Soud

Soud Zdroj: Blesk:Karel Janeček

Právní gramotnost celé společnosti je na nízké úrovni. Změnit to mají advokáti ve školách

Česká advokátní komora představila minulý týden projekt Advokáti do škol. Hlavním cílem projektu, který ČAK zkušebně spustila již v roce 2018, je zvýšit právní povědomí a právní gramotnost dětí a mládeže a také předcházení sporům. Pro školy už bylo zpracováno i „Právní desatero pro žáky, studenty a učitele“ a pracovní manuál „Advokáti do škol“. V průběhu prvního roku se do projektu přihlásila zhruba stovka zájemců, nyní eviduje ČAK již více než dvojnásobný počet.

Zapojení advokáti po předchozí domluvě se školou debatují se žáky a studenty o právu a jeho roli ve společnosti, o právních principech, o tvorbě zákonů a dalších právních předpisů a pomocí praktických příkladů ze života a z vlastní advokátní praxe jim pomáhají orientovat se v právu.

Ačkoliv se u veřejnosti občas udržuje představa o advokátech coby supech, kteří zadarmo neudělají ani ránu, advokáti navštěvují školy na své náklady a ve svém volném čase, dělají to v rámci pro bono aktivit, tedy zdarma. Na konkrétních příkladech pak mohou advokáti s ohledem na věk školáků či studentů vysvětlit, jaká úskalí právní svět přináší, jaká jsou rizika nedodržování či přímo porušování zákonů. Žáci se mohou dokonce zúčastnit i praktické ukázky uplatňování práva v praxi – návštěvy soudního jednání.

Vedle obecně právnických témat, jako jsou volby, tvorba práva, Ústava, Listina práv a svobod, zákony, účast na rozhodovacích procesech, se věnují advokáti i konkrétním tématům, které mohou ovlivnit život dětí nejenom v jejich věku, ale na mnoho let dopředu. A tak nejčastější témata, která žáky a studenty zajímají, jsou jednak otázky z trestněprávní oblasti, například na sex před dovršením 15 let, šíření pornografie mezi mládeží, marihuanu a právní důsledky jejího pěstování, přechovávání, ale i na šikanu ze strany učitelů a obranu proti ní, zveřejňování citlivých fotografií na sociálních sítích, ale také rodinné vztahy a problémy. Vždyť i děti mohou vystupovat na obou pomyslných stranách právní barikády – jako oběti protiprávního jednání, ale také jako jeho pachatelé, i když v trestněprávní i finanční rovině jsou pochopitelně postižitelné až od patnácti let věku. A tak se v tématech můžeme setkat s tím, jak reagovat například na sexuální obtěžování, a to i v citlivé atmosféře rodinných vztahů, na internetové predátory skryté pod cizí identitou, na dluhy způsobené lehkovážným jednáním, vše doprovázeno konkrétními případy, které mohou v reálném životě nastat. O tom, že projekt míří do černého, nakonec svědčí i enormní zájem, kdy za advokáty i po skončení přednášky chodí děti se svými příběhy, starostmi, problémy. 

Právní gramotnost celé společnosti je na nízké úrovni, nemluvě o nejmladších generacích. V televizi jsou masírovány přihlouplými reklamami, že vlastně půjčovat si je „pohádkově snadné“, různými parazitickými neziskovkami a populistickými politiky přesvědčovány, že za dluhy nemohou a že stát je nějak vyřeší. Každý počin, který vede k respektu a k dodržování zákonů a ke zvyšování právní gramotnosti, je potřeba uvítat.