Ve volbách se bojuje také o velké peníze

Ve volbách se bojuje také o velké peníze Zdroj: Reflex

Spočítali jsme, kolik peněz dostaly politické strany za všechny volby. Částky jdou do miliard

Ve volbách se kromě mandátů a funkcí bojuje také o státní příspěvky. Ty totiž nemusejí být vůbec malé. Nejúspěšnější strany si přijdou klidně i na stovky milionů korun za volební období. Spočítali jsme, kolik peněz dostanou jednotlivá politická uskupení za tyto volby i kolik peněz dostaly od státu celkem za všechny minulé.

Finance, které jsou mezi politická uskupení po každých volbách rozdělovány, mají mít dvojí opodstatnění. Prvně mají vykompenzovat náklady na předvolební kampaň a pak také přispět na stálý chod strany či hnutí.  V součtu si tak mohou politické subjekty přijít na nemalé peníze, tyto částky se u nejúspěšnějších stran vyšplhají až do stovek milionů korun za volební období.

Příspěvek na úhradu volebních nákladů u voleb do Poslanecké sněmovny se počítá relativně jednoduše. Strana, která ve volbách obdrží alespoň 1,5 % hlasů, má nárok na 100 korun za každý hlas, který dostala. U voleb do Evropského parlamentu je také nastaven finanční příspěvek, ten náleží každému politickému subjektu, který obdrží alespoň 1 % odevzdaných hlasů, za každý hlas pak dostane 30 korun.

Další peníze, které mohou strany od státu dostat, jsou formou tzv. stálého příspěvku, ten je na rozdíl od jednorázového příspěvku na úhradu volebních nákladů vyplácen každoročně. Platí, že strana, která ve volbách obdrží alespoň 3 % hlasů, dostane 6 milionů korun. Za každou započatou desetinu procenta nad hranicí tří procent se pak tato částka navyšuje o dvě stě tisíc. Pokud strana dosáhla na hranici 5 %, dostane deset milionů a tato částka už se dále nenavyšuje. Navíc za každý poslanecký mandát i za každého senátora dostane strana devět set tisíc. Za krajského zastupitele je to pak dvě stě padesát tisíc. Tyto peníze jsou vypláceny každý rok po dobu volebního období.