Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CNC: Karel Kopáč

Miloš Zeman a Ivana Zemanová přišli volit nového prezidenta (27. 1. 2023)
Prezidentské volby 2023: Miloš Zeman volil v Lánech(27. 1. 2023)
Druhé kolo prezidentských voleb: Miloš Zeman v doprovodu manželky Ivany odevzdal hlas v Lánech. (27.1.2023)
Ukládání korunovačních klenot: Prezident Miloš Zeman. (25.1.2023)
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (15.1.2023)
14
Fotogalerie

Petr Pešek: Zeman vs. Pavel a přetahovaná o Ústavní soud. „Třetí komora“ je opět terčem polického boje

Jmenovat, či nejmenovat? Končící prezident Miloš Zeman si užívá jeden ze svých posledních možných kroků, tedy výběr nového předsedy Ústavního soudu. Tomu stávajícímu Pavlovi Rychetskému sice končí mandát až v srpnu, Miloš Zeman ale zvažuje, že si jeho nástupce vybere sám už teď. A není to jediná věc, která nejvyšší soudní instituci vystavuje politickému pokoušení.

Ústavní soud je s politickým rozhodováním spojen už ze své podstaty. Jeho členy včetně předsedy jmenuje prezident, byť se souhlasem Senátu. A politice se nevyhýbá ani soudní agenda – viz například památné a pro mnohé i překvapivé zrušení předčasných voleb v roce 2009. Nicméně předpokládá se, že jde o nezávislou instituci, kde se výběrem soudců spíše než politické preference projevují hodnotové postoje prezidenta, respektive senátorů.

Nyní se ale Ústavní soud stává předmětem politické hry. „Uvažuji o tom,“ reagoval Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES na otázku, jestli si bude chtít nového šéfa Ústavního soudu vybrat sám. A dovysvětlil: „Pokud tak učiním, tak jenom proto, aby si Ústavní soud nehrál na třetí komoru parlamentu a aby jeho předseda nebyl politický aktivista.“

Narážel tak na to, že jeho vztahy s někdejším politickým spojencem Pavlem Rychetským v poslední době značně ochladly. A hlavně na to, že předseda Ústavního soudu se občas vyjadřuje lecjak, jen ne neutrálně. Ostatně podobně jako po uplynulých prezidentských volbách, kdy dal Pavel Rychetský jasně najevo svoji preferenci: „Slovy bývalého prezidenta Václava Havla považuji tento výsledek za vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí.“

Pokud si to Miloš Zeman bude chtít „užít“ a nového šéfa Ústavního soudu opravdu jmenuje už teď, nehodlá jeho nově zvolený nástupce Petr Pavel jen nečinně přihlížet. Už avizoval, že by právoplatnost případného jmenování nechal přezkoumat Nejvyšším správním soudem. Miloš Zeman ale nechce nechat nic náhodě, a jak řekl České televizi, nechává si dělat ještě jednu právní expertízu, zda by tento krok byl neprůstřelný.

Neboli sledujeme tu dva paralelní procesy. Jednak Miloš Zeman šponuje na hranu jednu ze svých pravomocí a nejspíš opět spokojeně sleduje, jak v politickém okolí vyvolává nejistotu. A post předsedy Ústavního soudu se stává předmětem politického přetahování. A nemusí být rozhodující, jestli tím dalším bude Josef Fiala, o němž se mluví jakožto o Zemanovu favoritovi, či Josef Baxa, kterého preferuje Petr Pavel. Půjde i o to, který z obou prezidentů si nakonec prosadí svoje a jak bude tato jmenovací cesta vydlážděna do budoucna.