Video placeholde

Prezidentský kvíz: Petr Pavel je s českou historií na štíru. A ví, co je to Brno?

Petr Pavel dlouho platil za hlavního konkurenta Andreje Babiše v prezidentské volbě. Nyní ho na tomto místě občas střídá Danuše Nerudová. Ačkoliv by podle řady voličů mohl být Petr Pavel dobrým prezidentem, jeho výsledek v našem testu zase tak přesvědčivý nebyl. Jako jediný z favorizovaných kandidátů na Hrad však pozvání neodmítl. Celý test v podání Petra Pavla pouze pro předplatitele Premium+.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tj. nakolik se orientují v pravomocích prezidenta, které určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice české státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají prezidentští kandidáti vzhledem k zásadním hodnotovým otázkám, nad kterými je česká společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace. Za tím účelem jsme připravili prezidentský test.

Jako bývalý výsadkář, který dozajista prodělal i topografický výcvik, si Petr Pavel vedl ve slepé mapě celkem obstojně. Co už bylo horší, byly testové otázky na české reálie. Generál nevěděl, kdy je den české státnosti, potrápily ho pravomoci prezidenta a autorem opony národního divadla byl podle něj Max Švabinský. Navíc význam česko-německé deklarace mylně připsal péči o vojenské památníky a hrobová místa. Voják se holt nezapře, nicméně jeho výsledek v našem testu patří k těm horším.

Ačkoliv Petr Pavel v rozhovorech působí sebejistě, při osobním setkání z něj sálá nervozita. Snaží se být komunikativní, povídat si, vtipkovat, ale je evidentní, že se přemáhá a v této roli mu není dobře. Aby taky ne, poslední roky čelí mimořádnému tlaku veřejnosti a médií a musí dělat věci, na které celý život nebyl zvyklý. To už holt ke kampani patří. Možná se ale mýlím a Petr Pavel měl jen trošku černé svědomí z ne zrovna dobrého výsledku v našem testu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!