Naleštěná luštěnina: Nejslavnější fazole na světě váží 110 tun a má cenu půl miliardy

Filmová hláška z Pelíšků: „To muselo dát příšernou práci, přitom taková blbost,” vystihuje poměrně pregnantně nejznámější dílo Anishe Kapoora, které indicko-britského sochaře proslavilo nejen ve Spojených státech, ale po celé planetě. Jedná se o jednu z největších venkovních plastik, tvořenou 168 pláty z nerezové oceli svařenými dohromady tak, že spáry mezi nimi zůstávají neviditelné a povrch se leskne jako zrcadlo. Nemožné? Kritici si mysleli, že ano. Cloud Gate, kterou zná celý svět jako „Fazoli”, dokazuje, že nikoli. 

Návštěvou Milenium Parku se architekt Adam Gebrian rozhodl udělat symbolickou tečku za sérií epizod Gebrian: Plus/Minus věnovanou Chicagu. Jeden z nejnavštěvovanějších veřejných prostorů na světě se rozprostírá v blízkosti Michiganského jezera, třetího největšího z Velkých jezer ležících na hranicích USA a Kanady. Původně měl být oslavou třetího tisíciletí, ale k jeho otevření došlo až v roce 2004. Počkat si na výsledek spolupráce několika renomovaných architektů se ale vyplatilo. Nabízí hned několik míst, která stojí za vidění, největší pozornost na sebe ale jednoznačně strhává Fazole. 

„Ta nejslavnější část se jmenuje Cloud Gate, neboli oblačná brána, i když místní tomu přezdívají fazole. Jedná se o uměleckou instalaci, o sochu od Anishe Kapoora, indicko-britského umělce, kterého budete znát jako autora vyhlídkové věže z Olympijských her v Londýně z roku 2012. Tahle jeho socha pravděpodobně obletěla celý svět a já jsem na mnoha setkáních s různými politiky slyšel, že něco podobného by ve svých městech chtěli taky, úplně přesně jako to je v tom Chicagu. Jedná se o sochu, která má velikost asi dvacet krát deset metrů ve tvaru takové obří fazole s naleštěným nerezovým povrchem, který v deformované podobě zrcadlí Chicago v bezprostředním okolí. Jedná se o hrozně spektakulární záležitost, která je nesmírně populární mezi lidmi z celého světa,“ říká Adam Gebrian a popisuje, jak náročné bylo zdánlivě jednoduché umělecké dílo realizovat. 

Světoznámou Fazolí končí série pořadu Gebrian: Plus/Minus věnovaná urbanismu amerických měst, která architekt během svého půlročního pobytu za velkou louží navštívil. Co nekončí jsou jeho dlouholeté snahy kultivovat český veřejný prostor a tomu se bude věnovat v nových dílech Překvapivých staveb, které uvádí internetová televize Mall.tv.