.

. Zdroj: Unsplash.com

Hledáte brigádu? Podívejte se na rozdíl mezi DPP a DPČ

Dohoda o provedení práce, nebo dohoda o pracovní činnosti? Která je výhodnější a jaké mezi nimi najdeme rozdíly? Přečtěte si článek, ve kterém se dozvíte vše důležité.

Pokud si hledáte brigádu nebo přivýdělek, budete pravděpodobně pracovat na dohodu. Kamenem úrazu se může stát výběr mezi DPP a DPČ. Proč? Jsou mezi nimi totiž určité rozdíly, například v možnostech výdělku nebo odpracovaných hodinách. Na druhou stranu obě můžete uzavřít u několika zaměstnavatelů současně. Jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ?

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce neboli DPP se uzavírá na přesně danou práci, například napsání článku nebo výrobu skříně. Rozsah práce je ale omezen na maximálně 300 hodin ročně. Pozor si dejte v případě, že u stejného zaměstnavatele máte DPP uzavřených více, v takovém případě se počet odpracovaných hodin sčítá.

Výhodou u DPP je zejména neexistující zkušební lhůta, což znamená, že spolupráci můžete kdykoliv ukončit. Navíc neplatíte odvody na sociální a zdravotní pojištění, ovšem pouze do výše měsíčního výdělku 10 000 Kč. Při překročení této částky už odvody platit musíte, přičemž platí stejné pravidlo sčítání výdělku z více dohod u stejného zaměstnavatele jako v případě hodin.

Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti neboli DPČ má na rozdíl od DPP trochu větší volnost ve stanovení práce, jelikož se sjednává na pracovní činnost, ne na konkrétní práci. DPČ tedy uzavřete například na účetní činnost nebo administrativu a další. Je ale vhodné stanovit přesnější druh práce a konkrétní činnosti. Rozsah práce je omezen 20 hodinami týdně, resp. nesmí přesáhnout polovinu stanovené pracovní doby (při 40 hodinách týdně můžete na DPČ odpracovat maximálně 20 hodin týdně).

V dohodě o pracovní činnosti se ve smlouvě stanovuje také 15denní výpovědní lhůta. Co se týká odvodů na zdravotní a sociální pojištění, ty se odvádí v případě, že vaše odměna je 3 000 Kč a vyšší.

Zdanění dohod

Zdanění práce na dohodu se liší v závislosti na formě dohody:

  • DPP – srážkovou daň 15 % je možné získat zpět i bez podepsaného Prohlášení poplatníka k dani, navíc existuje také možnost příjem z DPP do 10 000 Kč neuvádět, a tedy není nutné podávat daňové přiznání.
  • DPČ – příjmy se daní stejně jako u pracovní poměru, a to 15procentní srážkovou daní bez ohledu na výši příjmu nebo podepsané Prohlášení poplatníka k dani. Pokud toto Prohlášení podepíšete, bude to mít vliv na slevy na dani, které můžete uplatnit.