Orangutan tanapulský

Orangutan tanapulský Zdroj: Andrew Walmsley

Nový lidoop překvapil vědce. Příbuzní žijí až za mořem

Orangutani dnes žijí pouze na dvou indonéských ostrovech. A podle nich se i jmenují: Na Borneu žije ve třech poddruzích orangutan bornejský. Sumatra je domovem mnohem vzácnějšího orangutana sumaterského. Ke dvěma dosud známým druhům orangutanů přibyl nedávno třetí. A připravil vědcům nejedno překvapení. 

Orangutan sumaterský žije pouze v severní části ostrova a žádné poddruhy se u něj nenašly. Objev úplně odlišného druhu na témže ostrově je proto doslova bomba!

Pověst nelhala

O tom, že na Sumatře žije jižně od známých lokalit obývaných orangutany ještě jedna malá utajená populace, kolovaly dlouhá léta jen pověsti. V roce 1997 byla jejich existence v oblasti Batang Toru, která leží jižně od známé sopky Toba, oficiálně potvrzena. Už tehdy bylo zřejmé, že se tito orangutani liší chováním i vzhledem. V roce 2013 se vědcům dostala do ruky kostra jedince, kterého lidé zabili v sebeobraně. Její důkladný rozbor odhalil významné odlišnosti lebky a zubů.

Ke dvěma dosud známým druhům orangutanů přibyl nedávno třetíKe dvěma dosud známým druhům orangutanů přibyl nedávno třetí|Maxime Aliaga

Jiná linie lidoopů

Vědci následně prostudovali geny dalších 37 jedinců ze stejné oblasti a došli k nečekaným závěrům. Orangutani žijící jižně od sopky Toba skutečně tvoří nový druh orangutanů tapanulských Navíc mají geneticky mnohem blíž orangutanům bornejským, od kterých je dělí moře, než k orangutanům sumaterským, kteří žijí o pouhých 100 km severněji na stejném ostrově!

Nejstarší linie

Záhadu vysvětluje historie migrace orangutanů. Jejich předkové přišli na Sumatru z asijské pevniny asi před 8 miliony lety, když byla hladina moře nižší a umožnila cestování po souši. Dorazili do oblasti jižně od sopky Toba, pravděpodobně někam do těsné blízkosti dnešního Batang Toru. Přímými potomky této původní populace jsou právě nově popsaní orangutani tapanulští (Pongo tapanuliensis). Druhý druh orangutanů obývajících Sumatru vznikl asi před 3,4 miliony lety: Tehdy se z populace v Batang Toru oddělila skupina, která osídlila území severně od Toby. Z ní se pak vyvinuli orangutani sumaterští (P. abeli).

Jak se dál oddělovaly druhy, co je ovlivnilo a kolik orangutanů žije dnes? Dočtěte si článek na abicko.cz  >>>