červenému vepřovému. Důležité je, aby se jednalo o maso kvalitní, ideálně z domácího chovu. S takovým pracovat je pak totiž opravdu radost a na konečném výsledku to rozhodně poznáte.

Maso však není jedinou surovinou, kterou je možné udit. Hlavně dámy si rády přihodí i nějaké ty kousky zeleniny. K tomuto účelu se dobře hodí zejména paprika, ale použít se dá prakticky cokoliv jedlého, co roste v zemi, na keřích či na stromech.

Zásadní je přizpůsobit dané surovině teplotu a také délku úpravy. Některým masům stačí jen krátké uzení při nižších teplotách, tužší kousky ovšem vyžadují trochu vyšší stupně a také delší pobyt v udírně.

VLADEKO spol. s r.o.

Naložení do soli a koření

Dát do udírny maso rovnou od řezníka je barbarství. Konečný výsledek bude chuťově nepříliš zdařilý, tuhý a obecně nepříliš poživatelný. Chcete-li si pochutnat, rozhodně nesmíte rezignovat na nakládání, a sice do soli.

Použít se dá víceméně jak sůl domácí, tak i mořská varianta. Naprostá většina smrtelníků nepozná rozdíl. K soli lze přihodit i nějaké koření. Může to být pepř, kmín nebo třeba podrcený česnek.

Maso se dá naložit dvěma základními způsoby, a sice na sucho nebo do nálevu. První varianta vyžaduje sůl se směsí koření vetřít do masa a následně alespoň na jeden den dát do chladu. To platí třeba pro kuřecí, ale například takové vepřové bude vyžadovat i šest týdnů.

Nálev obvykle tvoří sůl a směs koření. Je vhodné ho chvíli provařit, nechat vychladnout a maso do nálevu uložit.

Pokud vám nevadí si to trochu zkomplikovat, můžete maso nejdříve naložit do soli, nechat chvíli odležet a následně mu navíc ještě dopřát koupel v roztoku. Rozhodně tím nic nezkazíte, naopak. Tímto krokem bude chuť masa nakonec ještě daleko intenzivnější.

V čem udit?

Samotné uzení se může zdát být složité. Je totiž potřeba potraviny neustále kontrolovat a udržovat požadovanou teplotu, jinak se můžete s dobrým pokrmem rovnou rozloučit. Nejde tak o nic snadného, respektive nešlo. Dnes již není potřeba většinu věcí okolo uzení vůbec dělat, jelikož existují moderní digitální mašiny, které udí prakticky samy.

Moderní udírny jsou skutečně velkým pomocníkem a oproti klasice není nutné se o ně vůbec starat. Jako u všech novodobých domácích elektrospotřebičů stačí jen navolit správný program a jít si po svých. Digitální udírna se již o maso náležitě postará.

Některé modely dokonce mohou upravovat délku pobytu masa v udírně či intenzitu teploty pomocí speciálního zapichovacího teploměru. Vůbec tak nemusíte na nic dohlížet, klidně si můžete jít dělat, co se vám zlíbí a vrátit se třeba po pár hodinách. Dobrá digitální udírna dokáže maso udržet teplé i v době, když už je dávno hotové. Můžete ho tak rovnou podávat a nemusíte se starat o jeho ohřívání.

Moderní udírny jsou zajímavé ještě díky jedné vlastnosti, a sice kompaktnosti. Nezabírají mnoho místa, takže se vlezou i do menších zahrad a snadno je můžete skladovat kupříkladu v garáži nebo v zahradním domku hned vedle sekačky a grilu.

Takovouto udírnu není ani problém převézt třeba ke známým. Do kufru se obvykle nevejdou ani ty nejmenší verze, avšak do malé dodávky nebo na vlečný vozík by se měly vlézt bez potíží.

Vyrábějí se obvykle z nerezu či oceli, takže jsou pevné a jen tak se nepoškodí. Jejich největším plusem a zároveň i slabostí je elektronická část, které vše pohání, avšak je také nejnáchylnější k poškození. I proto je potřeba tento druh udírny skladovat na co nejsušším místě.