Oldřich Bubeníček (KSČM) - politik a hejtman

Oldřich Bubeníček (KSČM) - politik a hejtman Zdroj: ČTK

Vicehejtman Ústeckého kraje Martin Klika s hejtmaněm Oldřichem Bubeníčkem.
Oldřich Bubeníček (KSČM) - politik a hejtman
Arno Fišera s Janou Vaňhovou (oba ČSSD) a hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM)
Oldřich Bubeníček (KSČM) - politik a hejtman
Oldřich Bubeníček (KSČM) - politik a hejtman
11
Fotogalerie

Přijde ODS po 20 letech o Kuberovo senátorské místo v Teplicích? Vyhrát může komunista Bubeníček

Zemřelý předseda Senátu Jaroslav Kubera byl kromě jiného senátorem za obvod Teplice od listopadu roku 2000 až do letošního ledna. Tedy téměř 20 let. ODS v něm měla jistotu, že toto křeslo si zde podrží. Teď ale o něj může přijít. V obvodu se totiž budou kvůli skonu Kubery konat 5. a 6. června doplňovací volby a pole hlavních kandidátů je vyrovnané. Podle informací Reflex.cz by v prvním kole mohl vyhrát komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Co to může znamenat?

Prosadit se proti charismatickému a populárnímu Jaroslavu Kuberovi, který byl také 24 let primátorem Teplic, bylo v jeho senátorském obvodu velmi těžké, ne-li nemožné. Kubera v podstatě ani nemusel dělat kampaň, a přesto by byl zvolen. Teď je ale situace jiná. Politické strany a hnutí nominovaly do letošních doplňovacích voleb silné místní hráče. Samotnou kampaň ale samozřejmě zásadně ovlivnila koronavirová krize. To může ovlivnit nejenom účast, ale i výsledky. Bude to také malý test, jak za nastalé zvláštní situace budou pracovat místní úřady a volební mechanismy.

Jak zjistil Reflex.cz, podle některých interních průzkumů politických stran, by v prvním kole v Teplicích mohl vyhrát hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z komunistické strany. Není to žádný nováček ve volbách do Senátu, už zde kandidoval v letech 2000 a 2006 a vždy ho porazil Kubera. V tom prvním případě a v prvním kole ale nebyl rozdíl nijak velký. Protože KSČM je tradičně v senátních volbách mimořádně slabá, otevírá se tak pro ni jedna z mála možností, jak v boji o horní komoru parlamentu letos uspět. Pikantní by bylo, kdyby se tak stalo právě v bývalé Kuberově baště.

Dalšími silnými kandidáty jsou Hynek Hanza z ODS, od roku 2018 primátor Teplic a Zdeněk Bergman, teplický zastupitel a ředitel místního gymnázia, který kandiduje za hnutí Senátor 21. Mezi nimi a Bubeníčkem by měl být sveden boj o celkové vítězství, o kterém se podle všeho rozhodne až příští týden v druhém kole voleb. V něm se může silný potenciál Bubeníčka výrazně snížit, protože příznivci středových a pravicových stran budou proti němu.

I když se zdají být doplňovací senátorské volby v Teplicích z celostátního pohledu bezvýznamné, není tomu tak. Teď a pak v říjnových volbách se hraje o každý mandát, protože to ovlivní celkový poměr sil v Senátu a to, kdo bude jeho dalším předsedou, který se bude volit na podzim.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde nebo zde>>>

Pokud jde o dalšího předsedu Senátu, je jisté, že to bude někdo z řad vládní opozice, protože hnutí ANO nemá v horní komoře nijak silné postavení a pravděpodobně se to nezmění ani na podzim. Zejména pokud bude nominovat podobné politické fosilie jako je herec Vítězslav Jandák, který má kandidovat za ANO na Pelhřimovsku.

Masakr letos na podzim čeká ČSSD, která obsahuje až 10 senátorských mandátů. Znovu získat je nemůže ani zázrakem. Naopak ODS obhajuje letos pouze dva mandáty, a oba s ověřenými kandidáty, kteří podle všeho opět uspějí. Těmi jsou Lumír Aschenbrenner v Plzni a Jiří Burian v Příbrami. Vše navíc už bude ziskem. Dá se ale očekávat, že zabodují i lidovci, zástupci STAN či někteří kandidáti různých koalic. Naopak naprázdno podle všeho vyjdou zástupci Okamurovy SPD či Klausovy Trikolóry.

Jak se ale začne dál měnit Senát, který se postupně dostal do politické pozice protivládního a protihradního tělesa, uvidíme už o tomto víkendu.