Video placeholde

Zmatený kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta se spletl. Ukrajinského chlapce vydává za hrdého Čecha

Sáhnout si na volební hlasy „demonstrantů z Václaváku“, jak se lidem srocujícím se na akcích Jiřího Havla či Ladislava Vrabela říká, je snem každého kandidáta na prezidenta. Je to relativně jednoduché, stačí se co nejvíc orientovat na tzv. „naše lidi“, živit prázdná hesla o nacionalismu a soběstačnosti, vymezovat se vůči USA, EU či NATO a v případě války na Ukrajině šířit ruský narativ. To všechno bez okolků provádí Jaroslav Bašta. Teď se ale přepočítal. Pod heslem Česká republika na 1. místě sdílí upravené screeny z videa, kde je původně ukrajinský chlapec.

Tenhle přešlap musí Jaroslava Baštu bolet. Chartista, politický vězeň a slušný člověk před rokem 1989, Zemanův pohůnek v Akci čisté ruce v devadesátkách a prezidentský kandidát útočící na ty nejnižší pudy se dopustil ohromného přešlapu. Zřejmě z nevědomosti sdílel na svém Facebooku koláž složenou ze snímků, které pocházejí z propagačního ukrajinského videa. Najdete jej v úvodu článku.

Post na Facebooku Jaroslava Bašty:

Post na Facebooku Jaroslava Bašty, kde vydává ukrajinského chlapce za ČechaPost na Facebooku Jaroslava Bašty, kde vydává ukrajinského chlapce za Čecha|Facebook.com

Malý chlapec je ve škole zkoušený před mapou světa ze zeměpisu. Nejprve má ukázat Francii, a tak neomylně zapíchne prst do západní Evropy. Pak má ukázat Brazílii, kterou také ihned najde na jihoamerickém kontinentu. Pak má ukázat na polohu Ukrajiny. Chlapec se zamyslí a pak si sáhne na srdce a prohlásí „tady“. Dojemné video nyní čeští pseudovlastenci používají v národním zájmu. Vzhledem k tomu, jak je všechno ukrajinské rozrušuje, by na ně ale originál působil jako sluneční světlo na upíry.

Původní video má na svědomí ukrajinská režisérka Alena Stulijová a vzniklo v turbulentním létě roku 2014, kdy Ukrajina bojovala s ruskou invazí poprvé. Nyní o osm let později opět klip ožil a je symbolem statečného ukrajinského odporu proti bestiální ruské agresi. Proč snímky z něj vytáhla proruská scéna v Česku, je nejasné. Buď jde o velkou nevědomost, či perverzi. V obou případech svým zapojením Jaroslav Bašta dokazuje, že nemůže být kandidátem žádného slušného či příčetného člověka, protože ani sám netuší, co vlastně sdílí. Stejně jako netuší, proč vlastně kandiduje a co by na Hradě dělal. Kromě plnění zájmů Tomia Okamury a protiústavnímu svržení vlády Petra Fialy. To se ale naštěstí nikdy nestane a Bašta ve volbách ukousne pouze pár procent Andreji Babišovi.