Video placeholde

Ohnivý den žen. Feministky protestovaly za svá práva a proti násilí, popálily se vlastním molotovem

Mezinárodní den žen přinesl kromě radostných oslav také protesty. Největší demonstrace byla zaznamenána v Mexiku,  kde se něžné pohlaví ostře ohradilo proti aktuální situaci ve společnosti. Napětí dosáhlo vrcholu před prezidentským palácem, kdy jedna z žen hodila zápalnou lahev, ta bohužel dopadla do davu a několik lidí utrpělo popáleniny.

Divoký víkend má za sebou Mexico City, hlavní město středoamerického státu zasáhla vlna protestů. V čele byly ženy, které bojují za svá práva. Tématem číslo jedna jsou potraty, jelikož v Mexiku to stále není běžná záležitost. Přesněji, pokud chce žena podstoupit interrupci, musí splnit několik přísných podmínek.

Zhruba osmdesátitisícový dav se vydal do ulic mexické metropole. Policie přijala několik telefonátů o vandalismu a násilnostech. „We want to live, not just survive,“ hlásala graffiti po městě. Celé shromáždění mělo jasný cíl, účastníci chtěli, aby mexická legislativa změnila zákon o umělém přerušení těhotenství. Dalším neméně důležitým bodem je eskalace násilí vůči ženám. Nicméně Mexiko má s kriminalitou jako takovou dlouhodobější problém.

Video, které se rozšířilo po sociálních sítích, zachycuje dav před sídlem prezidenta Lópeze-Obradora. Jedna z protestujících si chystá tzv. Molotovův koktejl a vrhá jej směrem k budově. Palác hlídaly pořádkové jednotky a na ty měla zápalná láhev mířit. Hod ale nesplnil účel a místo na policii dopadl na protestující. Okamžitě odstartovala panika, jelikož několika ženám začaly hořet šaty.

Na záběrech je vidět, jak se jedna z žen snaží dostat z hořících kalhot. Ostatní demonstranti jí ochotně pomáhají a snaží se ji uhasit. Bilance děsivých záběrů je nakonec mírná. Pouze jeden člověk byl hospitalizován s popáleninami druhého stupně, jednalo se o fotografa místních novin.

Prezident slíbil zlepšení

Následující den vystoupil na veřejnosti sám mexický prezident, který označil protesty za oprávněné. Rovněž slíbil, že se pokusí situaci napravit. Také dodal, že byl překvapen, protože ženy měly naplánovanou stávku na pondělí, demonstrace ale proběhla v neděli.

Mexické ženy se nacházejí v neutěšené situaci. Interrupce je v zemi ošemetné téma, první posuny nastaly v roce 2007. Tehdy poslanci schválili zákon, který povolil potraty v hlavním městě a do 12. týdne těhotenství. K Mexico City se později přidal stát Oaxaca, ale to bylo všechno.

V ostatních oblastech silně katolické země převládají konzervativní postoje. Potrat je možný pouze v případě ohrožení života matky či pokud je žena těhotná po znásilnění. I za těchto podmínek může lékař interrupci odmítnout a to se ženám samozřejmě nelíbí.

Dalším faktem je násilí, které je pácháno na ženách. Země má na svém kontě šílenou statistiku, každý den je v Mexiku zavražděno či uneseno deset žen. Jiná čísla zase hovoří o tisícovce vražd, kde je hlavním motivem jiné pohlaví. Na denním pořádku je samozřejmě sexuální obtěžování či jiné protiprávní jednání.