Petr Pavel na pražském Staroměstském náměstí, kde měl velkolepé finále kampaně

Petr Pavel na pražském Staroměstském náměstí, kde měl velkolepé finále kampaně Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Na oslavu Pavlova vítězství putoval do pražského Fora Karlín i demižón. Co v něm bylo?
Jo, jo, zvířátka a politici. To vždy spolehlivě funguje.
2
Fotogalerie

Bohumil Pečinka, Petr Sokol: Desatero volebního úspěchu, které rozhodlo o vítězství Petra Pavla

Předvolební kampaň vítěze prvního kola Petra Pavla vypadala jako zvětšující se sněhová koule, která má schopnost nabalovat nové a nové voliče. Andrej Babiš jako by dlouho tápal mezi rovinou zkušeného státníka a naprosto bezskrupulózního protestního lídra. Přes tenhle umělecký dojem ale až do definitivního výsledku zůstávaly tři možné scénáře.

1) Prezident z vesnice

Vítězství generála Pavla ve druhém kole se zrodilo na českém nesudetském venkově, který společně s městy ovládl. V těchto volbách neplatilo pravidlo ze sněmovních voleb, že města volí spíše strany středu a pravice a venkov levici. Pavlova podpora byla všeobecná a týkala se všech regionů. Navíc budoucí prezident zvítězil jak v Čechách, tak na Moravě. Politické napětí mezi městem a venkovem, které se snažil rozehrávat marketingový tým Andreje Babiše, tentokrát nefungovalo.

2) Chlápek odvedle

Jedním z důvodů výrazného volebního vítězství je osobnost Petra Pavla. Na rozdíl od svých prezidentských předchůdců (Havel, Klaus, Zeman) tolik nepolarizuje voličské skupiny. Osobnostně je daleko lidovější člověk a český venkov jej tak vnímá. Generál nemá – na rozdíl od svých předchůdců – intelektuálské nutkání dávat světu velké morální apely, bojovat s Evropou nebo urážet lidi, kteří se mu zdají méně inteligentní. Symbolicky také bude prvním prezidentem našeho polistopadového státu, který se ani nenarodil, ani nikdy dlouhodobě nežil v hlavním městě. Mnoho jeho voličů ho i proto chápe jako „chlápka odvedle“, který uspěl ve své profesi. Právě proto může spojit dvě rozdělené části české společnosti. Jedním z hlavních důvodů je, že je typickým reprezentantem Česka se všemi klady i zápory.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!