Video placeholde
Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech
Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech
Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech
Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech
Petr Pavel na brífinku po setkání s Milošem Zemanem
21
Fotogalerie

Petr Pešek: Dva prezidenti v Lánech aneb Shoda v neshodě, kde šlo o formu a výmluvné detaily

Setkání končící a budoucí hlavy státu bylo z pochopitelných důvodů ostře sledované. Jednak se Miloš Zeman s Petrem Pavlem na dálku přetahovali, aby o schůzku požádal ten druhý. Navíc se v lecčems neshodnou, ostatně Zeman podporoval Pavlova protikandidáta Andreje Babiše.

Ten si ale „ty volby do značné míry prohrál sám“, jak o něm prý během schůzky končící prezident řekl. Celkově se pondělní lánské setkání neslo v důstojném duchu. A i když nic převratného nepřineslo, pár zajímavostí zaregistrovat šlo.

Nejdřív co se nestalo. Miloš Zeman oproti marným nadějím některých přítomných novinářů ven nevyšel a jako obvykle zůstalo jen u oficiálních hradních fotek. „Nedělal to nikdy,“ zdůvodnil to prý při schůzce. Ostatně generál může být možná i rád, co kdyby Miloš Zeman předvedl nějaký podobný kousek jako „mávání holí“ na Bohuslava Sobotku při přijímání jeho demise nedemise v květnu 2017…

Ale zpátky k pondělní schůzce. Jelikož následně před novináře poté předstoupil pouze Petr Pavel, nezbývá než vycházet jen z jeho hodnocení. Byla prý důstojná, což je jistě potěšitelné.

 

„Bavili jsme se o věcech, které souvisely s tím, že máme různé pohledy na některé věci, ale nijak nám to nebránilo v tom, abychom se bavili naprosto věcně a vstřícně,“ komentoval to generál-prezident. Probírali volby, „úděl prezidenta“ (tedy rozdíl mezi silným přímým mandátem a skutečnými pravomocemi) a záležitosti kolem prezidentské kanceláře, kde byl Petr Pavel už dříve kritický.

Nový prezident pozval toho končícího na svoji inauguraci, navrhl setkání obou prvních dam (Miloš Zeman v tom prý „nevidí problém“ a pozvání vyřídí) a vyžádal si informace o zprávách Nejvyššího kontrolního úřadu právě kolem prezidentské kanceláře. A Miloš Zeman potvrdil, že nehodlá předčasně jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Přestože neopomněl dodat, že podle svého přesvědčení by na to právo měl.

A v neposlední řadě pár formálních změn a zajímavých detailů. Tu hlavní změnu ocenili hlavně novináři, kteří oproti uplynulým letům nemuseli stepovat venku, ale byli pozváni dovnitř, a dokonce tam dostali i kávu, navíc horkou (viz online glosář Reflexu z místa konání schůzky).

 

A co se formy týká, Petr Pavel také připomněl, proč se schůzka konala později, než měla. Šlo o výše naznačenou „hru na pozvání“. „Ten, kdo je stále ještě ve výkonu funkce, navrhne termín a navrhne základní parametry, protože on je ještě ten, kdo drží otěže v rukou. Naopak Miloš Zeman předpokládal, že to budu já, kdo o tu schůzku požádá,“ komentoval rozdílné představy nový prezident. S tím, že nakonec on ustoupil, konání setkání navrhl sám – a dostal vstřícnou odpověď. Neboli Miloš Zeman opět předvedl svoji odmítavou vytrvalost kombinovanou s velkorysostí sobě vlastní.

A jeden detail na závěr, co se oslovování týká. Zatímco pro svoji mluvčí je Petr Pavel již před inaugurací „pan prezident“, novináři většinou zůstávali u „budoucího“ či „zvoleného prezidenta“. A jak on nazýval svého končícího předchůdce? Jednoduše – prostě „Miloš Zeman“.