První kolo prezidentských voleb v česku

První kolo prezidentských voleb v česku Zdroj: ČTK

Prezidentské volby 2018 živě: Sledujte s Reflexem druhý den voleb nového českého prezidenta

První kolo prezidentských voleb vstoupilo do druhého dne. Ve 14 hodin se zavřou volební místnosti a volební komise začnou sčítat hlasy. Průběžné výsledky najdete na reflex.cz brzy po druhé hodině, sčítat se bude velmi rychle. Redakce Reflexu vás volbami provází v přímém přenosu. Těšit se můžete na aktuální zprávy, výsledky a glosy našich autorů.

Online přenos

Online přenos

Jana Bendová
Jana Bendová
12. ledna 2018 · 17:03

SERIÁL? CIRKUS? SENÁT!

Prezidentský kandidát Petr Hannig shrnul v Českém rozhlase své dojmy z předvolební šňůry osmičky Zemanových vyzyvatelů: „I když máme - jednotliví kandidáti – rozdílné názory, tak mezi námi není žádná nenávist. Jsme dobrá parta. Mohli by z nás udělat televizní seriál.“ Ale je tu i jiná možnost – podzimní senátní volby. Již známí a volebními debatami s občany zocelení neúspěšní prezidentští adepti by jistě měli šanci. Zvlášť někteří. Bez ironie. A pak by se ještě nabízel společný pojízdný cirkus…

Reflex
Reflex
12. ledna 2018 · 17:01

HUMOR

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 16:52

HORÁČEK MÁ ODVOLENO

Michal Horáček odvolil v Roudnici nad Labem s ženou a dcerou. Řekl, že věří, že ve volbách uspěje. Útok na Zemana komentovat nechtěl.

Je třetí místo úspěch?

Reflex
Reflex
12. ledna 2018 · 16:48

ZEMANOVO VÍTĚZSTVÍ BY POMOHLO EUROSKEPTIKŮM

Vítězství hlavy českého státu Miloše Zemana v prezidentských volbách by euroskeptickým lídrům v Evropě poskytlo oporu na dalších pět let. Na svém webu to napsala evropská mutace magazínu Politico.

Celý text čtěte na e15.CZ >>>

Reflex
Reflex
12. ledna 2018 · 16:41
Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 16:39

"PRAŽSKÁ" ZÁLEŽITOST

Zatím odvolilo 6 kandidátů z osmi. Většina z nich volila v Praze (celkem pět), jen jeden na Litoměřicku v Roudnici nad Labem (M. Horáček).

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
12. ledna 2018 · 16:34

VODRÁŽKA VOLIL V ROSNIČCE

Starosta Prahy 13 David Vodrážka odvolil v rodných Stodůlkách na MŠ Rosnička. Když se starostou Třináctky stal v roce 2002, bydlelo na Praze 13 zhruba 50 000 lidí, teď jich je už 65 000. "V současné době máme asi 42 000 registrovaných voličů," říká a vzpomíná na minulé prezidentské volby. "Ve druhém kole u nás tehdy volilo 40 % Karla Swarzenberga a 17 % Miloše Zemana." Praha 13 má nyní, v roce 2017, věkový průměr 45 let: "Žijí tady lidi aktivní, pracující, stále ještě mladší a tím pádem i jinak volící. Nemluvím o tom, co si sám přeju, ale tipuji trojici DrahošFischer a Hilšer, který má podporu mladých, volnomyšlenkářských lidí - a to by tady mohlo mít naději na úspěch."

Starosta Prahy 13 David Vodrážka volí prezidenta v MŠ Rosnička
Starosta Prahy 13 David Vodrážka volí prezidenta v MŠ Rosnička
Jana Bendová
Jana Bendová
12. ledna 2018 · 16:20
Jiří Ovčáček na Twitteru píše: Šíření dezinformací, pokus o fyzický útok, snaha zabránit svobodné volbě. To je nenávistný svět odpůrců pana prezidenta... Má pravdu. Naštěstí je tu i "návistný" svět příznivců pana prezidenta, ten to vyrovná.
Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 16:18

VYJÁDŘENÍ FEMEN

"Ukrajinská sextremistka #FEMEN Angelina Diashová napadla volební místnost v Praze během volby současného prezidenta Miloše Zemana. Sextremistka křičela "Zeman – Putinova děvka", stejně pravidvá slova byla i na její hrudi."

Prostě jako obvykle Femen s citem pro situaci vlastním dokázaly získat další příznivce Miloši Zemanovi. A víte, co je to v angličtině slut?

Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová
12. ledna 2018 · 16:11

 KOHO VOLIT?

Tak jsem si stejně jako v případě parlamentních voleb udělala volební kalkulačku a stejně furt nevím. Myslela jsem, že mi to hodí Michala Horáčka nebo Pavla Fischera, ale prý to mám hodit Jiřímu Drahošovi. Jenže u nedávných voleb do Poslanecké sněmovny se stalo víte co: ta mizerná kalkulačka mi spočítala Zelený a ti to už tehdy měli dávno spočítaný. Takže mám vypnout hlavu a volit srdcem? No, největší fešák je Marek Hilšer... 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 16:02

ODVOLIL PAVEL FISCHER

Pavel Fischer volil v Pitkovicích. Volit přišel s rodinou, volebním týmem i fenou Mayou. Napadení Miloše Zemana považuje za politováníhodný incident, protože ve volebních místností aktivistická činnost nepatří.

Snad se ničeho nedopustí fena Maya.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 15:56

OVČÁČEK SE ZLOBÍ

Zemanova kampaň se již pokousí vytvářet pocit, že je její kandidát pod tlakem nefér praktik. Mluvčí Ovčáček už na svém twitteru spojil letáky o automatickém postupu Zeman do druhého kola a útok aktivistky z hnutí Femen. Prý takto vypadá "Nenávistný svět odpůrců pana prezidenta."

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) zase to, co se děje proti prezidentovi, za hnus. Očividná snaha mobilizovat tábor Zemanových podporovatelů. 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 15:51

ODVOLIL JIŘÍ DRAHOŠ

Nejvážnější konkurent současného prezidenta Jiří Drahoš odevzdal lístek se svým jménem do urny v pražských Lysolajích. Doufá, že se ve druhém kole utká se Zemanem ptávě on a že v prvním kole mezi nimi nebude moc velký rozdíl. Za pdovod označil prezidentův způsob (ne)kampaně - nejdřív slíbil, že kampaň nepovede, všude má ale billboardy a brožury.

Kdo by to od Zemana čekal.

 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 15:38

ODVOLIL PETR HANNIG

Prezidentský kandidát Petr Hannig odvolil v Kunraticích. Přál si, aby do druhého kola postoupil s Milošem Zemanem.

Ano, za takovou situaci se všichni modlíme.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 15:32

NAPADENÍ MILOŠE ZEMANA NAHOU AKTIVISTKOU

Podívejte se na video, jak cizinka ve volební místnosti napadla prezidenta Zemana.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 15:23

ZEMAN NA DRUHÝ POKUS ODVOLIL

Prezident Zeman nakonec na druhý pokus v pražských Stodůlkách odvolil. Po ataku do půl těla svlečené, anglicky mluvící ženy, kterou obhájce funkce hlavy státu označil za členku feministické organizace Femen, z místnosti s ochrankou odešel, ale po čase se vrátil a svůj hlas odevzdal

Marek Stoniš
Marek Stoniš
12. ledna 2018 · 15:21

ZKUŠENOST S NAHOU ŽENOU

Na prezidenta Zemana ve volební místnosti skočila nahá žena. Jistě zajímavá zkušenost pro člověka, který se v Lánech na svém počítači jen tu a tam k pornu prokliká.

Aktivistka z hnutí Femmen se vrhla na Zemana
Aktivistka z hnutí Femmen se vrhla na Zemana
Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 15:17

O volebním výsledku může v prvním kole spolurozhodnout i volební účast. Před pěti lety v premiéře přímé prezidentské volby odevzdalo v prvním kole svůj hlas 61 % voličů. Někteří analytici předpokládají, že nižší účast by nahrála Miloši Zemanovi, protože jeho tábor je více disciplinovaný, odhodlaný a má jasnou volbu. Dokonce se objevují úvahy, že by extrémně nízká účast mohla Zemanovi pomoci ke zvolení již v prvním kole.

Naopak vysoká účast by měla papírově nahrát protizemanovským kandidátům, kteří mají větší podporu ve větších městech. Ta sice v minulosti patřila k oblastem se spíše vyšší účastí, ale vzhledem k roztříštěnosti protizemanovského tábora by někteří voliči dilema, koho volit, mohli vyřešit tím, že zůstanou doma.  

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 15:11

A je tu další incident: ve volební místnosti, kam přišel volit prezident Zeman se na něj vrhla žena, která se mu pokoušela bránit v hlasování. Zasáhnout musela prezidentská ochranka

Jana Bendová
Jana Bendová
12. ledna 2018 · 15:05

Mám odvoleno. V našem volebním okrsku na okraji Prahy se dveře netrhnou, lidi chodí. Pokud bude vysoká volební účast, je pravděpodobné, že nás čeká i druhé kolo. Pokud bude účast nízká, Miloš Zeman může být zvolený už nyní, v prvním kole, má totiž disciplinované voliče.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 14:59

TOPOLÁNEK MÁ ODVOLENO

Volil už i Mirek Topolánek s manželkou, a to v Dejvicích.

Koho asi?

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:59

Miloši Zemanovi už dal svůj hlas v pražské Hostivaři také předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Ten prezidenta podpořil i ve své osobní předvolební výzvě. Hnutí SPD nevydalo jmenovitou výzvu, ale na stranickém jednání přijalo usnesení, že podporuje kandidáty bojující proti migraci a islámu.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:55

Z předsedů parlamentních stran mají již za sebou první kolo šéf ODS Petr Fiala, kterého o víkendu čeká stranický volební kongres, a předseda komunistů Vojtěch Filip. Druhý jmenovaný se při volbě netajil tím, že svůj hlas dal Miloši Zemanovi.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 14:53

Odvoleno má Tomio Okamura, předseda SPD. Volil Miloše Zemana. Stejné jméno do urny hodil i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:49

V pražských Kobylisích již odvolil bývalý prezident Václav Klaus. v předvolební kampani mluvil o tom, že jedinými "Nemarťany" v letošní volbě jsou současný prezident Miloš Zeman a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:43

Starosta Jan Sobotka je považován za favorita, protože ho před druhým kolem podpořila řada neúspěšných kandidátů z kola prvního, ale zdání může klamat. V prvním kole senátních voleb na Trutnovsku totiž přišlo k urnám jen přibližně 22 % voličů. Nyní by mohla být díky prezidentským volbám účast až trojnásobně vyšší, takže bude rozhodvat poměrně jiná skupina voličů. Voliči budou navíc dávat oba hlasovací lístky do jedné obálky v jedné hlasovací místnosti, takže asi nebude příliš těch, kteří senátorské volby vynechají. Otázka tedy zní: pomohou voliči Miloše Zemana v druhém kole Hlavatému a bude mu to stačit, aby dohnal výraznou ztrátu z kola prvního?

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:39

Celostátní dopad ovšem bude mít jedno další hlasování, které začalo také ve 14 hodin. V senátním obvodě Trutnov, který tvoří nejenom Trutnovsko ale i část okresu Náchod, se ve druhém kole rozhoduje o novém senátorovi. Prezident Zeman ovšem volby v tomto obvodu vypsal tak, že první kolo se konalo před týdnem, a "finálové" druhé kolo o tomto víkendu. Z prvního kola postoupil jako první starosta Vrchlabí Jan Sobotka, kterého navrhl STAN, ale podporují ho také ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Proti němu stane v druhém kole muž, který zdejší doplňovací volby zařídil - majitel firmy Juta a miliardář Jiří Hlavatý (nominant ANO). Ten zde byl senátorem do října, ale potom ho občané vykroužkovali k jeho překvapení z nevolitelného místa do Sněmovny, čímž automaticky přišel o křeslo v Senátu. Hlavatý se ovšem s bizarními komentáři psolaneckého mandátu vzdal a rozhodl se znovu kandidovat do Senátu v doplňovacích volbách.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:31

Na některých místech republiky se ovšem dnes nevybírá jen hlava státu. V sedmi obcích jdou občané také rozhodovat v místním referendu. Jde o občany Karlových Varů, Jablonce nad Nisou, Lhoty Rapotiny, opavské městské části Suché Lazce, Zubří, Brušperku a Všenor u Prahy. Například v Karlových Varech se ve vůbec prvním historickém místním refrendu rozhoduje o obnově historické podoby Vřídelní kolonády, v Jablonci nad Nisou zase o zákazu hazardu ve městě.  

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 14:30

Všichni si klademe otázku, jací dva kandidáti postoupí do druhého kola. Ve skutečnosti ale mohou postoupit kandidáti tři. Jak je to možné? Dozvíte se v tomto videu.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:25

První volební den už má i svou první miniaférku. Už včera se totiž začaly šířit letáky a zprávy na sociálních sítí, podle nichž prezident Miloš Zeman automaticky postupuje do druhého kola a není ho tedy třeba v kole prvním volit. To samozřejmě není pravda, ale tato pravděpodobně původně z legrace šířená fáma, může pramenit i z faktu, že prezident Miloš Zeman se nezúčastnil žádných předvolebních debat a vůbec se vyhýbal oficiálně vedené kampani.

Fámu už oficiálně dementoval i ministr vnitra Metnar.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. ledna 2018 · 14:20

Ve dvě hodiny se otevřely všechny volební místnosti na území České republiky. Již včera večer našeho času se ovšem otevřely místnosti na některých českých zastupitelských úřadech v zahraničí.  

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 14:11

Všechny podstatné informace, které vám mohou pomoci se ještě na poslední chvíli rozhodnout, jsme pro vás shrnuli do tohoto přehledu.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
12. ledna 2018 · 13:54

Dobrý den. Vítáme vás u komentovaného přenosu Reflexu z prezidentských voleb. Právě se otvírají volební místnosti a lidé začínají volit. Vybírají z devíti kandidátů. Stručné profily všech uchazečů o prezidentský post najdete ZDE.