Komunální a senátní volby 2022.

Komunální a senátní volby 2022. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volby online: Kdo bude vládnout ve vašem městě? Nejnovější zprávy, výsledky a komentáře

V sobotu 24. září ve 14:00 se zavřou volební místnosti a začne sčítání hlasů. V celé České republice se volí do obecních zastupitelstev, současně probíhá i volba jedné třetiny Senátu. Redakce Reflexu vám v tomto čase přináší aktuální zprávy a postřehy k volebnímu dění.

Online přenos

Online přenos

Marek Stoniš
Marek Stoniš
25. září 2022 · 11:09

PŮDORYSY SE NĚJAK HROUTÍ

Předseda vlády Petr Fiala avizoval, že koalice Spolu se bude snažit uzavírat v městech povolební koalice na „vládních půdorysech,” tedy trojkoalice ODS+KDU+TOP09 s Piráty a STAN. Onen půdorys se poprvé ovšem zhroutil už včera v noci v Plzni, kdy se poražení STAN a Piráti dohodli s ANO a poslali vítěznou koalici Spolu do opozice. Teď se čeká, jak to s vládním půdorysem SPOLU + Piráti + STAN dopadne v Praze. Argumentů, proč by pražská ODS (protože ta především v Praze vyhrála) neměla uzavírat koalici s politickým autistou Hřibem a dozimetry ze STANU, po plzeňské „půdorysní zradě“, přibývá. ANO, já vím…

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 23:28

SPOLU PRO PRAHU - VÍTĚZ S ROZPAKY

Lídři koalice SPOLU budou jistě výsledek v Praze interpretovat jako úspěch, oproti sněmovním volbám však poklesli o 16 %. Jelikož po volbách SPOLU rozdělí své zastupitelské kluby, nejsilnejší magistrátní klub budou mít nejspíš Piráti. Opravdu to je v Praze pro ODS a TOP 09 úspěch? A jakou koalici s takovým výsledkem složí?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 21:23

SPOLU V PRAZE SE STANEM A PIRÁTY

Bohuslav Svoboda právě ve štábu SPOLU uvedl, že “za hlavní partnery ke koaličnímu vyjednávání na pražském magistrátu považuje hnutí STAN a dále Piráty.” Hnutí ANO reprezentuje podle Svobody “tak odlišný politický styl, že si koaliční spolupráci téměř neumí představit.” 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 21:09

KONEC KRÁLE ŘEPORYJÍ? 

Těsný souboj probíhá i v městské části Praha-Řeporyje. Post starosty zde může po Pavlu Novotném (ODS), bývalém bulvárním novináři a muži s mimořádným talentem pro mediální sebepropagaci, převzít kandidát Nezávislých pro Řeporyje Jiří Blažek. Rozdíl mezi první ODS a Nezávislými je v Řeporyjích aktuálně dvě procenta při šedesáti šesti procentech sečtených hlasů. Pavel Novotný již na svém Twitteru uvedl, že “je připraven předat jaderný kufřík.”

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
24. září 2022 · 20:56

STAN VOLBY „PŘEŽIL“

Na Vítu Rakušanovi bylo na tiskové konferenci STAN vidět, že mu spadl kámen ze srdce. Obával se, že by jeho hnutí mohlo po vlastních chybách a skandálech dopadnout hůř. Jak říkal, že bude vymazáno z politické mapy. O nízkém očekávání svědčí Rakušanovo přání získat ve volbách do pražského magistrátu po kauze Dozimetr aspoň osm procent (před čtyřmi lety dosáhli v koalici s TOP 09 a dalšími stranami 16,3 procenta). To se v době, kdy je sečteno 40 procent hlasů, ještě může naplnit.

Rakušan se opírá o výsledky v komunálních volbách, kde starostové uspěli v mnoha obcích a městech často s nezávislými kandidáty. Z větších měst uspěli v Liberci nebo Kolíně. Senátní volby dopadly hůř, protože kandidáti STAN šli podle něj do voleb sami - na rozdíl od úspěšnější koalice Spolu.

Každá strana bude výsledky interpretovat podle svého gusta. STAN z výše uvedeného úhlu pohledu volby „přežil“.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 20:49

BABIŠ TRIUMPHANS

Jakkoliv budou výsledky těchto komunálních a senátních voleb předmětem různých výkladů (zejména ze strany předsedů méně úspěšných partají), reálný vítěz je jen jeden. Je jím Andrej Babiš. Do druhého kola senátních voleb míří 20 kandidátů ANO, nejvíc v historii. ANO má nakročeno k ovládnutí devíti z třinácti radnic krajských měst. Vysmívaná Tour de Obytňák zjevně zabrala. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 20:24

NOVÁ ZNAČKA S NOVÝM OBSAHEM

Bonmot z dřevních dob české politiky pravil, že v Praze by vyhrála i tenisová raketa Václava Klause, kdyby kandidovala. Exprezident současnou ODS, respektive volební koalici SPOLU, nemůže vystát. Voliči to zjevně vidí jinak. Zatímco celostátní výsledky SPOLU představují spíše neúspěch, pražští kandidáti ve volebním štábu jsou sebevědomí: magistrát bude jejich. Novou značku voliči přijali. Budou akceptovat i magistrátní koalici SPOLU s ANO, o níž se v posledních hodinách mluví stále častěji?

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. září 2022 · 20:15

SLÁVA VÍTĚZŮM, ČEST VÍTĚZŮM!

I tak by se dalo parafrázovat známé heslo “sláva vítězům, čest poraženým”. V komunálních volbách totiž platí, že vítězem jsou všichni. Každá z velkých stran nebo hnutí si najde nějaké své vítězství, klidně i parciální úspěch. Hlasy ještě nejsou sečteny, ale zítra, až budete poslouchat naše politické lídry, všimněte si toho: Všichni budou mít plná ústa vítězství. Dobře jim tak.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 19:55

ANO - TRIUMF NA SÍDLIŠTÍCH

V Praze rostou rozdíly mezi středem a sídlišti na kraji města. Hnutí ANO má třeba na Praze 11 průběžně přes 32 % a díky tomu míří v Praze na svůj dosavadní nejlepší výsledek. Na sídliště v kampani zavítal takřka jen lídr ANO Patrik Nacher, ostatní lídři se soustředili na centrum a výsledek tomu odpovídá.

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 19:52

CO BY V SENÁTU DĚLALA NAGYOVÁ?

Jana Nagyová, obžalovaná v kauze Čapí hnízdo, která postupuje do druhého senátního kola, řekla v České televizi naprosto jasně, co by chtěla udělat jako první, kdyby jí to v souboji s Milošem Vystrčilem vyšlo: Jako první vejdu do dveří a požádám o imunitu. Není nad upřímnost.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 19:51

PENÍZE SPLÁCHNUTÉ DO KANÁLU

Vítězem neoficiální soutěže “jak prošustrovat miliony za kampaň snadno a rychle” bude v hlavním městě hnutí Praha bez chaosu. Partaj měla v jednu z nejviditelnějších kampaní v metropoli, nepochybně v ceně mnoha milionů. Výsledek: PbCh zřejmě v souboji o pražský magistrát neuhraje ani procento. A to se nevyplatí.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 19:36

ČIŽINSKÝ ČEKÁ

Praha sobě očekává výsledky v kavárně NOD. Výsledek zatím vypadá pro Čižinského uskupení slabě, nemá ani 15 %. “Ještě ale přibude Praha 7,” uklidňují se lidé ve štábu. V Holešovicích se Čižinský blíží obhájení posledního výsledku 55 % a sečteno je tam málo okrsků.

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
24. září 2022 · 19:03

RAKUŠAN ČEKAL V SENÁTU VÍC

Ve volebním štábu hnutí STAN na Malostranském náměstí vládne mírná nervozita. Do jeho výsledku se jistě propíše kauza Dozimetr. Ačkoli jsou sečteny teprve tři čtvrtiny hlasů v senátních obvodech, už nyní je jasné, že STAN neudrží pět obhajovaných mandátů. Souboje ve druhém kole se většinou odehrají mezi kandidáty ANO a Spolu.

STAN v nejlepším případě uhájí tři mandáty, přičemž největší šanci mají Michael Canov v Liberci, Alena Dernerová v Mostu a společný kandidát se Spolu Jiří Růžička v Praze 6. Je vysoce pravděpodobné, že z klubu STAN vypadne jedna z výraznějších tváří, místopředseda Senátu Jan Horník.

Rakušan se vyjádřil i k volbám do pražského magistrátu, kde STAN utrpí ztráty po Hlubučkově kauze. Osobně by preferoval půdorys vládní koalice, ale ve hře je příliš mnoho neznámých. Výsledky může zamíchat nejen zisk ANO, ale i koalice SPD-Trikolora, která po sečtení 11 procent hlasů balancuje nad pěti procenty.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
24. září 2022 · 18:37

MALOSTRANSKÝ RAUT ZATÍM V KLIDU

Ve štábu STAN na Malé Straně se zatím jí, pije, korzuje a nezávazně tlachá. Nikdo se k ničemu nevyjadřuje a nikdo se taky zatím ani příliš neptá. Vše na vlně nápěvu “ještě je brzo…” Aneb jak mi řekl krapet zklamaně předseda Rakušan poté, co ochotně zapózoval: “Já myslel, že se mě už budete chtít na něco zeptat.”

Viliam Buchert
Viliam Buchert
24. září 2022 · 18:29

VŠECHNY ŠTRŮDLY PRO TOMIA

Ve čtvrtek dostal Tomio Okamura na mítinku štrúdlem po hlavě. Teď může objednat štrúdlů sto, jeho strana dostala v komunálních i senátních volbách daleko víc hlasů než minule.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 18:29

STOP THE COUNT

U Pirátů po sečtení prvních okrsků znělo trumpovské zvolání “stop the count!” Piráti totiž zkraje sčítání byli v Praze první. Teď je již první SPOLU, Piráti možná paradoxně musí nejvíce číst výsledek SPD. Pokud by propadla pod 5 %, mohl by Zdeněk Hřib zůstat primátorem

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 18:17

DĚDEČEK KONTRA HRABĚ

Vůbec nejvyrovnanějším soubojem senátních voleb je dostih ve volebním obvodě Jičín. Stojí tu proti sobě kandidát ANO Jiří Dědeček a hrabě Tomáš Czernin, který senátorský post obhajuje v barvách SPOLU. Při necelých 85ti procentech sečtených hlasů se rozdíl mezi oběma soupeři počítá na desetiny procenta. Podobná, byť ne tak vyrovnaná situace, je v řadě dalších volebních obvodů. V druhém kole senátních voleb se často utkají zástupci ANO s reprezentanty pětikoalice. Národovečtí, radikální a antisystémoví kandidáti zcela vyhořeli. Výzvy z demonstrace na Václavském náměstí zjevně nezabraly. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
24. září 2022 · 18:06

CO DĚLÁ OSOBNÍ KAMPAŇ

Jednu z vůbec nejaktivnějších osobních kampaní v senátních volbách v celé republice předvedla v obvodu Plzeň exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Sama, bez jakékoli strany. A udělala z voleb v tomto obvodu superdrama.

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 17:58

LAHVINKU PRO TOHO, KDO NEPŘIŠEL

Po sečtení hlasů v polovině okrsků drtivě vede v senátním obvodu Ústí nad Orlicí starosta Letohradu Petr Fiala (KDU-ČSL) před Stanislavem Ešnerem (ANO). V obvodu jsou jen dva kandidáti, protože třetí - Josef Kopecký (ODS) - se v srpnu vzdal kandidatury, neboť řídil pod vlivem alkoholu.  Petr Fiala se nejspíš senátorem stane, a to už z prvního kola (jak jinak, soupeří-li jen dva adepti). Josefu Kopeckému může za nezištnou pomoc poděkovat nějakým pěkným dárkem. Třeba lahvinkou?  

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 17:49

PROFESOR VERSUS KUFRY

Hrozen novinářů právě před pražským sídlem SPOLU obklopil premiéra Fialu. Odpovědi předsedy vlády na dotazy médií, pronášené pro profesora typicky neprůbojným hlasem, však zcela zanikly v kanonádě kufrů, které zrovna po kočičích hlavách Nového města vláčela kolemjdoucí skupina turistů. Případnou symboliku tohoto momentu nechť si každý sám doplní dle vkusu.