Martin Jan Stránský

Martin Jan Stránský Zdroj: archiv

Zažít nudu? Nevadí! Hloupneme, přestáváme žít podle biologických parametrů, varuje neurolog Stránský

Homo sapiens fungují jako mravenci v mraveništi. Pokud do něj kopnete, dostanou se do hyperexcitovaného stavu, a to se děje i s lidmi následkem technologií. Všichni musí vědět všechno hned. Jak technologie působí na nervová spojení v mozku, jak bychom je měli používat, abychom se rozvíjeli, a v čem jsou si podobné závislosti na heroinu a hraní her, popisuje Martin Jan Stránský, neurolog a profesor prestižní univerzity Yale. Zároveň přitom upozorňuje, že největšímu riziku jsou v digitální džungli vystaveny děti. Minimalizovat ho lze přitom jednoduše – stačí zažít nudu.

Neurolog Martin Jan Stránský se věnuje neurologickým dopadům moderních technologií na lidský mozek a lidskou budoucnost. Na toto téma přednáší po celém světě. „Žijeme v technologickém světě, v němž si v mnoha smyslech tvoříme umělou realitu. A tato realita nás dělá hloupějšími. Moderní člověk prochází nejdramatičtějším momentem jeho evoluce. Ten nastal ke konci minulého století a nabírá na intenzitě. Přestáváme žít způsobem, jakým jsme vždy žili, přestáváme žít podle biologických parametrů,” popisuje Stránský.

Pusťte si rozhovor s Martinem Stránským v Prostoru X:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Martinem Janem Stránským • reflex.cz

Moderními technologiemi jsou nejvíce ohroženy děti a dospívající. „Čím více obsahu konzumujeme, čím více do obrazovek koukáme, tím více se nám ztrácí mozkové spoje. Ty buď mizí úplně, nebo přestávají být používány. U mladých lidí a dětí to má zvlášť špatný účinek,“ upřesňuje neurolog v podcastu Máma a táta na síti a radí, aby rodiče nechali své potomky se nudit. „Dítě, které se nudí, se zároveň vzdělává. Kouká kolem sebe a najednou začne zkoumat věci v blízkosti, hrát si s ostatními, zabaví se. A mimoděk tvoří nové spoje v mozku,“ dodává.

Sociální sítě nás tolik ovlivňují z toho důvodu, že jsou vytvořeny k tomu, aby byly návykové. „Je důležité nezapomínat, že všechny sociální platformy jsou vytvářeny za pomoci neurologů. Ti se starají o to, aby sítě vyvolaly ty správné reakce v našem mozku a vytvořily nám na nich závislost. Zneužívají fungování mozku,“ upozorňuje Stránský na všudypřítomné nebezpečí.

Vytváříme si na telefonech a televizi stejnou závislost jako na drogách? A lze vůbec moderní technologie používat pozitivně? Na tyto a další otázky Ester Geislerové odpovídá lékař v podcastu Máma a táta na síti. Jedenáctidílný diskuzní pořad navazuje na úspěch vzdělávací platformy Buď safe online Nadace Avast, která už čtyři roky pomáhá dětem s bezpečností na internetu. Celá série je dostupná na Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, nebo na YouTube.