Prezidentské volby 2023 v Praze (13. 1. 2023)

Prezidentské volby 2023 v Praze (13. 1. 2023) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volební štáb Petra Pavla
Štáb Danuše Nerudové
Štáb Danuše Nerudové
Štáb Danuše Nerudové
Petr Pavel se před vyhlášením výsledků proletěl v letadle
37
Fotogalerie

V prvním kole prezidentské volby vyhrál Pavel před Babišem. Sledujte v online glosáři

Ve 14:00 se uzavřely volební místnosti a komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil. Sčítání hlasů sledujte v našem online glosáři.

Online přenos

Online přenos

Jana Bendová
Jana Bendová
14. ledna 2023 · 13:59

NEFÉR HRA

Ve volebním studiu ČT se politolog Tomáš Lebeda, expert na volební systémy a volby vůbec, přimlouvá za korespondenční hlasování, které je ve mnoha vyspělých zemích zcela běžné. Oponenti z řad politiků často vytahují z rukávu ušmudlanou průpovídku „nežijí tady, nerozumí nám“. Což je velký nesmysl, přímo podraz. Kromě krajanů volby zastihnou v zahraničí tisíce dalších našich spoluobčanů, kteří tam "jen" studují, pracují, dovolenkují. Mají stejné hlasovací právo jako každý z nás. A pro mnohé cesta k urně představuje i celodenní „výlet“ stovky kilometrů sem a tam (pro studenty to nemusí být ani laciná záležitost). Korespondenční hlasování by jistě vyhovovalo i spoustě voličů tady doma.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 13:49

NERUDOVÁ S VÝHLEDEM NA HRAD

Danuše Nerudová bude výsledky sledovat v galerii Mánes, oproti generálu Pavlovi si vybrala o dost prostornější štáb. Z galerie je výhled na Pražský hrad. Předčasná symbolika?

Volební štáb Danuše Nerudové v pražském Mánesu
Volební štáb Danuše Nerudové v pražském Mánesu
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 13:48

MÁ BABIŠ JISTÉ DRUHÉ KOLO? 

Většina předvolebních odhadů mluvila o tom, že do druhého kola téměř jistě postoupí Andrej Babiš plus někdo z dvojice Pavel-Nerudová, přičemž poslední průzkumy favorizovaly generála ve výslužbě. Volební účast je ale podle všeho mimořádně vysoká. Jaká skupina voličů se dostavila “nad plán?” Podařilo se například Danuši Nerudové mobilizovat občany pod třicet a prvovoliče? 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 13:27

KANDIDÁT LIDOVÝCH MAS

Jaroslava Baštu sice do prezidentského klání vyslala SPD, ale podporu mu vyjádřilo velké množství stran, spolků a hnutí, které nemají parlamentní zastoupení. Těmto silám se zdá Okamurův komerční nacionalismus málo radikální. Jejich představitelé v minulém půlroce řečnili na antisystémových demonstracích na Václavském náměstí. Pokud nyní špičky národovecké scény vyzvaly ke společné volbě kandidáta Bašty, vystavily se tím testu. Za několik hodin bude jasné, jaká je celospolečenská podpora kruhů, které často velkohubě prohlašují, že “mluví hlasem většiny národa.” 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 12:58

TAJEMNÁ MYSTIKA ČÍSEL

Andrej Babiš sice neví, že Slunce není planeta, zato je vzdělán v hermetických vědách a okultních mystériích. Včera se na svých sociálních sítích s voliči podělil o následující informaci: “Mám sedmičku. Součet čísel roku 2023 tvoří sedmičku. Sedmička dává podle numerologie naději na změnu. A sedmička je taky číslem úspěchu, vítězství i štěstí. Tak že by? Číslo 7 je ze všech čísel tím nejduchovnějším. Lidé se sedmičkou mají analytickou povahu, jsou intelektuálně zaměření a cílevědomí. Jsou vynalézaví, mají sklony k duchovním zájmům a meditaci.” Zda jsou vládci Čapího hnízda elementálové nakloněni, se ukáže v nejbližích hodinách. Chce se však dodat, že tohle moudro spíš vypadá na sedmičku prolitou hrdlem a že “intelektuálně zaměření” jedinci obvykle nevěří na numerologii a podobné ptákoviny.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
14. ledna 2023 · 12:52

OSPALÁ MALÁ STRANA

Podle volební komise ve škole na Maltézském náměstí na pražské Malé Straně je účast v prezidentských volbách i zde mírně vyšší než bývá ve volbách parlamentních. Zájem Malostraňáků zvolit svého prezidenta/prezidentku je tedy nadprůměrný. Ve volebních místnostech ve stínu Pražského hradu a Hradčan ale i tak vládl spíš ospalý a mírně znuděný duch, jež je zde ovšem typický - přestože se během pandemie na Malou Stranu přistěhovali noví obyvatelé, stále tu v ulicích potkáte víc turistů než domácích. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 12:40

SKROMNÉ ZAČÁTKY KANDIDÁTA PAVLA

Tým Petra Pavla umístil svůj štáb do několika malých místností a jedné nevelké zasedačky v Opero business hubu na pražském Starém městě. Nebýt všudypřítomných novinářů a přenosové techniky, působil by štáb Petra Pavla spíš jako sjezd podílníků okresní kampeličky, než jako dějství prvního kola souboje o post hlavy státu. Petr Pavel by do volebního štábu měl dorazit kolem půl třetí. 

Lenka Matoušková
Lenka Matoušková
14. ledna 2023 · 12:29

U BABIŠE ZATÍM KLID

Ve štábu Andreje Babiše na tradiční adrese na Chodově poblíž Agrofertu a vedení ANO je zatím rušno jen v sále pro novináře. Média tým i letos odklonil mimo restauraci, kde by se měli scházet politici hnutí. Přijíždět mají nejdřív po 14. hodině, Andrej Babiš by se tu měl objevit až v pozdní odpoledne.

Petr Pešek
Petr Pešek
14. ledna 2023 · 12:13

BUDE LETOS VYŠŠÍ ÚČAST?

Dle hlášení z volebních místností to vypadá na docela vysokou volení účast. Což není nic překvapivého. Volba hlavy státu v kombinaci s přímým hlasováním je asi to nejatraktivnější, co může volební systém nabídnout. Výsledek tomu ovšem odpovídá, už co se pole kandidátů týká.

Petr Pešek
Petr Pešek
14. ledna 2023 · 12:11

ZAČÁTEK NOVÉ ÉRY

Bez ohledu na výsledek prvního a hlavně druhé kola je zřejmé, že tyto volby jsou přelomové. Do čela státu se po triu Havel-Klaus-Zeman dostane člověk, který není přímo spjatý s listopadem 1989. Ať už vyhraje kdokoliv, nová prezidentská éra začíná....

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 11:54

GENERÁL PAVEL SE PROLETĚL NAD POLABÍM

Několik hodin před uzavřením volebních místností se jeden z favoritů prvního kola prezidentské volby Petr Pavel proletěl nad Českem. Jednomotorový letoun startoval z travnaté plochy letiště v Roudnici. S místním aeroklubem Pavel spolupracuje již několik let. Trasa vyhlídkového letu vedla nad hradem Bezděz, či nad obcí Černouček, kde kandidát na prezidenta bydlí. „Je krásné počasí na seskok, ale to bohužel dnes nepůjde“, usmíval se při nastupování do stísněné kabiny stroje Cessna 172 generál ve výslužbě Pavel, který svou vojenskou kariéru zahájil u výsadkářů. Odhadovat procentuální výsledky prvního kola voleb, které se zřejmě těší mimořádnému zájmu voličů, Pavel však nechtěl. „Nechci si nic tipovat. Pouze věřím, že uspějeme“ Uvedl Pavel pro Reflex.

Petr Pavel se před vyhlášením výsledků proletěl v letadle
Petr Pavel se před vyhlášením výsledků proletěl v letadle
Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 11:42

STUDIO UŽ OD RÁNA

Obě zpravodajské televize už rozjely volební studio. Na ČT24 začalo už v 10 hodin, na CNN Prima News v 11, dříve začínala studia až hodinu před koncem voleb. Velký respekt všem moderátorům, co musí s hosty několik hodin mluvit o volbách bez jediného výsledku!

Jana Bendová
Jana Bendová
14. ledna 2023 · 11:31

KOČKY BY VOLILY BAŠTU

Netrpělivě teď svírají ťapky i kočky. Jaroslav Bašta totiž slíbil, že by v případě zvolení dal sto tisíc korun z prezidentského platu na ty opuštěné. Chtěl by také, aby se obce, podobně jako se starají o zatoulané pejsky, staraly povinně i o zatoulané kočičky. Bravo. Svíráme ťapky!

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 10:21

VÝSLEDKY BUDOU RYCHLE

V prezidentské volbě je sčítání jednoduché, takže výsledky budeme znát hodně brzo, výrazně dřív než při parlamentních nebo komunálních volbách. Minule při prvním kole byly první výsledky (sečtených 5 %) už půl hodiny po konci voleb. Už kolem 3. hodiny byla sečtena třetina hlasů a už tehdy se pořadí ustálilo tak, jaký byl konečný výsledek. V půl 4. bylo sečteno 74 % hlasů a bylo už úplně jasno.

Mimochodem, výsledek Miloše Zemana během sčítání klesl ze 45 % na 38 %. Asi tak velký pohyb můžeme čekat u hlavních kandidátů i letos.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. ledna 2023 · 09:54

ČEŠI NA UKRAJINĚ V KRYTU

Krátce po deváté ráno hlásí ČTK, že kvůli ruskému útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na zdejší české ambasádě, volební komise je v krytu a všichni jsou v pořádku. Putine, idi na chuj!