Komunální a senátní volby 2022.

Komunální a senátní volby 2022. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volby online: Kdo bude vládnout ve vašem městě? Nejnovější zprávy, výsledky a komentáře

V sobotu 24. září ve 14:00 se zavřou volební místnosti a začne sčítání hlasů. V celé České republice se volí do obecních zastupitelstev, současně probíhá i volba jedné třetiny Senátu. Redakce Reflexu vám v tomto čase přináší aktuální zprávy a postřehy k volebnímu dění.

Online přenos

Online přenos

Pavel Páral
Pavel Páral
24. září 2022 · 17:41

ZATLOUKAT, ZATLOUKAT, ZATLOUKAT

Ušima dřou pětiprocentní hranici v Praze kandidáti STAN, což asi málokoho překvapí po kauze Dozimetr, v níž padnul radní Hlubuček a následně ho na politické smetiště dějin následovali další činovníci partaje, přestože nebyli dosud z ničeho obviněni a s celou partají je to na levačku. Oproti tomu Jana Nagyová momentálně obžalovaná a souzená za to, že významně pomáhala Andreji Babišovi s dotačním podvodem ve volebním obvodě Jihlava sice nestačí na předsedu Senátu Miloše Vystrčila, ale přesto sbírá neuvěřitelných třicet procent hlasů, což rozhodně není málo. Prostě sebereflexe podle všeho politikům vůbec nesluší. Když budete, jak při zahnutí manželce podle tradiční rady sexuologa Plzáka, zatloukat, zatloukat, zatloukat a křičet je to kampaň, dopadnete mnohem lépe. Jak praví stará česká moudrost Drzé čelo lepší poplužního dvora.

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 17:34

ROZMOHL SE NÁM TU TAKOVÝ NEŠVAR

Komunálky na Moldavě v Krušných horách na Teplicku vyhrálo SPD a policie současně řeší podnět kvůli umělému navyšování počtu voličů. Stručný výtah z děje: krátce před volbami vyškrtlo vedení obce ze seznamu voličů skupinu lidí, kteří se nedávno přistěhovali, podle vyjádření starostky (její Otevřeně k všem skončilo druhé) právě jen kvůli volbám. Vedení obce se přitom opíralo o rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2011.  Předseda volební komise nominovaný SPD ovšem před samotným hlasováním uvedl, že rozhodnutí starostky nebude respektovat a nechá volit všechny voliče ze seznamu. Nejspíš se do obce bude muset příště nastěhovat sám Tomio Okamura, aby mu tam konkurenti nekalili rybníček.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 17:17

NÁLADA JE NADMÍRU VÝTEČNÁ

Do volebního štábu SPOLU právě dorazil kandidát na primátora Prahy Bohuslav Svoboda. “Náladu mám skvělou, i když zatím je sečteno jen velmi málo hlasů. Pokud SPOLU v Praze zvítězí, jsem jediným kandidátem na primátorský post. Žádné jiné jméno ve hře není.” Uvedl Svoboda. Uvidíme, zda mu dobrá nálada vydrží i v dalších hodinách. Nebylo by to poprvé, kdy pražský politik avizoval výtečnou situaci, kterou pak spláchl příliv špatných zpráv.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 17:10

POD VLASTNÍ VLAJKOU

Primátor Zdeněk Hřib byl s volební kampaní spokojen. “Letošní kampaň se mi líbila víc než ta loňská do sněmovny, kde jsme vlastně ani nepluli pod vlastní vlajkou. A myslím, že i té “posádce”, lidem níž na kandidátce a dobrovolníkům se ta letošní kampaň líbila víc. Jsem rád, že jsme udrželi kampaň konstruktivní,” řekl pro Reflex Hřib. Piráti jsou po sečtení půl procenta hlasů v Praze první, Hřib však zatím výsledky komentovat nechce.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
24. září 2022 · 16:40

FOTBALISTÉ PORAZILI ZAHRÁDKÁŘE

Protože pocházím z Děčína, projíždím si výsledky rodného okresu a nádherné volební klání se událo v obci Těchlovice, která leží mezí Děčínem a Ústím nad Labem. Proti sobě kandidovala dvě sdružení - FK Český lev Těchlovice vs. Zahrádkáři Těchlovice. Fotbalisté si v napínavém souboji počínali zkušeně a obecní úřad ovládnou v poměru pěti mandátů ku dvěma zahrádkářským. Držme tedy Těchlovickým palečky, aby se jejich vedení vyvarovalo faulů, postupovalo podle zásad fair play a nedostalo od svých voličů už v poločase červenou kartu. Těchlovicím zdar a fotbalu zvlášť!

Marek Stoniš
Marek Stoniš
24. září 2022 · 16:39

NUDA V TELEVIZI

Rozhovory s politickými lídry v televizi ve chvíli, kdy jsou sečteny jednotky procent, jsou nudné i komické. Ale novináři se mají přesto nač ptát. Třeba předsedy STANu Víta Rakušana bych se zeptal například na volby v Praze: Proč z Vašich billboardů zmizelo několik týdnů před volbami logo STANu? Proč jste z nich zmizel vy? Proč váš pražský lídr Hlaváček slibuje, že Prahu vrátí na mapu světových velkoměst i přesto, že vaše hnutí je ve vedení Prahy už osm let? Děkuji za odpovědi...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 16:33

PIRÁTI ZPÁTKY NA LODI

Piráti letos ohlásili návrat ke kořenům, asi i proto volby sledují na lodi jako dřív. První pražský okrsek pro ně vypadá nadějně s 19 procenty. Do štábu před chvílí dorazil vicepremiér Ivan Bartoš.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
24. září 2022 · 16:26

VELKÉ VÍTĚZSTVÍ ROBERTA ŠLACHTY?

Po neúspěšné kariéře policisty a výprasku v parlamentních volbách to vypadá, že se Robert Šlachta konečně dočká prvního vítězství v životě. Podle předběžných výsledků to vypadá, že se stane starostou. Pohořelic. Obce v okrese Brno-venkov. Snad zvládne alespoň vyslovit jméno vlastní obce.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 16:23

NÍZKÁ VOLEBNÍ ÚČAST V PRAZE MRZÍ ANO

Do volebního štábu ANO právě dorazil Ondřej Prokop, předseda pražské stranické organizace a městský zastupitel. Nízká volební účast je podle Prokopa důkazem o znechucení voličů politikou. “Zda začneme jednat o případné magistrátní koalici ještě dnes v noci je čistě na rozhodnutí Patrika Nachera. ANO v Praze nekandidovalo proti někomu, ale pro občany. Jsme ochotni jít do koalice s každým, kdo projeví ochotu a s kým najdeme dostatečný programový průnik.” Uvedl Prokop.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 15:59

ŽÁDNÁ REVOLUCE  V SENÁTU

Na velkou antisystémovou vzporu to v senátních volbách nevypadá. Například ve volebním obvodu Olomouc zatím při téměř třiceti procentech sečtených hlasů vede Miloš Vystrčil, muž kterého národovecká scéna tvrdě ostřelovala za jeho protičínské a protiruské postoje a má slušnou šanci obhájit svůj senátorský post již v prvním kole.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 15:23

OKAMURŮV "FAVORIT" VYHRÁVÁ

První pražské výsledky dorazily ze senátního obvodu Praha 6. Tam včera Tomio Okamura omylem dal hlas kandidátovi SPOLU Jiřímu Růžičkovi tak, že lístek natrhnul a počmáral, hlasovací lístek je ale i takto platný. Růžička zatím vede se 43 procenty a Okamurův hlas může být jeden z těch, co ho v senátu udrží.

Pavel Páral
Pavel Páral
24. září 2022 · 15:06

SVOBODOVO OPAKOVÁNÍ

Bohuslav Svoboda je i po začátku sčítání horkým favoritem na pražského primátora. Stal by se jím již podruhé ale jistě si nechce zopakovat oblouk své primátorské kariéry, kdy nejprve vytvořil veřejností nenáviděnou velkou koalici s ČSSD a po roce bojů socialisty obratně vyměnil za programově jistě bližší TOP09. Jenže ta ho tenkrát vypekla a koalici položila o dva roky později, aby prosadila svého primátora Tomáše Hudečka a zájmy svých čelných představitelů v pražských firmách. Dnes má TOPku ve své volební koalici a musí věřit, že to tentokrát to bude na férovku.

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
24. září 2022 · 14:57

JAK ZEMAN POPŘEL SÁM SEBE

Prezident Zeman se přidal k Babišovi a Okamurovi. „Samozřejmě, že komunální volby jsou referendem o vládě. A koneckonců i volby senátní,“ řekl v rozhovoru po MF DNES.

Na výsledky stejných voleb v roce 2018 ovšem nahlížel jinak. Tehdy ztratila vládní ČSSD polovinu zastupitelů a obhájila jednoho senátora ze 13. KSČM, která Babišovu vládu tolerovala, ztratila třetinu komunálních mandátů. ANO uspělo ve velkých městech, ale získalo rovněž jediné senátorské křeslo. Jak na tento vládní debakl reagoval Zeman?

„Není naprosto žádný důvod, aby se vládní koalice otřásla v základech. Myslím, že se neodehrálo žádné zemětřesení.“ 

Popřel letos sám sebe, protože Babišova vláda vznikla i jeho přičiněním?

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 14:56

NIŽŠÍ ÚČAST V PRAZE: KOMU PROSPĚJE?

Volební účast v metropoli je o něco nižší než posledně. Interpretace účasti je ošemetná, třeba v poslední prezidentské volbě se čekalo, že vysoká účast přes 65 % pomůže Drahošovi, a výsledek známe.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 14:50

USPĚJÍ MLUVČÍ Z VÁCLAVÁKU? 

Spíše než na komunální úrovni by se nespokojenost části voličů s politikou Fialovy vlády (zejména co se řešení energetické krize a podpory Ukrajiny v boji proti válečnému zločinci Putinovi týče) mohla projevit v senátních volbách. V některých obvodech kandidují lidé, kteří mluvili na demonstraci na Václavském náměstí, svolané prokremelským šarlatánem Vrábelem. S číslem 8 kandiduje v Olomouci předsedkyně Trikolory Majerová, číslo 4 si v Jihlavě vylosoval kandidát strany PRO Tomáš Nielsen. Stejná partaj postavila v Brně-městě zdravotní lžisestru Petru Rádovou. Dokáže někdo z nich přetavit  potlesk desetitisíců demonstranů z Václaváku v politický úspěch?

Petr Sokol
Petr Sokol
24. září 2022 · 14:48

VYSTRČIL V PRVNÍM KOLE?

První sečtené okrsky v senátních volbách jsou symbolicky z obvodu Jihlava, kde obhajuje předseda horní komory Miloš Vystrčil. Po prvních dvou okrscích by Miloš Vystrčil z ODS vyhrál už v prvním kole. Ale samozřejmě jde o miniaturní okrsky s malým počtem hlasů. 

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 14:36

RADA PRO SČÍTAČE: NEJDŘÍV SENÁT

V rámci letošního školení pro volební komise dostali členové doporučení sčítat nejprve senátní volby a až pak složité komunální. Ve velkých městech to znamená, že v některých obvodech přibudou komunální výsledky rychleji než v jiných, kde se volí i do senátu. V Praze se do senátu volí na Praze 6, Praze 10 a Praze 11, takže ve 3 z 10 obvodů. V Brně a Ostravě se senát volí vždy v 1 ze 3 obvodů. Například v Praze se tím pádem nebude tak dlouho čekat na výsledky z centrálních městských částí jako Praha 1, 2, 3 a 7. Přesto si na výsledky všude počkáme dlouho do večera.

Jana Bendová
Jana Bendová
24. září 2022 · 14:31

SUKCES OTLOUKÁNKA

Více než polovina z nás (53 procent) považuje horní komoru parlamentu, Senát, za důležitý článek našeho demokratického uspořádání. Zjistil to nedávný průzkum agentury Median. Na letitého otloukánka, "zbytečnost", "předraženost" či "trafiku" docela sukces.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. září 2022 · 14:26

NUDA VE ŠTÁBU

Hnutí ANO rozbilo svůj hlavní stan tradičně na pražském Chodově. Šéf partaje Babiš či kandidát na primátora Nacher mají dorazit až v podvečer, ze známých postav hnutí ANO korzuje prostorem vyhrazeným pro novináře zatím jen marketér Marek Prchal. Spíš než na avizované referendum o vládě to ve štábu ANO zatím vypadá na standardní komunální nudu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
24. září 2022 · 13:43

JEDNOTKA ÚSPĚŠNOSTI: JEDEN FERJENČÍK

Za Piráty kandiduje na pražský magistrát i bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, který byl loni v Pardubickém kraji přeskákán starosty. Ferjenčík kandiduje na 16. místě, což znamená, že jeho strana potřebuje kolem 20 % hlasů, aby byl zvolen. Proto může pro Piráty fungovat jako jakási jednotka úspěšnosti - 20 % by pro ně znamenalo polepšení o 3 procentní body.

A mimochodem, i koalice SPOLU má na 16. místě známou osobnost: Hanu Kordovou Marvanovou. Tu si SPOLU dalo i na billboardy a asi má být symbolem změny. Přitom právě Marvanová byla součástí současného Hřibova vedená jako radní pro legislativu a podporu bydlení.