Zdroj: Pixabay.com

Sjednáváme půjčku online. Jak na to

Dříve se pro půjčku muselo do banky, dnes už nemusíte opustit pohodlí svého domu. Je to jednoduché a rychlé. Je to ale výhodné? Nebo banka nabízí jiné produkty na pobočce a jiné na internetu? Zjistili jsme to za vás.

Kdy se vyplatí půjčit

Základním pravidlem finanční gramotnosti je nepůjčování si na nepotřebné věci. Typickým příkladem jsou půjčky na Vánoce, které spoustu lidí mohou dostat do vážných finančních problémů. Podle finančních expertů by si lidé měli půjčovat na věci, které jim v budoucnu přinesou zisk.

V praxi to může být například automobil, kterým budete dojíždět za lepší prací nebo vzdělání s dobrým uplatněním. Půjčky na vybavení bytu nebo rekonstrukce nejsou nezbytné, ale rozhodně stojí za zvážení. Nové vybavení k životu nepotřebujete, ale jde o investici do lepších podmínek pro život.

Než podepíšete smlouvu

Pokud si chcete sjednat online půjčku, tak by vaše první kroky měly směřovat na internet, kde si porovnáte nabídky jednotlivých bank. Začněte hned u té svojí, protože vám pravděpodobně dá zvýhodněnou nabídku oproti ostatním.

Nenechte se zlákat jen na nízký úrok. Zjistěte si výši RPSN, které v procentech udává, kolik zaplatí žadatel za jeden rok v souvislosti s poplatky a čerpáním úvěru. Výsledná částka vás možná od konkrétní půjčky odradí.

Bankovní půjčka

Pokud se rozhodnete pro online bankovní půjčku, tak vás čeká klasické ověřování neboli skóring, který probíhá i při běžné žádosti. Tady si však banka sama ověří příjmy, výdaje, platební minulost a projede si, zda nefigurujete v rejstříku dluhů.

Pokud se bance jakkoliv nezdáte, tak může žádost zamítnout. Běžným případem jsou nezvyklé pohyby na kreditní kartě, ze kterých je patrné, že jednu kreditní kartu splácíte jinou kartou. V současnosti mají banky široká kritéria a žadatele zkoumají opravu podrobně. 

Nemáte-li u banky běžný účet, tak v kalkulačce nebo kontaktním formuláři vyplníte částku a dále postupujete podle pokynů. Některé banky mají osekanou nabídku online půjček. Některé finanční produkty lze sjednat pouze osobně a maximální částka je na internetu také nižší než na pobočce.

Půjčka u vlastní banky

O něco jednodušší je žádost o půjčku u vlastní banky. V internetovém nebo mobilním bankovnictví u většiny bank naleznete žádost o půjčku a ihned vidíte, kolik vám banka může půjčit bez schvalování. Na peníze nemusíte čekat dlouho a přistanou vám na účtu během chvíle.

Protože jde o vaši vlastní banku, tak do určité částky není nutné provádět skóring. Banka zná vaši finanční minulost a ví, jak manipulujete s penězi. Pokud se rozhodnete pro vyšší půjčku, tak musíte čekat na schválení.

Nebankovní půjčka

Někdy vás banka vyhodnotí jako rizikové a půjčku vám zamítne. V tomto případě máte možnost sjednat půjčku u nebankovní společnosti. Zde však mějte na paměti, že vám sice půjčí, ale svoji schopnost splácet musíte zhodnotit sami. A ne každý má dostatečnou míru sebereflexe.

U rychlé online půjčky dostanete peníze na účet během několika chvil. Některé společnosti garantují peníze na účtu během jedné minuty po podepsání smlouvy. Bez ověřování schopnosti splácet máte jistotu, že bude půjčka schválena.

Peníze můžete obdržet buď na svůj běžný účet, nebo máte možnost sjednání hotovostní půjčky. Ta se hodí, pokud nemáte svůj účet nebo je zmrazený. V tomto případě po sjednání půjčky hotovost vyzvednete na sjednaném místě, může to být trafika, benzínová pumpa nebo vám je přiveze zástupce firmy domů.