Video placeholde

Quidův palec nahoru a hledání smyslu: Je youtuberská scéna hodna pozornosti dospělého člověka?

Quido MC hodnotí pro Reflex.cz youtuberskou scénu. Tento týden se rozhodl nikoho nešetřit. A začal frajersky u sebe. Položil si totiž otázku, jestli má vůbec pro dospělého člověka smysl tohle sledovat, potažmo, má-li tím pádem vůbec smysl samotný jeho pořad.

Nejsou náhodou youtubeři jen sebrankou líných budižkničemů s neodolatelnou potřebou vypouštět do éteru nejrůznější nesmysly? Jasnou odpovědí je podle Quida video Tomáše Touhy – zhuštěný záznam jeho hypernabitého pracovního dne snad nikoho nenechá na pochybách, že tenhle člověk umí opravdu pěkně kopnout do vrtule.

Fakt, že na YouTube můžete narazit nejenom na více či méně vtipné/trapné – záleží na úhlu pohledu – exhibice, ale někdy dokonce i na sociologicko-fyzikální pokusy, potvrzuje video GoGomana. Ten se v minulém týdnu rozhodl vyzvat fanoušky k tvůrčí interakci: postoval svou vystajlovanou fotku a dal ji všanc lidové kreativitě. Podobnou cestou se vydalo i slovenské duo Expl0ited a ShyChickens. Kluci se rozhodli, že budou negovat všechny informace, které jim náhodně oslovení lidé podají. Sociální experiment natočený na skrytou kameru byl místy pro zúčastněné dost nervy drásající, pro diváky ale zábavný.

Další youtuberská stálice, Fatty Pillow, zase v novém videu potvrdil, že kromě smyslu pro humor a (sebe)ironii disponuje i nesporným pozorovacím talentem. Jeho univerzální typologizace jednotlivých „klasických“ postav školní třídy je nelítostná. A trefná.

Quidův palec nahoru si ale nakonec zasloužil Kovy — nejenom proto, že ve svém videu hraje, zpívá i rapuje, a tedy ukazuje svůj široký potenciál, ale i proto, že je vlastně skvělou odpovědí na úvodní otázku. Takže ještě jednou: má pro dospělého člověka smysl sledovat činnost youtuberů? Má. Tedy alespoň pokud chcete rozumět svým dětem. Sledování jejich idolů sice může být někdy utrpení, jindy však zase dobrá zábava. Lepší než sobotní televizní estráda.