Video placeholde

Zeman má teď povinnost říct pravdu o svém zdraví, psychicky už na to asi nemá, říká Michael Žantovský

Jak silně je teď cítit odkaz Václava Havla v Česku? Odvracíme se od něj a politici ho používají jako munici?

Podle šéfa Knihovny Václava Havla a bývalého velvyslance Michaela Žantovského je to právě naopak. Od Chebu po Uherské Hradiště prý lidé volí podle Havlových myšlenek. Bývalý Havlův poradce a mluvčí dodává, že i tzv. pražská kavárna je mýtus. Připouští ale, že sociální sítě jsou plné útoků na bývalého prezidenta.

Podle Žantovského jde často o lidi placené ze zahraničí, což by prý měla řešit policie. Sám ale žádná trestní oznámení podávat nechce. Srovnává taky Havla s prezidentem Zemanem, který podle něj postavil svou kariéru na urážení lidí.

Kvůli mlčení k výročí údalostí 21. srpna 1968 současnou hlavu státu Žantovský ostře kritikizuje a mluví o hanebnosti. Dodává, že je otázká, jestli je ještě prezident Zeman ve stavu, který by mu dovoloval reprezentovat Českou republiku například v OSN. A výzývá ho, aby řekl o svém zdraví pravdu.

Jaké bouře očekává Michael Žantovský za rok v českých ulicích? A proč se strany, kterré vycházejí z Havlových myšlenek, drží jen okolo pětiprocentní hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny?