Prezidentské volby 2023: Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel (28. 1. 2023)

Prezidentské volby 2023: Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel (28. 1. 2023) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
10
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Jak se zrodilo Pavlovo vítězství

Máme nového prezidenta republiky. A současně poražený protikandidát nezpochybňuje výsledek voleb. To jsou dvě dobré zprávy současně. Život se zase musí vrátit do normálních kolejí a oba české světy by si měly symbolicky podat ruce.

Před čtrnácti dny jsem v Reflexu napsal, že o výsledku voleb rozhodnou lidovečtí voliči, kteří v prvním kole hlasovali pro Pavla Fischera. To se stalo. Velký podíl na tom má řada biskupů a kněží, kteří se kriticky vyjádřili k pokusu Andreje Babiše o propagandistickou náboženskou konverzi.

Voliči KDU-ČSL prostě vnímali Babiše jinak než Zemana, který jim byl svým založením bližší, navíc ČSSD byla stranou jejich druhé volby. Obratem lidoveckých voličů k Pavlovi si však nemůžeme vysvětlit drtivé vítězství o milión hlasů. Z jakých dalších věcí se zrodilo?

Andrej Babiš neměl pevné voličské kraje. Vyhrál jen v sedmnácti okresech, z toho v 16 sudetských, kde vždycky dominovali komunisté a v Přerově, kde je hlavní zaměstnavatel (Precheza). Nezískal ani hlavní město, ani Čechy, ani Moravu a Slezsko jako celek. Uspěl v Ostravě, v sudetském venkovu a hornických oblastech, kde je sentiment za zašlou slávou. Naproti tomu Petr Pavel by se dokonce obešel bez hlasů z hlavního města.

Naopak získal kompletně celý nesudetský venkov a drtivou většinu měst všech velikostí. V některých oblastech (Valašsko) jeho vítězství geografickým rozložením připomínalo dominanci stran pravice a středu začátkem devadesátých let.

To je signálem o jedné věci: zatímco nebabišovské Česko vnímalo tyto volby jako referendum o bývalém premiérovi, nepřistoupila venkovská Česká republika k těmto volbám jak k referendu, například o vládě. Jinak řečeno, nebrali prezidentskou volbu jako boj dobra a zla. Naznačili, že životní příběh Petra Pavla je v řadě míst vnímán jako příběh kluka odvedle, který dosáhl úspěch ve světě a je přitom stále vnímán jako lidový kandidát.

To je ta nejlepší zpráva, jakou mohlo hlasování o prezidentovi dát. Česko je rozdělené méně, než jsme si mysleli a Petr Pavel má potenciál ho aspoň částečně spojit. Přejme si, aby nový prezident republiky pochopil, že má unikátní možnost založit novou tradici výkonu prezidentské funkce.

Jinak řečeno, Havel, Klaus a hlavně Zeman, měli ambice aktivně vstupovat do politiky a často nafukovali možnosti prezidentských pravomocí. Petr Pavel může této funkci vdechnout civilnost a klást důraz na zájmy a hodnoty, které jsou společným jmenovatelem Češek a Čechů různé politické orientace a etnického původu. Nikdo neměl tak blízko být reprezentantem většiny občanů než Pavel. To není názor autora tohoto článku. Takhle jdou číst volební výsledky ve druhém kole prezidentské volby.

(Prezidentské volbě se i nadále budeme věnovat zde na webu i ve čtvrtečním vydání časopisu Reflex).