Mike Bloomberg – černý kůň, 9. nejbohatší člověk světa, bývalý republikán a exstarosta New Yorku; Demokratická strana

Mike Bloomberg – černý kůň, 9. nejbohatší člověk světa, bývalý republikán a exstarosta New Yorku; Demokratická strana Zdroj: ČTK

New York Post z 8. listopadu – to ještě nebylo úplně jasné, zda bude Mike Bloomberg na prezidentský úřad kandidovat
Michael Bloomberg
Reakce nynějšího prezidenta na Bloombergovy prezidentské ambice? Na světě prý není nikdo, proti komu by Donald Trump kandidoval raději.
Miliardář Michael Bloomberg
Michael Bloomberg
6
Fotogalerie

Mike Bloomberg: Stane se jeden z nejbohatších Američanů příštím prezidentem USA?

Donald Trump už nyní prohrál minimálně jednu bitvu volební sezóny, která vyvrcholí prezidentskými volbami v roce 2020. Od okamžiku, kdy do volebního klání na přelomu listopadu a prosince vstoupil podnikatel a filantrop Mike Bloomberg, je už jasné, že tentokrát nebude současný prezident nejbohatším kandidátem na hřišti. Porazí Donalda?

Dolarový miliardář Trump je totiž ve srovnání s Bloombergem v roli pověstného „chudého příbuzného“. Trump sice Bloomberga v prezidentském ringu uvítal slovy, že na světě není nikdo jiný, proti komu by kandidoval radši, ale jednalo se spíš o zakrytí toho, že by byl pro současného prezidenta opravdu těžkým soupeřem.

Bloomberg totiž aktuální americkou hlavu státu předčí nejenom množstvím peněz, které vydělal, ale má za sebou také úspěšnou politickou kariéru jako trojnásobný starosta New Yorku. Oba naopak spojuje relativně vysoký věk, proto by jejich případný střet v prezidentských volbách byl nejenom soubojem miliardářů, ale také zápasem sedmdesátníků, v němž by byl dokonce současný prezident tím mladším, protože Bloombergovi bude v únoru už 78 let.

Syn účetního

Zatímco majetek současného prezidenta je odhadován na tři miliardy dolarů, ten Bloombergův se pohybuje nad 55 miliardami dolarů. Nejrůznější žebříčky Bloomberga díky tomu aktuálně staví na pozici dokonce osmého nejbohatšího člověka na světě. Nelze se proto divit, že o Bloombergovi nedávno jeden z komentátorů prohlásil, že má „tolik peněz jako pánbůh“.

Majetek přitom syn účetního a rodák z Bostonu nezdědil, ale všechen si ho vydělal během své závratné kariéry. Kořeny obou Bloombergových rodičů sahají do východní Evropy. Předci z otcovy strany pocházeli z Ruska, dědeček z matčiny strany naopak přišel do Ameriky z Běloruska. Nábožensky ovšem byla jeho rodina židovská a k této víře se hlásí i samotný Mike Bloomberg, jenž by se tak nyní mohl v případě volebního úspěchu stát prvním židovským prezidentem v celé historii USA.

Zázračné terminály

Po studiu elektroinženýrství a následném absolutoriu ekonomického oboru na Harvardu Bloomberg zamířil do finančního průmyslu, kde se rychle vypracoval v jedné z investičních bank až do pozice spolumajitele. Ze společnosti Salomon Brothers odešel s akciemi v ceně deset miliónů dolarů, které obratem investoval do vybudování vlastní firmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!