Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:malik david

Bohumil Pečinka: Brněnský „podraz“ na Babiše ukazuje směr české politice

Předseda ANO vyhrál v mnoha částech země komunální volby, ale nevyhrál je dostatečně. Výsledkem je, že vznikají většiny, které nechtějí jeho hnutí přibrat do městských a obecních rad. Nejviditelněji se to hnutí ANO přihodilo ve druhém největším městě. Andrej Babiš v reakci na to tvrdí, že jde o podraz a narušení demokratických principů.

V úterních Událostech a komentářích na ČT pak první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek asi třicetkrát použil slovo morálka a slušnost. Popisoval tím situaci, kdy došlo k vyšachování hnutí ANO z budoucí městské rady.

Tady nejde nevzpomenout na výrok Karla Čapka, že když politici hlasitě a často mluví o mravnosti, měl by si člověk spíš dát pozor na peněženku...

Existují dva důvody, proč jsou oba pragmatičtí politici tak rozčilení. První je ten, že po Praze ztrácí hnutí ANO i Brno. Na angažmá v městské radě hlavního města měl extrémní zájem předseda ANO a můžeme spekulovat, jestli se tak stalo ze symbolických nebo byznysových důvodů. V Brně zase jedním z vlivných zákulisních hráčů na magistrátu byl Faltýnkův syn.

Možná daleko významnějším důvodem hysterie ve vedení ANO je, že Brno ukazuje směr i v celostátní politice a Babiš to dobře cítí.

Ještě před volbami Andrej Babiš čas od času na neformálních setkáních s jinými politiky vyhrožoval předčasnými volbami. Komunální a senátní volby ukázaly jedno: tím, jak přetáhl na svou stranu většinu někdejších voličů ČSSD a KSČM, se jeho potenciál prakticky vyčerpal.

Dnes už může udělat jediné. Začít potichu skupovat nesplacené pohledávky ČSSD, poslat socialisty do konkurzu, aby mohl říct, že dluhy vyplatí a převezme tuto stranu.

Přesně jako to udělal na Slovensku Robert Fico, když pod svoje populistické hnutí Smer začlenil sociální demokracii, a hlavně si ji dal do názvu.

V tu chvíli získal na Západě krytí, které mu umožňovalo celá léta proplouvat evropskou politikou. Kdyby Babiš napodobil Ficovu strategii a vytvořil ANO-ČSSD, získá však už jen relativně málo hlasů.

Naopak na středu a pravici dochází ke stále větším integračním procesům. I kdyby v příštích volbách Andrej Babiš vyhrál se ziskem něco přes třicet procent, bude mít na druhé straně spektra tři, minimálně patnáctiprocentní subjekty (ODS, Piráti, strany kolem TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Ty ho pak mohou, takříkajíc brněnsky, přečíslit.

Orientací na levou část politického spektra a devastací svých koaličních partnerů se Babiš uvítězil k budoucí koaliční samotě.

Brněnské osamocení vítěze voleb Vokřála může být Andreji Babišovi trpkým předobrazem jeho budoucího politického konce po sněmovních volbách za tři roky. Je to stejný osud, jaký v roce 1998 postihl jiného vítěze voleb, slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Početně sice vyhrál, ale nikdo s ním už nechtěl zasednout za jednací stůl. Zůstal opuštěným vítězem.

V Brně je v kapucínském klášteře, v části, kde leží desítky kostlivců, nápis: „Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy.“

Text vyšel také na webu E15.cz >>>