Miloš Zeman na nové fotografii zveřejněné Jiřím Ovčáčkem

Miloš Zeman na nové fotografii zveřejněné Jiřím Ovčáčkem Zdroj: Twitter

Miloš Zeman děsivou rychlostí chátrá. Čekají nás brzo další volby?

Chudák Ovčáček. Chtěl udělat prezidentovi radost a zase se to obrátilo proti němu. Nebo snad je nová, oficiálně zveřejněná fotografie Miloše Zemana nápadem samotného prezidenta, který už úplně ztrácí soudnost? Je to jedno, protože problém, který ta fotka ukazuje, existuje objektivně a bez ohledu na její zdroj.

Obavy o dobré zdraví prezidenta republiky jsou vzhledem k viditelným proměnám, které na něm zanechává čas, plně oprávněné. Zdraví je jistě privátní věcí člověka, ovšem ne tehdy, když vykonává prezidentskou funkci a kandiduje na její další držení po dobu pěti let.

V takovém případě je naopak zdraví člověka věcí veřejnou, protože zdravotní stav prezidenta – na rozdíl od zdravotního stavu nějakého malíře pokojů například – je věcí veřejnou, protože prezident má spoustu moci. A je zjevné, že když by onemocněl nějakou formou demence, tak může natropit opravdové škody a skutečnou planetární ostudu. Třeba vyhlásit válku Mongolsku.

Už dlouho se objevují jak v oficiálních mediích, tak na sociálních sítích fotografie a videa Miloše Zemana, na kterých je zjevné, že není v dobré kondici. A nemyslím tím jeho vrávorání nad korunovačními klenoty – to měl zjevně vizovickou virózu. Píšu například o vrávorání Miloše Zemana v Evropském parlamentu nebo o tom, jak jmenoval Andreje Babiše premiérem. To všechno byly výstupy, ve kterých hrál roli evidentně nemocný stařec.

Avšak vždy šlo o záběry, které udělal někdo jiný, nějaký novinář. A při troše snahy jsme si mohli namlouvat, že někdy někdo vypadá na fotce prostě hrozně, ale v reálu je to mnohem lepší, a že pan prezident vypadá na těch fotkách blbě vinou fotografů, kteří jsou jistojistě v žoldu pražské kavárny.

Včera však zveřejnil Jiří Ovčáček na svém (potažmo hradním) Twitteru novou fotografii Miloše Zemana. Bez nějakého vysvětlení, proč to dělá, při jaké příležitosti se pan prezident nechal fotografovat, případně zda je ta fotka určena pro fanynky, aby si ji vytiskly a nosily na srdci. Prostě je tam plácnutá a k ní lakonický dovětek: Prezident republiky. Tedy nic, co by uživatel Twitteru nevěděl.

Ale díky kanálu, na kterém byla zveřejněna, máme jistotu: Ta fotka byla Zemanem schválena, ta fotka je pečlivě aranžovaná a profesionálně, nejspíše se svícením pořízená a publikovaná v souladu s vůlí prezidenta. Takže máme ověřeno, že je s ní Zeman spokojen, líbí se mu a myslí si, že mu to na té fotce sluší.

Z fotografie ovšem hledí vyděšeným pohledem sešlý stařec, kterému doslova kouká smrt z očí. Je to na Ovčáčkově profilu zdobeném fotkou Zemana z doby, kdy byl ještě fit, až bolestně viditelné. Ten muž na včerejší fotografii už je zjevně na konci svých sil a je úplně evidentní, že kromě sezení v křesle už nezvládne vůbec nic. Je to vyžilý, vyčerpaný stařec. Přesto kandiduje i na druhé možné funkční období a svou nemohoucnost zjevně nevidí.

A navíc je více než pravděpodobné, že za pět dnů ty prezidentské volby vyhraje právě on – bez ohledu na to, jak strašně sešle na nové fotce vypadá. Takže se v souvislosti s prezidentskou volbou 12. a 13. ledna 2018 vynořuje mrazivá otázka: Když vyhraje Zeman, za jak dlouho potom budou další prezidentské volby?