Jak si naspořit na stáří nebo na cokoliv jiného

Jak si naspořit na stáří nebo na cokoliv jiného Zdroj: Expobank CZ

Kde Češi spoří peníze, v miliardách.
Inflace a spoření. Data z českého statistického úřadu.
3
Fotogalerie

Jak si naspořit na stáří nebo na cokoliv jiného

Zajímáte se o spoření? Problém je ovšem v tom, že vám toto téma nic neříká? Následujte nás, protože vám v tomto článku prozradíme, jaké existují ve světě spoření varianty.

Záležet bude na vás, jakožto na klientovi, pro jakou z nich se v konečném důsledku rozhodnete. Je to spíše o tom, zda jste ochotní riskovat či nikoliv. Mimo jiné musíte počítat také s tím, že spoření funguje na principu něco za něco. Získat relativně služnou úrokovou sazbu není dnes nic výjimečného. Jen je potřeba se smířit s tím, že finanční prostředky několik let nepoužijete. Pochopitelně tato cesta není jediná, variant je více.

Spoření aneb jaké máme možnosti?

První variantou jsou spoříci účty. Ty vám mohou nabídnout zajímavé roční zúročení. Dále přináší spoříci účty výhodu v rychlém uložení finančních prostředků. Jinými slovy je spoříci účet výhodnější než ten běžný. Na běžném účtu se finanční prostředky nijak nezhodnocují a vy tak každým rokem přichází o tzv. inflaci. Spoříci účet vám alespoň část inflace vrátí, a tak je považován za relativně zajímavou nabídku. Jak již bylo uvedeno, spoříci účet vrátí jen část inflace. Stále nejsou spoříci účty tak výhodné, aby vám zúročení zaplatilo inflaci.

Inflace a spoření. Data z českého statistického úřadu.Inflace a spoření. Data z českého statistického úřadu. | lundea.com/cs/investice/zlato/

TIP: Více o inflaci a spoření najdete zde.

Pro výhodnější podmínky je navíc potřeba založit například platební účet nebo provádět transakce platební kartou. V neposlední řadě nemáte úrokovou sazbu pevně danou. Co to znamená? Jednoduše řečeno se během odkládání finančních prostředků na spoříci účet může vaše úroková sazba změnit. Nikde není psáno, že to musí být vždy směrem nahoru. Úroková sazba tak může spadnout. Výhodou je ovšem jednoduchost v založení. Nebudete-li chtít, nemusíte ke spořícímu účtu zakládat jiné služby. Podmínky mohou být ale poněkud horší.

Kde Češi spoří peníze, v miliardách.Kde Češi spoří peníze, v miliardách. | lundea.com/cs/investice/zlato/

TIP: Jak se nenachytat při výběru spořícího účtu? Více zde.

Druhou variantou je stavební spoření

Další variantou, jak nechat své finance vydělávat je stavební spoření. U tohoto produktu si ale musíte být jistí, že své finance nebudete přinejmenším na 6 let potřebovat. Stavební spoření je většinou vázáno smlouvou, která trvá právě již jednou zmíněných 6 let. Výhoda spočívá v úrokové sazbě, ta už dokáže přebít mimo jiné i inflaci. Kromě toho vám stavební spoření dokáže nabídnout zajímavý úvěr, jež lze využít například na rekonstrukci nebo bydlení. V neposlední řadě je možnost sáhnout po státní podpoře, která činí 2 tisíce korun ročně.

Nevýhoda je pevná doba spoření. Ta trvá po dobu 6 let. Zrušíte-li smlouvu dříve, přicházíte v daný moment o státní podporu. Na závěr budete nucení zaplatit nemalé sankce. Typů spoření je opravdu hodně. Záležet bude na vás, jaký z nich si vyberete. Další variantou je penzijní spoření. To slouží především na jakési zajištění, a to na důchodový věk. I zde máte od státu příspěvek, který je ve výši od 90 do 230 korun měsíčně. Dále se můžete těšit na daňovou úsporu, budete-li spořit částku převyšující 1 tisíc korun.

Pokračujeme s penzijním spořením

Další výhodou jsou příspěvky od zaměstnavatelů. Počítat je zde ale potřeba s tím, že jde o tzv. investici. Konečné zhodnocení vám tak nikdo nezaručí. Chcete-li po uplynutí určité doby manipulovat s financemi, neobejde se to bez sankcí. Vědět byste také měli fakt, že vklady nejsou nijak pojištěny. Tyto varianty spoření patří k těm vůbec nejzákladnějším a nejvyužívanějším.