Britská premiérka Theresa Mayová - ilustrační snímek.

Britská premiérka Theresa Mayová - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Britská premiérka Mayová chce vyhlásit předčasné volby na 8. června

Britská premiérka Theresa Mayová dnes nečekaně oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Své rozhodnutí na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila nejednotou současného britského parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z Evropské unie. Dolní sněmovna by měla premiérčin záměr schválit ve středu.

Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy přinejmenším části opozice. Šéf opozičních labouristů už rozhodnutí Mayové podpořil.

Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU. "Z brexitu není cesty zpátky," zdůraznila v této souvislosti.

Britské opoziční strany Mayová obvinila z politických hrátek. Je přesvědčena, že odporem vůči jejímu brexitovému plánu oslabily její vyjednávací pozici v rozhovorech s Bruselem o vystoupení země z unie.

"O tom, že země potřebuje tyto volby, jsem rozhodla se zdráháním, ale říkám s pevným přesvědčením, že je to nezbytné k zajištění silného a stabilního vedení, které země potřebuje pro brexit a dál," prohlásila premiérka před svým sídlem na Downing Street.

Dosud Mayová tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Neustále ale musela čelit výtkám, že k jednání o brexitu nemá mandát. Právě ona přitom v březnu oficiálně oznámila britský záměr unii opustit.

Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že toryové by nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent.

Samotná Mayová se v průzkumech těší značné podpoře. Za nejlepší možnou osobnost v čele vlády ji považuje zhruba polovina Britů. Předákovi opozičních labouristů Jeremymu Corbynovi přisuzuje průzkum společnosti YouGov pouze 14procentní podporu.

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil v reakci na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas nechtěl na dnešní pravidelné polední tiskové konferenci čerstvé oznámení britské premiérky o volbách komentovat. Připomněl, že EU je svazkem demokracií, ke kterým volby patří. "Volby jsou dobré, obecně jsme pro to, aby byly," poznamenal pouze.

Evropskou unii tento rok čekají volby i v dalších dvou klíčových zemích. Už o nadcházejícím víkendu budou Francouzi v prvním kole vybírat svého nového prezidenta a na září jsou naplánovány volby do německého Spolkového sněmu.