Video placeholde

Prezidentský kvíz: Nejvzdělanější kandidát. Tomáš Zima pokořil kvíz Reflexu, obstál i v hodnotových otázkách?

Prezidentské volby u nás už tradičně lákají akademiky. Dříve to byl notorický kandidát Švejnar, před pěti lety byl hlavním vyzyvatelem Miloše Zemana profesor Jiří Drahoš a letos kromě ekonomky Nerudové kandiduje také profesor Tomáš Zima. Šanci na úspěch ve volbách nemá velkou, ale jak uspěl v testu Reflexu? Celý test v podání Tomáše Zimy pouze pro předplatitele Premium+.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tj. nakolik se orientují v pravomocích prezidenta, které určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice české státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají prezidentští kandidáti vzhledem k zásadním hodnotovým otázkám, nad kterými je česká společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace. Za tím účelem jsme připravili prezidentský test.

Tomáš Zima nám na pozvání odpověděl ihned a domluvený čas později už neměnil. Jako jeden z mála kandidátů. To lze přisuzovat jak jeho možné akurátnosti, tak i nevelké mediální vytíženosti vzhledem k jeho malé šanci na zvolení. Profesor Zima působil dojmem, že se na test vyloženě těší. Jakmile jsem přečetl první otázku, okamžitě odpověděl a ani mě nenechal přečíst další možnosti. Celý test mu zabral ani ne dvě minuty a všechny odpovědi měl správně. Podobně tomu bylo u slepé mapy, kde si nejprve k orientaci vyznačil Prahu a pak už sypal další lokality s relativní přesností. Když jsem se ho ptal, jak je možné, že mu test i mapa šly tak dobře, s úsměvem poznamenal, že mu otázky připadaly jednoduché. „U těch pravomocí prezidenta, ty jsou v ústavě shrnuty asi tak v rozsahu dvou stran, to si snad každý, kdo kandiduje, dokáže přečíst,“ dodal. A to byl jediný omyl, kterého se během své návštěvy u nás dopustil.

Působil vyloženě přátelským dojmem a na rozdíl od některých jiných kandidátů si zachoval stejnou fazónu i při natáčení. Našli jsme si čas i na neformální rozhovor, kde přišla řeč i na to, že profesor Zima patří k prvním uživatelům internetu v Česku. První e-mailovou adresu měl už na samém začátku devadesátých let, aby mohl komunikovat se zahraničními akademiky. „Tehdy to bylo super, přišel maximálně jeden mail týdně a byl určen opravdu mně. Dneska mi jich přijde denně třeba sto a z toho je spousta nevyžádané pošty,“ pousmál se Zima.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!