
Veřejné jabloně, ostružiny nebo borůvky mají místní i turisty přiblížit tradičním dánským plodům a přírodě. Od zdarma dostupného ovoce si Kodaň slibuje přístup ke zdravé svačině pro děti, ale i zvýšení městské biodiverzity. „Bereme město jako místo, které patří každému a chceme, aby lidé mohli celý veřejný prostor aktivně používat,“ řekla webu Atlas Obcsura kodaňská radní Astrid Aller.
Veřejné pěstování není v Dánsku novinka, už ve středověku Dánům zákony dovolovaly sázet ovocné stromy na veřejnou zeleň. Teď se země snaží popularizovat hlavně lokální a sezónní plodiny. Za tímto účelem taky vznikla aplikace Vild Mad, která vás navede ke zrovna plodícím keřům a výhonkům, najdete v ní i informace o tom, co všechno je zrovna v sezóně i recepty na jídla z „divokých“ surovin.
Jde o příklad rozmáhání trendu foragingu (v překladu doslova spásání), tedy zaměření na v přírodě volně dostupné a lokální potraviny, ideálně bez chemického ošetření. V Česku už před pár lety na podobném principu vznikl projekt Na ovoce, s pomocí crowdfundingové sbírky z něj vzešla digitální mapa se zhruba 12 tisíci českými ovocnými lokalitami.
Země Hanse Christiana Andersena je dlouhodobě příklad ekologicky zaměřeného státu. V rovinaté Kodani tak třeba došla podpora cyklistiky tak daleko, že v roce 2016 poprvé překonal počet kol v provozu na silnicích počet aut. Město chce pak být už do pěti let první uhlíkově neutrální metropole.