Video placeholde

Jak pomoci týraným dětem? Kampaň s Martinou Pártlovou poradí rodičům, učitelům i spolužákům

Iniciativa Pod svícnem, která se zabývá problematikou domácího násilí a jejíž autorky píšou pravidelně komentáře pro reflex.cz, spustila kampaň z Hrdinů superhrdiny (s podtitulem Díky, že vám nejsme jedno). Ta chce upozornit nejen na problematiku násilí v rodinách, ale především ukázat, co dělat, pokud se dítě či dospělý s podobným jevem setká. Podívejte se na video kampaňe v úvodu článku.

“Podle průzkumu, který pro nás zpracovala agentura IPSOS, až 17 % lidí v České republice, kteří zažili domácí násilí, uvedlo, že zažilo domácí násilí ze strany rodiče. To je ohromné číslo. Právě násilí v rodinách má obrovský vliv na vývoj a sociální vazby člověka v dospělosti,” říká Barbora Urbanová, spoluzakladatelka Pod svícnem.

Její kolegyně Michaela Studená, autorka konceptu, doplňuje: “Proto jsme se rozhodli mluvit prostřednictvím dětí k dětem. Za ambasadorku projektu jsme si zvolili Martinu Pártlovou, která nás podporuje od začátku působení. Pracovali jsme s relativně nízkým rozpočtem, ale výsledek musí posoudit naši hrdinové. Opíráme se především o data, která získáváme díky naší spolupráci s agenturou IPSOS.”

Ukázka doplňkového edukačního videa:

Video placeholde
Spot iniciativy Pod svícnem: Z hrdiny superhrdinou, která má pomoci týraným dětem • Pod svícnem

Hlavním motivem pro vznik této kampaně byl fakt, že už to, že si dítě řekne o pomoc, je hrdinský čin. Na projektu spolupracovali také advokátka Lucie Hrdá, zakladatelka Bez trestu a Pavel Houdek, spoluzakladatel Moderní sebeobrany.

Lucie Hrdá k tomu dodává: “Pokud nebudete ten člověk, ke kterému bude mít dítě důvěru, nikdy se o něm nic nedozvíte, a navíc  mu tak můžete dát najevo, že nemá smysl, aby se svěřilo komukoliv jinému.”

“Smyslem kampaně je informovat opravdu co nejširší veřejnost o celém problému domácího násilí a jeho zničujícím vlivu na vývoj dítěte. Cílovou skupinou sdělení jsou primárně oběti samotné, kterým má kampaň především sdělit, že na problém nejsou samy a že mohou snadno požádat o pomoc. Zároveň chceme poukázat na to, že mlčící většina je nikomu nepomůžete. I jako soused, známý nebo rodinný příslušník můžete na podezření, že se v rodině, za zavřenými dveřmi, tzv. pod svícnem, děje něco nekalého, upozornit a požádat nás nebo jiné organizace o pomoc,” dodávají zakladatelky iniciativy.

Financována byla kampaň prostřednictvím vlastních prostředků a crowdfundingu, kde každý přispěvatel měl možnost za svůj finanční dar obdržet buď merch či vydražit večeři s jednou ze zakladatelek nebo známými osobnostmi jako Danou Drábovou, Pavlem Novotným či Martinem Bartkovským. Produkce se zhostili Championship Music a SeeYa Creative.