Zdroj: Shutterstock

Cena za elektřinu: na čem závisí, kolik platíte a jak ušetřit?

Věděli jste, že v roce 2006 došlo u vyúčtování elektřiny pro domácnosti ke změně? Poplatky tak byly rozděleny do dvou skupin: za dopravení elektřiny do vaší domácnosti a za elektřinu, kterou odebíráte. Nejenom elektřině ale budou věnovány následující řádky.

Kolik spotřebujete, tolik zaplatíte

Znáte pojem „silová elektřina“? Označuje skutečné množství vámi odebírané elektřiny, a podle toho je vám účtována výsledná cena. Během dne navíc dochází ke dvěma tarifům: nízkému a vysokému. Jak je vám nejspíš jasné, záleží na tom, v jaké době je elektřina nejvíce využívána – a v tomto časovém úseku si společnosti účtují větší částky za její spotřebu. Cena elektřiny, která je vám účtována, se tak může každý měsíc lišit.

Spotřební daň na elektřinu

Další součástí poplatků za elektřinu je i spotřební daň, která na ni byla v roce 2006 uvalena. Tuto daň odvádí poskytovatel a dodavatel elektřiny a je v souladu s ekologickými daněmi, které byly přijaty a schváleny v rámci Evropské unie.

Jak ušetřit na spotřebě elektřiny

Asi hlavní otázka, kterou si lidé v souvislosti s poplatky za elektřinu pokládají, je: jak na spotřebě elektřiny ušetřit? Nemůžete bydlet v domácnosti bez elektřiny, ale existují triky a tipy, s jejichž pomocí se vaše účty mohou ještě snížit. Tím nejdůležitějším faktorem je zvolení si správného dodavatele. Další triky, jak snížit svou spotřebu, máte také ve svých rukou. Už v obchodě s elektronikou si dobře rozmyslete, jaký spotřebič si kupujete. Pomoci při výběru by vám měly i energetické štítky, které označují energetickou náročnost.

Sviťte chytře

Až si budete příště vybírat osvětlení do domácnosti a budete se zamýšlet nad tím, jaké lampy a žárovky si koupit, myslete ekologicky. Pokud si například večer svítíte při sledování televize, nemusíte svítit naplno stropním světlem. Úplně vám postačí malá lampička, kterou si můžete umístit vedle gauče. Koupě menší lampy vám mimo jiné zlepší i kvalitu spánku: čím menšímu množství světla se před spaním vystavíte, tím lépe se vám bude spát.

Využívejte režim spánku

Během lockdownu přešla spousta lidí na nedobrovolný home office. A ten je neodmyslitelně spjat s prací na počítači. Věděli jste, že klasický stolní počítač vám bere mnohem více energie než notebook? Ale jakmile na notebooku nepracujete a máte třeba polední pauzu či si odskočíte vyřídit jakékoliv pochůzky nebo zkontrolovat dětem úkoly, notebook uveďte do režimu spánku.

V obchodě přeci také raději sáhnete po zboží, na které se dají využít slevové kódy, než po tom, které je přehnaně drahé. Nechávání notebooku v pohotovostním režimu 24 hodin denně je podobné jako kupovat předražené zboží: zbytečné a nešetrné.

Sviťte chytře, zvolte si výhodného dodavatele elektřiny, myslete ekologicky a v prodejnách s elektrem kontrolujte energetické štítky.