Veletrh Sběratel 2020

Veletrh Sběratel 2020 Zdroj: Zbyněk Pecák

Veletrh Sběratel 2020
Veletrh Sběratel 2020
Veletrh Sběratel 2020
Veletrh Sběratel 2020
Veletrh Sběratel 2020
36
Fotogalerie

Telefonní karta za 16 tisíc, mince i známky z celého světa. Jak to vypadá na největší sběratelské akci v Evropě

V pražské hale na výstavišti v Letňaněch to hučí jako v úle. U stánku se stovky lidí přehrabují ve štosech známek i hromadách mincí. Slyšíte tu češtinu, ale i angličtinu, němčinu, arabštinu, italštinu i japonštinu. Prodejci jsou, stejně jako jejich zboží z celého světa a vášniví sběratelé u nich doplňují své sbírky. Tak už několik let vypadá veletrh Sběratel, který se letos koná od 11. do 12. září. Podívejte se do naší fotogalerie, jak to tam vypadá.

Absolutní prim hrají známky a mince. Věnuje se jim většina stánků. Masivní zastoupení tu mají i historické pohlednice, úhledně seřazené podle měst a obcí, které vyobrazují. Rušno je také u stánků nabízejících sběratelské vybavení – alba, lupy či různé plastové a kožené futrály na mince. Kromě toho si tu své sběratelské podklady můžete nechat ocenit. „Řada lidí ani netuší, jak vzácné jsou jejich sběratelské předměty. U nás na veletrhu to mohou snadno zjistit. Zcela zdarma jim jejich sbírky ocení nezávislí experti. Podařilo se nám takto objevit například prvorepublikový zlatý dukát, který jeden návštěvník zdědil spolu s dalšími věcmi po vzdáleném strýci. V následné aukci jej prodal za několik set tisíc korun,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel.

Vedle nejběžnějších artiklů jsou tu i kuriozity. Například telefonní karty, o kterých už ani mladší generace nevědí, že vůbec existovaly a na co se používaly. I mezi nimi se najdou unikáty – např. karty, které nikdy nešly do prodeje a mají dnes nevyčíslitelnou cenu, nebo vzácné exempláře, jejichž cena se může vyšplhat až na 16 tisíc korun. Za podstatně nižší částky pak můžete nakoupit třeba figurky z kinder vajíček nebo pivní etikety. Na své si ale přijdou i sběratelé mořských ulit a zkamenělin či nerostů.

Mezinárodní veletrh Sběratel, který je největší sběratelskou akcí ve střední a východní Evropě, se v Praze koná pravidelně od roku 1998. Letos se veletrh koná už po třiadvacáté. Letos se koná za zpřísněných hygienických podmínek, povinné jsou roušky a desinfekční gel je na každém kroku.

Podívejte se do naší fotogalerie, jak to na veletrhu Sběratel vypadá, a dejte nám vědět do diskuze, zda také něco sbíráte.