Donald Trump preventivně užívá antimalrikum hydroxychlorochin

Donald Trump preventivně užívá antimalrikum hydroxychlorochin Zdroj: Reuters

Trump hazarduje se svým zdravím. Jako prevenci bere lék, který je například ve Francii zakázaný

Americký prezident Donald Trump minulý týden oznámil, že bere preventivně lék hydroxychlorochin používaný běžně jako antimalarikum. I v Evropě je lék experimentálně používán jako varianta číslo jedna pro pacienty s covidem. Nyní ale zdravotníci od antimalarika ustupují, bojí se vedlejších účinků na srdeční činnost.

Celý svět hledá lék proti nemoci způsobované koronavirem. Po ruce zdravotníci měli hlavně antimalarikum hydroxychlorochin a lék Remdesivir, původně vyvinutý pro léčení eboly.

Americký prezident Trump 19. května uvedl, že lék hydroxychlorochin bere už deset dnů, a to nikoliv na doporučení lékařů (nemá covid), ale ze své vůle jako prevenci. Uvedl, že lék je hojně užíván zdravotníky, ale že pokud se ukáže, že to není dobrý lék, „nenechá si tím ublížit“.

Lék se mezitím dál užíval jako experimentální léčba onemocnění covid-19 v nemocnicích po celém světě včetně České republiky. Nyní se od něj ale ustupuje.

Francouzská vláda ve středu 27. května de facto hydroxychlorochin jako lék na covid zakázala, když zrušila vyhláškou povolení předepisovat hydroxychlorochin proti nemoci covid-19 v nemocnicích ve Francii. Učinili tak na základě stanoviska Rady vlády pro veřejné zdraví, která odkazuje na nežádoucí vedlejší účinky a zvýšené riziko úmrtnosti. Ve Francii se hydroxychlorochin předepisoval od března „jako výjimka v případě neexistence jiné léčby“ (čili u nemoci covid) a „na odpovědnost lékaře a pokud to stav pacienta umožňuje“.

Ve stejný den oznámili ústup od hydroxychlorochinu i lékaři v České republice. Prof. Vladimír Černý z nemocnice v Ústí nad Labem pro server lidovky.cz uvedl, že „potenciální přínos hydroxychlorochinu pro pacienty s covid-19 je naprosto nevyvážený s jeho riziky“. Chce se zasadit o změnu léčebného doporučení, o které se čeští lékaři léčící covid opírají. Na rizika léku pro léčbu covidu upozornil i český Státní ústav pro kontrolu léčiv. Podle jeho šéfky užívání léku prodlužuje srdeční interval.

Celoevropská studie European Discovery, do které je zapojeno sedm zemí a která od března klinicky testuje účinnost čtyř možných léků na covid-19, oznámila, že pozastavila od neděle zařazení nových pacientů do skupiny, která dostávala hydroxychlorochin. Uvedl to francouzský institut národního zdraví, který tuto mezinárodní studii koordinuje.

Lékaři od hydroxychlorochinu ustupují zejména od pátečního vydání studie v lékařském časopise The Lancet, která poukazovala na jeho neúčinnost a rizika.

Jsme ve fázi lékařského hledání, ale asi i konkurenčního boje farmaceutických společností. Nový koronavir způsobuje novou nemoc a lék na ni stále není. Vhodný lék se najde jen testováním různých přípravků na lidech. Je to boj lékařů o nalezení nejúčinnějšího léku i boj farmaceutických společností o získání přízně úřadů.