Ostrava přivítala v průběhu kampaně generála Petra Pavla až nečekaně vstřícně

Ostrava přivítala v průběhu kampaně generála Petra Pavla až nečekaně vstřícně Zdroj: Jan Šibík

Pohodička? Tak vypadalo pozdravení Moniky Babišové  a Evy Pavlové před debatou České televize 22. ledna v pražském Národním muzeu
Poměrně suchý patron Petr Pavel se mezi prvním a druhým kolem voleb pořád s někým fotil a fotil
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
7
Fotogalerie

Hrátky před druhým kolem. Průzkumy jasně favorizovaly Pavla, Babiš „bral“ všechno, aby náskok stahoval

Předvolební kampaň vítěze prvního kola Petra Pavla vypadala jako zvětšující se sněhová koule, která má schopnost nabalovat nové a nové voliče. Andrej Babiš jako by dlouho tápal mezi rovinou zkušeného státníka a naprosto bezskrupulózního protestního lídra. Přes tenhle umělecký dojem ale až do definitivního výsledku zůstávaly tři možné scénáře.

Ani to by ovšem nemělo zakrýt některé reálie druhého kola výběru hlavy státu a vyvrátit mýty, které se kolem toho objevovaly. Jedním z takových obvyklých, které panují vždy před druhým kolem, je představa o mechanickém sčítání hlasů kandidátů vypadlých už v prvním kole. V praxi se totiž nikdy nestává, že by sto procent hlasů některého vyřazeného kandidáta přešlo jednotně podle jeho doporučení jen na jednu stranu finálového souboje.

Stačí si přece vzpomenout na situaci před pěti lety, kdy byl Jiří Drahoš takto považován za „sčítacího“ favorita druhého kola, ale v reálu Zemanově obhajobě nakonec stejně zabránit nedokázal. I nyní to vypadalo, že průzkumových 58 procent pro Petra Pavla je výsledkem tohoto sčítání kandidátů, ale ve skutečnosti tomu tak nebylo.

 

Andrej Fico

Oficiálně zveřejněné předvolební průzkumy i atmosféra v první části přestávky mezi prvním a druhým kolem nahrávaly „slovenskému scénáři“ pro definitivní výsledek. Andrej Babiš se v něm ocitl v pozici slovenského expremiéra Roberta Fica, který se o nejvyšší funkci ve státě ucházel v roce 2014. Protřelý a značně populistický politik tehdy vstupoval do voleb jako favorit a málokdo si dokázal představit, že by mohl v druhém kole hladce prohrát s málo známým „nepolitikem“ Andrejem Kiskou. Leč stalo se.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!