Video placeholde

50 tisíc podpisů? Bez velkého rozpočtu nemožné. Zeman je ve velmi dobrém stavu, říká Tomáš Zima

Zpoplatnění vysokých škol by podle Tomáše Zimy způsobilo vyřazení až dvou třetin talentů z univerzit. Prezidentský kandidát Zima, který je zároveň vysokoškolský učitel a bývalý rektor, říká, že rozpočtům univerzit by školné stejně nepomohlo. V rozhovoru vzpomíná na loňský podzim, kdy jako šéf lékařského konzilia posuzoval zdravotní stav prezidenta Zemana. „Politický tlak jsem necítil, bral jsem to jako lékař,“ říká v rozhovoru pro Prezident X.

Prezidenta by dle Zimy mělo být možné zbavit pravomocí jen tehdy, kdyby nebyl schopen vykonávat funkci několik týdnů nebo měsíců. Prezident Zeman je teď dle něj ve velmi dobrém a stabilním stavu. Na Zemanovi si Zima nejvíce váží toho, že jako prezident často jezdil mezi lidi.

Jak Zima vnímal situaci kolem Zemanovy hospitalizace po sněmovních volbách? Proč nepodporuje nadstandardy ve zdravotnictví? A proč říká, že bez velkého rozpočtu není možné nasbírat padesát tisíc podpisů pro kandidaturu? Na to a na další otázky Zima odpovídá v rozhovoru v úvodu článku.