Americký prezident Donald Trump během poslední debaty před volbami (23.10.2020)

Americký prezident Donald Trump během poslední debaty před volbami (23.10.2020) Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump během poslední debaty před volbami (23.10.2020)
Prezidentská debata: Joe Biden s manželkou Jill, (23,10.2020).
Prezidentská debata: Joe Biden s manželkou Jill, (23,10.2020).
Prezidentská debata: Donald Trump a Joe Biden s manželkami.
Prezidentská debata: Donald Trump a Joe Biden s manželkami.
24
Fotogalerie

Trump v poslední předvolební debatě ubral na divokosti a přidal na přesvědčivosti, ale raduje se i Biden

Prezident Donald Trump a jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden se v noci na dnešek střetli v Clevelandu ve státě Ohio v přímé debatě podruhé a naposledy před hlasováním, které proběhne v úterý 3. listopadu. Fakticky deset dnů před volbami si vyměnili zcela odlišné pohledy na celou řadu problémů, které řeší americká politika. Jejich noční střet lze v celku hodnotit jako remízu. Trump se hodně zlepšil oproti první debatě, Biden byl pod větším tlakem, ale určitě neodešel poražen na hlavu.

Zatímco v první prezidentské debatě před třemi týdny Trump vsadil na rozbourání celé diskuse a ve vzniklé „bramboračce“ se oba kandidáti hlavně překřikovali a skákali si do řeči, nyní obhájce postu představil jiný přístup. Trump působil klidněji a rozvážněji než minule a jeho útoky na Bidena byly i proto tentokrát účinnější. Trump navíc předvedl poměrně přesvědčivou obhajobu svého postupu v době koronaviru a tvrdě poukazoval na možná pochybení Bidenova syna Huntera. Podle prvního průzkumu stanice CNN, která není Trumpovi vůbec nakloněna, Biden u diváků přesto vyhrál, ale rozdíl byl minimálně mnohem menší než před třemi týdny.

Republikáni si po celou kampaň představovali, že Biden během některé z oficiálních debat předvede nějakou svou obvyklou debatní „minelu“ či se alespoň předvede jako někdo, jehož vystupování bude odpovídat přesvědčení nemalé části Američanů (podle jednoho z průzkumů až 38 % Američanů), že bývalý viceprezident trpí demencí či se na něm negativně projevuje jeho stáří.

Ropný průmysl ve středu zájmu

Vysloveně velký karambol Biden v debatě ovšem neukázal, i když konzervativní republikáni vidí velkou příležitost ve výroku demokratického kandidáta, podle něhož za svého případného prezidentování provede v Americe „přechod od ropného průmyslu“. Biden tím jistě potěšil ekologisty a levici ve vlastní straně, ale zároveň nahrál Trumpově kritice přímo během debaty i pravděpodobné vlně republikánských televizních a online reklam, v nichž Bidena v závěru kampaně vylíčí jako nepřítele průmyslu a vlastně i celé ekonomiky. Jistě v tomto kontextu zarezonuje i to, že Biden tímto krokem ohrozí i mnoho pracovních míst. To mimochodem může sehrát velkou roli mezi bělošskými dělnickými voliči ve státech Středozápadu, kde se nadcházející volby mohou rozhodnout a kde navíc hodně pracovních míst souvisí s automobilovým průmyslem.

Pozdní či příliš pozdní obrat

Není ale jisté, zda tento Bidenův výrok i Trumpův zlepšený výkon v závěrečné debatě ještě můžou zásadně ovlivnit celkový volební výsledek. Do včerejší debaty totiž již svůj volební hlas odevzdalo již 47 milionů Američanů, což odpovídá celé třetině hlasů odevzdaných v prezidenském hlasování před čtyřmi lety.

Ti, co už nyní odvolili, hlas vhodili do uren v místech předčasného hlasování nebo ho poslali poštou. Na ně už čtvrteční debata ani následná reklamní přestřelka obou stran logicky dopad mít nebude.

Trump v tomto ohledu dobře věděl, proč chtěl debaty kvůli covidu uskutečnit dříve. Zároveň ho ale může nyní trochu mrzet, že Bidenovi umožnil „vybojkotovat“ druhou plánovanou debatu, která se nakonec kvůli prezidentově nákaze cividem-19 a neshodě obou táborů na změně podmínek neuskutečnila.

Trump stále na dostřel

Jestli totiž závěrečná debata přece jenom pohnula veřejným míněním v Trumpův prospěch, může to být už trochu pozdě. I v den předvolební debaty totiž Trump v průměru celostátních průzkumů prohrával o skoro deset procent a z dvanácti klíčových (tzv. bitevních) států, které o celkovém výsledku voleb rozhodnou, vedl jen v Texasu a Ohiu.

Trumpův tábor ale může i po čtvrteční debatě dál žít v naději, že v rozhodujících státech jsou rozdíly jen v řádu statistické chyby a že probidenovská masáž většiny tisku může znamenat, že se část Trumpových voličů v průzkumech ke své volbě nepřiznává. Navíc nad téměř všeobecně uznávaným favoritem Bidenem visí hrozba čísla, které dnes říká, že v bitevních státech je na tom Biden jen o 0,3 % lépe, než byla před čtyřmi lety ve stejný okamžik kampaně jeho demokratická kolegyně Hillary Clintonová, která nakonec prohrála. Závěr kampaně proto může být ještě hodně horký a sčítání výsledků dost napínavé.