Superúplněk: Divoký králík v Chile

Superúplněk: Divoký králík v Chile Zdroj: 500px.com

Superúplněk 2020
Měsíc napíchnutý na věži v Pittsburghu.
Měsíc je náš nejbližší vesmírný soused
Superúplněk v Číně
A schovaný za hodinami budovy soudu v Buffalu.
36
Fotogalerie

Superúplněk 2020: Dnes v noci rozzáří oblohu největší pozorovatelný měsíc letošního roku a poslední zimní úplněk

Oficiálně poslední zimní úplněk rozzáří oblohu dnes v noci. Plné velikosti dosáhne luna 9. 3. 2020 v 18:48 a nejlépe viditelná bude v noci z pondělí na úterý. Březnový „superúplněk“, známý jako vraní měsíc, nastává, neboť naše přirozená družice na své oběžné dráze kolem Země dosáhne úplňku ve chvíli, kdy je téměř nejblíže Zemi, ve vzdálenosti 357 400 km.

Při tomto fenoménu je pozorovaný Měsíc zdánlivě větší než obvykle. Oproti fázi, kdy je měsíc nejdále od Země, může vraní měsíc působit až o 14 % větší a o 30 % jasnější. Měsíc se takto v roce 2020 přiblíží/přiblížil Zemi 13 x (konkrétně 13. ledna, 10. února, 10 března, 7. dubna, 6. května, 3. června, 30. června, 25. července, 21. srpna, 18. září, 16. října, 14. listopadu a 12. prosince), ne vždy ale tato přiblížení korelují s úplňkem.

Název vraní měsíc prý pochází od indiánů. Ti mu říkali vraní nebo také červí. Vraní krákání totiž označuje konec zimy a na povrch půdy začínají z hlíny vylézat žížaly. Tento úplněk také oznamuje návrat stěhovavých ptáků z jihu a je považován za poslední úplněk zimy.   

Fáze měsíce jsou samozřejmě také spjaty s astrologií. Astrologové vám doporučí, abyste se na vše pokusili podívat z ptačí perspektivy, ať už to znamená cokoliv. A také abyste „neplýtvali svou životní silou tam, kde to nestojí za to. Raději se máte jako vrány přemístit tam, kde se vám bude dařit lépe“. Jak s touto radou během dnešního superúplňku naložíte, zaleží na vás. Hlavně pokud se vám bude dařit lépe.