Video placeholde
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
21
Fotogalerie

Babiš je na koni, z politické inkvizice se stala nezávislá justice. Umete mu to cestu?

Poslední dny to s prezidentskými akciemi Andreje Babiše nevypadalo dobře. Průzkumy mu předpovídaly možná tak ještě vítězství v prvním kole, ale určitě prohru ve druhém. Neúčast v televizních debatách přitáhla pozornost k jeho hlavním konkurentům a jeho strategický ústup začal být čím dál víc vnímán jako zbabělost. A především, za humny čekal přízrak soudního rozsudku. Stačilo ani ne 24 hodin a jeho akcie začaly zase růst.

Ne, že by mu případné odsouzení nějak fatálně ublížilo. Babišovi skalní příznivci s ním buď sdílí jeho mantru o poctivosti, anebo je jim to prostě jedno. Pondělní osvobozovací verdikt je pro něj ale mnohem lepší variantou. Jednak může tvrdit – a pochopitelně i tvrdí – jak se ukázalo, že nic špatného neprovedl. A navíc se tím stává volitelný i pro ty z nerozhodnutých voličů, kteří by přeci jen odsouzení adepta na Hrad za mnohamilionový dotační podvod nedokázali vstřebat.

Babišova spokojenost je znát i z jeho reakcí. Tytam jsou řeči o zpolitizovaném či snad dokonce politickém procesu: "Nevinen! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ svěřil se ČTK.

Samozřejmě, takhle jednoduše se pondělní osvobozující verdikt vykládat nedá, byť základní sdělení sedí. Jakkoliv to mnohé – samozřejmě hlavně Babišovy kritiky a politické oponenty – nejspíš zaskočilo. Rozebrání rozsudku a rozbor odůvodnění soudce Jana Šotta je ale na erudovanou právní analýzu. V tuto chvíli jsou nicméně důležitější politické dopady tohoto nyní už zase „nepolitického“ soudního procesu.

Nejde totiž o jedinou dobrou zprávu pro hradní ambice Andreje Babiše. Ještě je tu pár doplňujících, které sice mají menší efekt, ale v těsném souboji tří prezidentských favoritů se počítá každá desetina procenta. Jednak je to nedělní odstoupení Josefa Středuly z volebního klání. Je asi zřejmě, že doporučení odborového předáka k volbě Danuše Nerudové uposlechne z jeho tábora příznivců – jakkoliv skrovného – jen málokdo. A jakožto náhradní varianta se vzhledem k typu tohoto voličstva nabízí právě Andrej Babiš.

Do karet mu hraje i poštěkávání, které v posledních hodinách vypuklo mezi jeho hlavními konkurenty, tedy Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou, podle rčení: Když se dva perou… A komunistická a „rozvědčická“ minulost prvního jmenovaného, která se začala opět připomínat, zase může neutralizovat rudou agentskou skvrnu na jeho vlastní pověsti. Anebo v případě prezidentského finále Pavel-Babiš nechat doma voliče, kteří by to jinak generálovi čistě pragmaticky hodili.

Jistě, nic úplně převratného pondělní osvobozující verdikt pro prezidentské klání neznamená. Ale jak už bylo výše řečeno, vzhledem k vyrovnanosti souboje budou hrát roli i detailní posuny, zvlášť pokud jsou doplněny i dalším vývojem s podobným vyzněním. Prozatím lehce vzrostly Babišovy šance u sázkařů, i když na generála Pavla je stále kurz mnohem vyšší.

Ještě ale přeci jen zbývá několik dnů a roli může hrát i to, jak Andrej Babiš ustojí své jediné televizní předvolební vystoupení, tedy čtvrteční debatu na TV Nova. A jak zlí či hodní na něj budou.