Zdroj: Postelia

Podle jakých vlastností si vybírat matraci?

Každý z nás potřebuje v noci spát, a jakmile doslouží matrace, čeká nás výběr nové, jak ale vybrat tu správnou matraci, když je jich na trhu takové množství?

Vydrží, či nevydrží?  

Pokud Vám není jedno, jak dlouho matrace vydrží, tak je důležité sledovat kvalitu použitých materiálů. Kdyby totiž každý z nás na světě koupil matraci, která vydrží jenom pouhý rok, tak by tu za rok byla hromada 7 miliard matrací. Je tedy na každém z nás, abychom se zamysleli nad ekologií a tím pádem i nad životností vybírané matrace. Jan Neruda si ve svém fejetonu „Kam s ním” stěžoval na likvidaci slamníku, je to totiž otázka, která by měla zajímat každého z nás. Doporučujeme zvolit takový materiál, aby matrace vydržela co nejdéle.

Jak poznat kvalitní materiál?

Na obrázku, nebo z popisu může matrace vypadat kvalitně, nenechte se ale „opít rohlíkem”, zajímat Vás musí především technické parametry.

Všechny matrace na trhu mají jedno společné, obsahují pěnu. Latexová, ze studené pěny, matrace paměťová pěna, ze standardních PUR pěn (molitan), nebo s různými kombinacemi taštiček, pružin a žíní, vždy se je v jádru pěna. Jakmile pěna doslouží, je důležité si říci, že skončila i životnost používané matrace. Jak matraci s pružinami, taštičkovým jádrem, tak i v pěnové matraci, funguje pěna jako komfortní vrstva. Pokud se nám pěnová vrstva proleží, tak nám životnost matrace skončila.

Postelia

Jak tedy vybrat pěnu, aby byla její životnost co nejdelší?  

Je to jednoduché, každá pěna má svojí hustotu. Tato hustota udává životnost a tím pádem i délku fungování pěny. Životnost udává dobu, po kterou dokáže pěna tvarovat a pružit, aniž by se slehla, tedy snížila svojí výšku.

Proležení je únava materiálu, která přijde tím dříve, čím je materiál lehčí a řidší. Řídká pěna obsahuje méně pěny, póry mají tenké stěny, které se rychleji zbortí. Hustá pěna má póry se silnou stěnou, takže déle odolávají stlačování a působení váhy lidského těla.

Čím větší hustota tím delší životnost  

Pokud tedy chcete pěnu, aby byla její životnost co nejdelší, je zapotřebí se poohlédnout po matracích, které mají větší hustotu. Hustota pěn, neboli jejich objemová hmotnost, se uvádí v Kg/m3. Jeden metr krychlový pěny, tedy kostka o stranách 1x1x1m může vážit 20 Kg, ale také až 60 kg. Logické tedy je, že čím více Kg pěny do této kostky(1m3) dostaneme, tím je vyšší hustota a hlavně tedy požadovaná odolnost pěny.

Základní nabídku a základní matrace naleznete v kategorii hustoty 20 až 30 Kg/m3. Tuto kvalitu najdete v obchodních domech, nejčastěji jako akční matrace mezi 1000 až 4000 Kč. Bohužel u některých prodejců nalezneme tyto základních pěny u matrací, které přesahují částku 10 000 Kč. Na trhu bohužel neplatí úměra „čím dražší, tím kvalitnější”, proto je potřeba být u výběru obezřetný. O něco lepší kategorie, ale stále nemůžete počítat s velmi dlouhou životností, je kategorie nad 30 Kg/m3. Pokud chcete kvalitní matraci, která něco vydrží, doporučujeme vsadit na kategorii 40 až 50 Kg/m3. Ty nejkvalitnější matrace na trhu mohou obsahovat i pěny, které mají 60 Kg/m3 a u latexových matrací dokonce až 85 Kg/m3.

Postelia

Ano, za kvalitní matraci si sice připlatíte vyšší částku, ale tato částka se Vám do budoucna vrátí, protože matrace déle vydrží. Pokud si koupíme matraci z pěny o hustotě 40Kg/m3, bude stát okolo 6.000 Kč, počítejte s životností, která bude někde kolem 10 let.

Pokud zvolíte gramáž materiálu 50 Kg/m3, tedy o 20 % vyšší gramáž, tak počítejte s tím, že matrace bude dražší také o 20-30 %, ale její životnost vzroste až o 40 %. Často je tedy výhodné investovat do matrace, která bude mít vyšší objemovou hustotu pěny, protože se Vám vynaložená částka v životnosti matrace vrátí. Navíc u více objemových pěn získáte vyšší pocit komfortu a lepší tvarovací schopnosti, protože vyšší hustota má větší elasticitu.

Vysoká hustota, ale neznamená vyšší tvrdost. Tvrdost pěn ovlivňují chemické tvrdidla, nikoliv hustota použitého materiálu.

Postelia

Matrace by se měla měnit za 5 až 7 let?   

Ano, z hygienického hlediska je dokázáno, že hygienická životnost matrace je skutečně někde v rozmezí pěti až sedmi let, za tuto dobu je matrace hygienicky znečištěná. Co to ale znamená? Do běžné matrace samozřejmě vstupují tekutiny, hlavně lidský pot, prach a šupinky z kůže, kterými se zde živí roztoči. Pokud matraci hygienicky nechráníme, tak je samozřejmě nutné, abychom je z hygienického hlediska vyměnili za zmíněnou dobu 5 až 7 let.

Pokud matraci ochraňujeme matracovými chrániči, tedy funkční vrstvou, která nedovolí vniknutí tekutin, potu, špinky z kůže a prachu, tak je matrace připravena sloužit i několik desetiletí, pokud to tedy vydrží kvalita zvolených pěn.

Postelia

Kvalitní matrace nemusí znamenat investici desetitisíců  

Důkazem je český výrobce matrací POSTELIA, který provozuje internetový obchod spíme.cz. Výrobce nabízí právě skvělý poměr mezi cenou a kvalitou pěn. Výroba těchto matrací probíhá v jejich závodě v Kojetíně, kde se vyrábí matrace již od roku 1995. O kvalitě se můžete přesvědčit i na našich prodejnách, které naleznete v Praze, Brně, Hradci Králové, Táboře, Plzni a v Ostravě. Matraci si zde můžete vyzkoušet a velmi rád Vám vyškolený personál poradí, abyste zvolili tu správnou matraci, pro Vaše záda.

Každý potřebuje trochu jinou matraci, výběr správné matrace ovlivní váha uživatele a jeho spánková poloha. Proto pokud nevybíráte z více-tuhostních matrací, kde lze změnit tuhost pouhým otočením, je lepší se zastavit na prodejně a matrace si před koupí pořádně vyzkoušet.