Komunální a senátní volby 2022.

Komunální a senátní volby 2022. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volby online: Kdo bude vládnout ve vašem městě? Nejnovější zprávy, výsledky a komentáře

V sobotu 24. září ve 14:00 se zavřou volební místnosti a začne sčítání hlasů. V celé České republice se volí do obecních zastupitelstev, současně probíhá i volba jedné třetiny Senátu. Redakce Reflexu vám v tomto čase přináší aktuální zprávy a postřehy k volebnímu dění.

Online přenos

Online přenos

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 13:16

SOLIDARITA S AUTY

Jednou z nových stran, která se uchází o pražský magistrát a která byla v posledních týdnech hodně vidět, je partaj Motoristé sobě, vedená Petrem Macinkou. Program Macinky a jeho týmu se dá shrnout v přímočaré heslo “Vlastním automobil a neváhám ho použít.” Pravým opakem těchto rytířů volantu a šaltpáky je rovněž nová formace Solidarita, vedená bývalou ombudsmankou Annou Šabatovou. V řadách Solidarity kandidují vesměs mladé kádry z polomrtvé ČSSD. Solidarita chce například “změnit organizaci dopravy tak, aby nebyl možný automobilový tranzit skrz památkovou rezervaci.” Jedna partaj tedy chce zajistit Pražanům právo dojet si autem až do postele, ta druhá chce z centra města udělat něco jako dopravní kibuc, kde se budou lidé přesunovat výhradně pěšky, koňmo, nebo rikšou. Solidaritě i Motoristům by prospělo více solidarity. Těm prvním s řidiči, těm druhým s cyklisty a chodci.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
24. září 2022 · 13:01

TAK TROCHU NEZÁJEM NA PRAZE 1

Jistě, srovnávat komunální volby s parlamentními se nemá. Na druhou stranu právě tady u nás na Praze 1 jsou víc než důležité. Nespokojenost místních poslední roky a měsíce sílí - klika kolem party sourozenců Čižinských Praha Sobě funguje pro mnohé jako spouštěč zvýšeného slinění a tedy nutnosti odplivnout si, případně chrchel znechucení doprovodit jadrným odsudkem. Přesto jsou ulice Malé Strany poloprázdné, potkat dalšího člověka s modrou obálkou je vzácnost, většinu lidí tvoří zahraniční turisté. Ve volební místnosti pak příchod každého voliče vyvolává vděčné nadšení volební komise, která začíná trpět ponorkovou nemocí. Tytam jsou fronty táhnoucí se až na chodník na ulici, dnes jdeme chodbou školy sami. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 12:58

JAK STRANY NA VOLBÁCH VYDĚLAJÍ

Ačkoli jsou komunální a senátní volby méně sledované, strany na nich mohou dost vydělat skrze státní příspěvky. Za křeslo v senátu dostává strana 900 tisíc korun ročně, do čehož se samozřejmě nepočítá senátorský plat a výdaje na asistenty. Za mandát v pražském zastupitelstvu pak strana dostane 250 tisíc za rok. A jak známo, primátor a radní mají nárok i na spoustu placených poradců. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 12:50

KOMEDIE NA PŘECHODU

Opozice tvrdí, že tyto volby jsou referendem o vládě a občané by měli nemilosrdně zúčtovat s Fialou a spol. Vláda tvrdí, že tyto volby nejsou referendem o vládě, ale pokud to občané stranám pětikoalice většinově hodí, bude to nemilosrdný vzkaz pro Babiše a spol. Babiš to ostatně dotáhl nejdál, když v poslední předvolební debatě jednoduše prohlásil, aby se v komunálních volbách “nehrála komedie na komunální volby.” To je jistě zajímavá myšlenka, ale možná by se v žádných volbách neměly hrát žádné komedie. Občané by to jistě ocenili. Před volební místností v základní škole na Praze 2, kde jsem před několika minutami volil já, probíhala v hloučku voličů živá debata. Nediskutovalo se kupodivu ani o Fialovi, ani o Babišovi, ale o tom, kdy bude konečně zřízen nový přechod pro chodce v Šumavské ulici. Kličkování mezi auty zřejmě obyvatelům Prahy 2 nepřipadá ani trochu komické. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 12:27

SČÍTÁNÍ AŽ DO RÁNA

Jestli se dnes chystáte průběžně sledovat výsledky, připravte se na dlouhý večer a možná i noc. Ve velkých městech bývá sečteno aspoň 30 % až později večer, při těsném výsledku může být defintiivně jasno až ráno. Jen senát bude nejspíš sečtený do pár hodin.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. září 2022 · 10:34

KNÍŽECÍ RADY Z BRUSELU

"Pokud se (po dnešních volbách) v Itálii nebude situace vyvíjet dobře, mohli bychom s nimi jednat stejně, jako s Polskem nebo Maďarskem," vyhrožovala den před tamějšími parlamentními volbami předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen těm Italům, kteří podle průzkumů hodlají volit Itálii a ne Ursulu von der Leyen. Petr Fiala může být rád, že si von der Leyen nevšimla také českých voleb a nepodpořila v nich ty správné demokraty. Takové vměšování do voleb by se voličům nemuselo líbit. Vzpomeňme, když loni předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová vzkázala Maďarům, že mají vyhnat Orbána, a on dostal pohodlnou ústavní většinu

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 11:45

CO MŮŽE Z VOLEB UDĚLAT REFERENDUM?

Zaznívá spoustu sporů o tom, zda komunální volby jsou i referendem o vládě. To ale záleží i na výsledku. Jsou varianty, které by šlo brát jako jasnou blamáž vlády nebo naopak opozice a volby by se referendem o vládě staly svým výsledkem.

  • pokud hnutí ANO získá zpět post primátora Brna a vrátí se do vedení Prahy, je to jasný úspěch a blamáž vlády
  • naopak když vládní strany udrží dvě největší města a narvch třeba přidají další z krajských měst, je to vládní úspěch
  • pokud koalice SPOLU v Praze po volbách nebude mít primátora, bude to debakl. Patrně by to znamenalo Prahu v rukou současné koalice, což by naopak byla vzpruha pro Piráty a STAN
  • když vláda udrží či ještě zesílí jasnou většinu v senátu, bude to pro ni taky plus
  • pokud SPD projde do zastupitelstva Prahy a třeba zesílí i hnutí ANO, bude to znamení vzedmutí proti-vládních nálad i v hlavním městě

Jedno je však jisté. Ať volby dopadnou jakkoli, každý najde důvod se v nich považovat za vítěze.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
24. září 2022 · 10:29

PREDIKCE - JAK BABIŠ PROHRAJE V JIHLAVĚ

Obžalovaný poslanec Babiš poslal do boje o Senát v Jihlavě obžalovanou kolegyni Nagyovou. Objížděl s ní obvod a dehonestoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila, který zde obhajuje mandát. Bude to v sobotu v Jihlavě slavná Babišova prohra

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 10:16

OPĚT ŽÁDNÁ LEVICE?

Praha dřív platila za pravicovou baštu, přesto bývala na magistrátu zastoupena klasická levice. Posledně ČSSD i Zelení vypadli, letos se zkouší dostat zpět v koalici Solidarita s lídryní Annou Šabatovou. V parlamentních volbách měly strany dohromady 4,96 % a může se jim povést přehoupnout přes 5 %. Na druhou stranu, voliči levice nemají mnoho důvodů nevolit Piráty nebo Prahu sobě. Solidarita se od nich liší jen tím, že nepovažuje za prioritu pražský okruh a více zdůrazňuje ochranu klimatu.

Bylo by vlastně zvláštní, kdyby ve městě s největší krizí bydlení v Evropě neuspěla žádná levicová strana. Ale byl by to hlavně špatný účet vystavený ČSSD. Tipuji, že Solidarita zůstane pod pěti procenty.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. září 2022 · 10:34

VLÁDA PŘIZNALA, ŽE VOLBY JSOU O VLÁDĚ

Přestože se předseda vlády Petr Fiala ještě ve čtvrtek ironicky v Mladé frontě Dnes posmíval těm, kteří považují především komunální volby za referendum o vládě (logicky to tvrdí především opozice v čele s Okamurou a Babišem), sám činí to, co popírá a přiznává, že volby do obecních zastupitelstev skutečně jsou vysvědčením voličů kabinetu. Dá se to doložit smrští reklamních sdělení koalice Spolu, ve kterých se říká jednoznačně: Zastropovali jsme pro vás ceny energií. Pojďte k volbám a volte vládní strany. Vypadá to tedy, že si vládní politici dopředu činí alibi, aby se po případně prohraných komunálních a senátních volbách mohli vyvinit: „To nebyly volby o vládě, my nic, jestli za to někdo může, tak špatná kampaň nebo nekvalitní kandidáti, to musíme ještě vyhodnotit. Případně voliči skočili na falešnou notu opozice, že volby jsou o vládě. Ale ta pracuje kvalitně, protože zastropovala ceny…“

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 10:33

ANO - TRADIČNÍ STRANA

Pročítám volební lístek v jedné pražské městské části a zdá se, že mezi všemi místními uskupeními je hnutí ANO jedinou kandidující… ano, řekněme to otevřeně a nahlas… „tradiční stranou“ známou z celostátní politiky.  Jen aby z takového vhození do jednoho pytle „polistopadového kartelu“ neměl Andrej Babiš trochu mrzení.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 10:29

VOLEBNÍ PLACHTY - ČAS NA REFORMU

Volební systém pro komunální volby je extrémně komplikovaný a způsobuje i zdlouhavé sčítání. Například v Praze bylo v minulých volbách sečteno až v neděli ráno. Navíc systém křížkování budí mylný dojem, že volič uděluje preferenční hlasy jako ve volbách do sněmovny - fakticky ale malé křížky dávají podporu v podstatě jen stranám. Zkrátka alespoň statutární města potřebují jiný systém, bližší tomu z voleb do sněmovny. Je jasné, že v dnešní krizi je na všechno málo času, i tak se o nějakou reformu sněmovna může aspoň pokusit.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 10:07

ČEKÁ SPOLU PRAŽSKÝ PROPAD?

"Vždycky jsem volil ODS/TOP 09, ale letos..." Ani bych nespočítal, kolikrát jsem v Praze za poslední týdny slyšel tuhle větu. SPOLU v Praze v kampani potápěl lídr Svoboda (například velebením lídra ANO Patrika Nachera nebo tím, že primátorování chce mít na vedlejšák), s výjimkou posledního týdne nechodil do debat a jako jediný lídr nedorazil na rozhovor v Prostoru X ani DVTV. Nemluvě o kandidátech za ním - třeba Jiřím Pospíšilovi, jehož k odstoupení vyzvala i stranická šéfka Pekarová Adamová a přesto kandiduje jako druhý.

Výhrady ke kandidátce SPOLU zaznívají třeba v tomhle twitterovém vlákně. Těžko říct, jestli nejde jen o dojem ze sociální bubliny. Mám ale pocit, že s pražským výsledkem ve SPOLU nebude panovat spokojenost. Sice zřejmě vyhrají, skládání koalice ale může být dost složité.

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 10:01

ROK 2027 JE VOLNÝ!

Senátní kandidát v brněnském obvodě 55 Pavel Trčala podal stížnost k Radě České televize proti vysílání populárního seriálu Četnické humoresky těsně před volbami, neboť v něm hraje strážmistra Arazíma jeho protikandidát Tomáš Töpfer, což Trčala vnímá jako reklamu. To je vskutku svízelná situace, podobně jako s (ne)vhodným načasováním Babišova soudu - nějaké volby totiž máme každý rok a volno bude až v roce 2027.   

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. září 2022 · 10:32

VANDALOVÉ SOBĚ

Čižinského hnutí Praha Sobě posprejovalo před volbami chodníky žlutým vzkazem „Tady bude uklizeno. Praha Sobě.“ Co z toho plyne? Že úklid chodníků slibuje hnutí, které na daném místě už osm let vládne. Že – jak správně upozornil jeden facebookový diskutér – slibovat bordelem úklid, to nevymyslíš. Že také lze tento nápis chápat jako soudružskou sebekritiku jejího vlastního předsedy, před jehož bytem na chodníku s oblibou parkuje své služební vozy i s řidiči náměstek pražského primátora pro cyklopruhy Adam Scheinherr.

Praha sobě
Praha sobě
Petr Sokol
Petr Sokol
24. září 2022 · 09:25

NUDNÉ SENÁTKY?

Na první pohled se jako méně vzrušující mohou jevit letošní dílčí senátní volby. Už dopředu je totiž jasné, že nezmění většinu v Senátu. Senátní kluby stran vládní koalice mají totiž v horní komoře tak velkou většinu, že o ní dnes nemohou ani teoreticky přijít.

Do voleb totiž společný klub ODS a TOP 09, klub STAN, klub lidovců a nezávislých a klub Senátor 21 a Piráti držely dohromady 70 z 81 křesel v horní komoře.

Dnes sice tyto „vládní“ kluby obhajují dokonce 20 obvodů z 27 dohromady volených, ale i, kdyby ztratily všechny z nich, zůstane v Senátu vládní většině 50 z celkem 81 senátorů.   

Petr Sokol
Petr Sokol
24. září 2022 · 09:14

NEJVÍCE PRIMÁTORŮ OBHAJUJE ANO

Ač to Andrej Babiš zkouší hrát v komunálkách na referendum o vládě, jeho strana ANO dnes obhajuje největší počet primátorských pozic.

Z 27 primátorů babišovci aktuálně drží skoro polovinu - celých 13. Následuje je 6 primátorů z ODS. Dva primátoři náleží k místním uskupením spojeným s hnutím STAN. Další kvarteto statutárních měst vedou zástupci úplně nezávislých místních hnutí, a to včetně nejmenšího statutárního města - Třince, který je dokonce méně lidnatý než "ne-statutární" Česká Lípa a Třebíč. Po jednom primátorovi pak drží Piráti a ČSSD, a to vždy v jejich tradičních baštách - Praze a Karviné.   

ANO: Ostrava, Olomouc, České Budějovice, Ústí nad Labem, Pardubice, Zlín, Havířov, Opava, Děčín, Chomutov, Karlovy Vary, Prostějov, Přerov.

ODS: Brno, Plzeň, Hradec Králové, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav.

STAN a spojenci: Liberec, Jihlava.

Místní uskupení: Kladno, Most, Frýdek-Místek, Třinec.

Piráti: Praha.

ČSSD: Karviná.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. září 2022 · 09:02

VOLBY VE ZNAMENÍ ČÍSLA 27

Aktuální volby se svým způsobem nesou ve znamení čísla 27. Volí se třetina senátu, takže je ve hře 27 mandátů v horní komoře českého parlamentu.

Zároveň se dnes nepřímo rozhodne i o tom, kdo si nasadí 27 primátorských řetězů a souboj o ně můžeme zjednodušeně považovat za vrchol voleb komunálních.

V České republice je totiž aktuálně 6254 obcí a z toho 609 měst a 231 městysů. Kromě obcí, kde nebyla postavena žádná kandidátka, se dnes nehlasuje ani ve 4 vojenských újezdech, které spravuje armáda. Za pomyslnou první ligu mezi obcemi můžeme označit 27 již zmíněných statutárních měst. Jsou to v zásadě největší města, i když je jejich přesná definice zmíněna v zákoně, kde jsou jmenovitě vyjmenována. Jen tato sedmadvacítka má v čele primátora či primátorku, zatímco všechny ostatní obce vedou starostové a starostky.

Jana Bendová
Jana Bendová
23. září 2022 · 21:30

JASNÁ SÁZKA NA VÍTĚZE

V Česku máme přes šest tisíc obcí. Obyvatelé tisícovky z nich si v komunálkách nebudou moci vybrat, koho volit – jednoduše proto, že tam kandiduje přesně tolik lidí, kolik se jich může na radnici dostat. Pohledem přes poloprázdnou sklenici: nebozí tamní voliči nemají na výběr. Pohledem přes poloplnou sklenici: jasná sázka na vítěze pro každého!