Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci po sečtení výsledků krajských voleb. (3. 10. 2020)

Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci po sečtení výsledků krajských voleb. (3. 10. 2020) Zdroj: Blesk

Zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard a zástupce Pirátů Rudolf Špoták oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020)
Vpředu zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard, lídr Pirátů Rudolf Špoták a další zástupci stran oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020)
Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ve štábu hnutí v Ostravě s novináři (3. 10. 2020)
Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ve štábu hnutí v Ostravě s novináři (3. 10. 2020)
Předseda STAN Vít Rakušan a za ním lídryně Starostů a nezávislých ve Středočeském kraji Petra Pecková na tiskové konferenci (3. 10. 2020)
14
Fotogalerie

O vítězství v letošních senátkách se za týden poperou STAN a ODS

Vyznat se ve výsledcích prvního kola senátních voleb chce tak trochu politickou lupu. Mnoho předvolebních spojenectví, která byla vytvořena pro jednotlivé kandidáty do horní komory, totiž trochu zamlžují, kdo vlastně v prvním kole uspěl, a kdo ne.

Starostové zatím v čele

Z prvního kola ale při bližší analýze vychází jako zatím nejsilnější subjekt hnutí Starostové a nezávislí (STAN). To dokázalo získat jako jediné senátora už v prvním kole, když na Děčínsku si připsal nadpoloviční většinu bývalý starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart. I tento výsledek podtrhuje, že volební víkend byl ve znamení úspěchů pro široká spojenectví stran.  Za Linhartem se sešikovala celá sněmovní opozice a v kombinaci s jeho osobní popularitou bylo „vymalováno“ už v prvním kole, a to v obvodě, který není žádnou baštou pravice.

STAN se svou regionální pobočkou Starostové pro Liberecký kraj navíc postoupil do druhého kola v dalších deseti obvodech, takže mu patří i prvenství v této disciplíně. V osmi případech jdou přitom kandidáti STAN (a SLK) do druhého kola z první pozice, což z nich často dělá favorita.

ODS v závěsu

Druhé místo v počtu postupů do druhého kola si připisují kandidáti navržení Občanskou demokratickou stranou (ODS), protože se dostali do finálového kola také hned v deseti případech, ale nemají na rozdíl od STAN nikoho zvoleného už v prvním kole. Stále proto zůstává otevřené, kdo v letošních senátních volbách získá více mandátů i kdo bude mít po druhém kole nejsilnější senátorský klub. Klub ODS má totiž také ještě jedno trochu nejasné želízko v ohni, protože jedenáctým postupujícím s vazbou na klub ODS je Ivo Valenta na Uherskohradišťsku, kde sice opět kandidoval na soukromníky, ale jako stávající člen senátorského klubu ODS, ač proti němu v prvním kole stál i kandidát právě občanských demokratů. ODS jde do druhého kola jen čtyřikrát z prvního kola, ale zase má oproti STAN tu výhodu, že obhajuje jen dva (s Valentou tři) mandáty a STAN celkem čtyři, i když jeden už má díky vítězství Zbyňka Linharta teď v kapse.

Překvapivě silní babišovci

Druhé kolo bude tedy velmi zajímavým soubojem STAN vs. ODS, takže opoziční většina v Senátu není nijak ohrožena, i když černým koněm druhého kola by trochu překvapivě mohlo být i vládní hnutí ANO, kterému postoupilo do rozhodujícího kola hned osm kandidátů, při pouhých dvou obhajobách. Babišovci jdou sice jen ve třech obvodech z prvního místa a proti spojené sněmovní opozici to budou mít skoro všude hodně těžké, ale několik mandátů by získat mohli, přestože očekávaná nižší účast v druhém kole může řadu Babišových kandidátů „pohřbít“.

Blízko k senátorskému mandátu za ANO může mít i poněkud zvláštní kandidát babišovců, kterým je bývalý senátor za Unii svobody z let 2000 až 2006 na Karvinsku Ondřej Feber. Tento starosta Stonavy a ostřílený lokální politik polské národnosti už dříve kandidoval za čtyři jiné subjekty, ale očividně mu to funguje, když na Karvinsku nyní předstihl i tradičně silného sociálního demokrata Radka Sušila, s nímž si to rozdá v druhém kole.

ANO navíc podporuje i oficiálního kandidáta hnutí Nezávislí – uznávaného očního lékaře Pavla Stodůlkovi, který postoupil do druhého kola na Zlínsku, i když to tam bude mít složité proti Tomáši Goláňovi, který obhajuje mandát za Láskovo hnutí Senátor 21, ale podporuje ho i ODS a piráti.

Oranžový masakr motorovou pilou

Mimochodem sociálnědemokratický kandidát na Karvinsku je jedním z pouhých tří úspěšných oficiálních nominantů ČSSD, kteří pronikli do druhého kola, přestože strana obhajovala deset obvodů. Nejlépe si vedl a favoritem zůstává nejdéle sloužící senátor Milan Štěch na Pelhřimovsku, ale určitou šanci má i starosta Nového Města na Moravě a Zemanem odmítnutý ministr kultury Michal Šmarda na Žďársku. Někteří dosavadní sociálnědemokratičtí senátoři se pokoušeli zachránit tím, že šli do voleb jako nezávislí nebo za jinou stranu, ale z nich bud ve druhém kole jen Miroslav Antl na Rychnovsku, který kandidoval za vlastní novou stranu s názvem Za občany.

Sociální demokracie, která měla ještě v letech 2012 až 2014 v Senátu sama většinu, se teď proto bude „třepat“ jen o udržení minimálně pětičlenného senátního klubu, protože jí kromě letos obhajujících senátorů zbyli z původního klubu už jen tři další.

Do „socanského“ balíku by se sice navíc dal přibalit i výsledek na Znojemsku, kde postoupil do druhého kola kandidát hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu (SOM), protože se zde o hlasy ucházel Jan Grois, který je shodou okolností starostou Znojma, ale jako člen ČSSD, takže je otázka, do jakého klubu by po volbách zamířil.

Lidovecká plichta

Pro tradičně v senátních volbách silné lidovce vpadá první kolo jako dobrý výsledek, protože jimi navržení kandidáti jdou do druhého kola hned v sedmi obvodech. Radost z tohoto faktu jim ale může trochu kalit skutečnost, že obhajovali šest mandátů, takže téměř jistě neposílí. Minimálně Václav Hampl na Praze 1 má totiž teď jen malou šanci proti Miroslavě Němcové z ODS, které chybělo jen procent a půl, aby slavila už po prvním kole. KDU-ČSL proto v horní komoře zřejmě spíše oslabí a nebude velikostí klubu i nadále přímo konkurovat nejsilnější dvojici ODS a STAN.

Tři kandidáty bude mít v druhém kole i TOP 09, která nebodovala jen díky Michaelu Žantovskému na Praze 5, ale její kandidát postoupil dokonce z prvního místa na Znojemsku a ve hře zůstává i na Rychnovsku proti již zmiňovanému Miroslavu Antlovi.

Jen dva piráti a dva jejich spojenci

V Plzni a na Kladně budou v druhém kole jediní dva kandidáti pirátů, kteří by mohli doplnit zatím jediného pirátského člena horní komory – Lukáše Wagenknechta. Kromě Tomáše Goláně na Zlínsku by navíc mohl uspět i další kandidát klubu Senátor 21, v němž dosud tento jediný pirátský senátor zasedal, a to Václav Láska na Praze 5.

A pak už se do druhého kola dostal jen kandidát lokálního uskupení Hradecký demokratický klub právník Jan Holásek, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová za Zelené a kandidát Svobodných na Pelhřimovsku Jaroslav Chalupský.Posledně jmenovaný při tom také, i když nezvykle profitoval ze sjednocování pravého středu v těchto volbách, protože v pelhřimovském obvodu už žádná jiná strana napravo od ČSSD a ANO svého kandidáta nepostavila.

Za týden nás každopádně čeká hodně napínavé senátní volební repete s hodně otevřeným výsledkem.