Video placeholde
Vybombardovaná osada Borodjanka.
Vybombardovaná osada Borodjanka.
Válečné trofeje: Ukrajincům se podařilo zabavit velké množství ruské vojenské techniky
Válečné trofeje: Ukrajincům se podařilo zabavit velké množství ruské vojenské techniky
Válečné trofeje: Ukrajincům se podařilo zabavit velké množství ruské vojenské techniky
37
Fotogalerie

Mobilní krematoria na ruské vojáky? Není to potvrzené, Putin se ke svým padlým chová daleko hůř

Mezi lidmi koluje zpráva, že Rusové používají na své padlé při válce na Ukrajině mobilní krematoria. Tuto informaci rozšířil už před invazí britský deník The Telegraph s odkazem na ministra obrany Bena Wallace. To ale není tak úplně pravda. Video i obrázky, které k údajnému krematoriu kolují, pocházejí z roku 2013, kdy ruská firma ve videu předváděla mobilní spalovnu odpadu. Vladimir Putin se ke svým padlým chová daleko hůř.

Již posledních sto let se o Rusku říká, že tam lidský život nemá žádnou cenu. A dokazuje to i současná válka na Ukrajině, kde ruští okupanti nemají ani špetku úcty ke svým padlým spolubojovníkům. Při obrovských ztrátách v prvních dnech války dokonce nechávali mrtvá těla ležet tam, kde padla. Až musela Ukrajina žádat Mezinárodní červený kříž o pomoc. A situace se nelepší ani po týdnu, kdy tam Rusové umírají po tisících.

Podle oficiálních zpráv ze správy ukrajinských železnic dokonce přistavili chladicí vozy na padlé okupanty a kontaktovali nepřítele, aby si ostatky vyzvedl. Z ruské strany ale nepřišla žádná odpověď. Vladimir Putin ve strachu z toho, že by do vlasti proudily tisíce rakví, raději nechá mrtvé vojáky ležet na rozbombardovaných ulicích, kde jejich ostatky ožírají pouliční psi.

Putin prvních pět dní „speciální operace“, jak své barbarské misi na Ukrajině přezdívá, nepřiznal ani jednoho padlého. Rusové nakonec pod tíhou záběrů na internetu přiznali, že ztratili 498 vojáků. Ukrajinská strana přitom mluví o cca sedmi tisících zabitých nepřátel. Pokud vezmeme v potaz chatrnou ruskou logistiku, která není schopná armádě zajistit jídlo, vodu, munici ani palivo, jedná se o obrovský problém. Repatriace těl zkrátka není priorita v konfliktu, ve kterém dostávají na frak na několika frontách najednou.

Mobilní krematoria by tak byla vlastně i v celku humánní způsob, jak se zabitými vojáky naložit. Jenže i když jimi Rusové údajně disponují, neexistuje žádný důkaz (kromě tvrzení britského ministra obrany), že by došlo k jejich použití na frontě či v týlu. Pozůstalým se tak nevrací ani zinková rakev, ani urna, ani složená vlajka, jak to známe z amerických filmů. Přijde jen strohé oznámení, že jejich syn či manžel padl při zvláštní operaci a složenka na pár drobných. Pro Vladimira Putina má totiž život vojáka cenu zhruba dva a půl tisíce korun (11 000 rublů). Tolik je totiž odškodné pro rodiny padlých. Vzhledem k ekonomické situaci v zemi a hodnotě rublu se navíc částka každý den snižuje.